02.04
2018

Nie marnuj, zrób tosty!


Każdego dnia do koszy na śmieci w Wielkiej Brytanii trafia średnio 24 miliony kromek chleba. Niewyobrażalne ilości pieczywa zapełniają śmietniki zamiast żołądków. Kampania „Make Toast not Waste” (ang. „Zrób tosty zamiast marnować”) ma na celu zwrócenie uwagi na marnowanie chleba. Jej autorzy podpowiadają jak przedłużyć żywot pieczywa, ratując przy okazji również inne zalegające w lodówce przysmaki.

Wielkanocny króliczek z resztek chleba i jajek:

Happy Easter Sunday! Looking for some quick Easter themed treats? Look no further. Our bunny shaped egg toast is the perfect way to use up any leftover eggs and bread. The extra bits of toast can be used to dip into the egg – yum! Bonus tip: store your fresh loaf in the freezer and toast straight from frozen. Check out our website, link in the bio and show us if you give this a go using the #MakeToastNotWaste hashtag! #LoveFoodHateWaste #Foodporn #easter #easterweekend #easterholidays #kidsmeal #foodie #food #nomnom #delicious #toast ——————————————————————————————— Sul y Pasg hapus! Chwilio am ddanteithion sydyn ar thema’r Pasg? Dyma chi – mae ein tost ac wy siâp cwningen yn ffordd berffaith o ddefnyddio unrhyw wyau dros ben a bara o’r rhewgell. Ewch i’r wefan, dolen yn y bio a rhowch gynnig arni gan ddefnyddio’r hashnod #BaraCrasuNidGwastraffu i’w rhannu gyda ni #HoffiBwydCasauGwastraff #BaraCrasuNidGwastraffu #BwydBendigedig #foodporn #bwydyborewedyn #Myfyrwyr #BwydMyfyrwyr #BwydRhad #Tost #Blasus #Bwyd #Foodie

A post shared by Love Food Hate Waste (@lfhw_uk) on

Okres poświąteczny jest nazbyt często okazją do wyrzucania dużych ilości jedzenia. W świadomości wielu Polaków, świąteczny stół powinien uginać się pod ciężarem specjalnie na tę okazję przygotowanych potraw. W Święta niczego nie może zabraknąć, lepiej więc kupić trochę więcej. Przy stole można spędzić cały dzień. Dogadzaniu sobie nie ma końca.

Święta jednak szybko dobiegają końca, goście rozchodzą się do swoich domów, a nieprzejedzone smakołyki trafiają do kosza na śmieci. Pierwszy w śmietniku ląduje chleb, który źle znosi próbę czasu. Bardzo często kupujemy go za dużo, ponieważ nie jest bardzo drogi. Warto zainspirować się brytyjską kampanią i uratować nadprogramowe kromki i bochenki zanim wyschną na wiór lub spleśnieją.

Grzanki z wędzonym łososiem i jajecznicą, czemu nie?:

Who's egg-cited for Easter weekend? (Sorry, we had to…) We've got some family friendly, bread-saving toast ideas. Give our smoky salmon toast with eggs a go, for those in the family with more mature taste buds! All you'll need for the delicious Easter sweet treat is a few slices of bread out of the freezer, peanut butter and a banana (and some honey for extra sweetness!). Which one is your favourite? Let us know if you give them a try and use the #MakeToastNotWaste hashtag. #LoveFoodHateWaste #Foodporn #nomnom #delicious #foodie #food #toast —————————————————————————– Pwy sy’n edrych ymlaen at benwythnos y Pasg? Dyma syniadau ar gyfer plesio’r teulu oll a gwneud defnydd o’ch bara. Rhowch gynnig ar ein tost eog wedi’i gochi ac wy, perffaith ar gyfer y rhai yn eich teulu sy’n mwynhau bwyd moethus! Y cwbl sydd ei angen arnoch i baratoi tamaid melys ar gyfer y Pasg yw ambell dafell o fara o’r rhewgell, menyn cnau daear a banana (ac ychydig o fêl am fwy o felystra!). Pa un yw’ch ffefryn? Rho gwybod i ni gan ddefnyddio hashnod #BaraCrasuNidGwastraffu #HoffiBwydCasauGwastraff #BaraCrasuNidGwastraffu #BwydBendigedig #foodporn #bwydyborewedyn #Myfyrwyr #BwydMyfyrwyr #BwydRhad #Tost #Blasus #Bwyd #Foodie

A post shared by Love Food Hate Waste (@lfhw_uk) on

Jeśli zostało wam po Świętach pieczywo, proponujemy pokroić je w kromki i zamrozić. Aby następnie wykorzystać mrożony chleb, wystarczy umieścić wyjęte z zamrażalnika kawałki w tosterze, nagrzanym piekarniku lub opiekaczu. Po kilku minutach grzanki są gotowe do jedzenia. Można zrobić z nich smaczne kanapki albo wykorzystać jako dodatek do zupy oraz innych dań.  Jeśli na zmrożone pieczywo położycie kawałki sera, warzyw lub inne dodatki, po krótkim przypieczeniu będziecie cieszyć się smakiem domowych zapiekanek.

Jeśli obawiacie się, że zgromadzone przez Święta potrawy za kilka dni znajdą się w koszu, możecie zapobiegać te już teraz, kiedy jedzenie jest jeszcze zdatne do spożycia. Sprawdźcie czy w waszej okolicy znajduje się Jadłodzielnia, lub dołączcie do jednej z wielu foodsharingowych grup na Facebooku. Może to co macie w nadmiarze, pozwoli komuś innemu po raz pierwszy od dawna najeść się do syta?

Tutaj pisaliśmy więcej o Jadłodzielniach: „Foodshering w Polsce. Rośnie apetyt na Jadłodzielnie„. W tej grupie natomiast, oddasz jedzenie na terenie Warszawy, koniecznie wypróbuj: Freeganism dumpster diving food sharing – Warszawa.

 

Źródło: greenmatters.com, Love Food Hate Waste.