UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Ciepła sałatka z cykorii z serem kozim, orzechami i tymiankiem – smaż zdrowo z Organic Farmą Zdrowia

Pod względem zdrowotnym cykoria ma same zalety: korzystnie wpływa na metabolizm, dodaje urody, jest niskokaloryczna i pełna witamin.

Ciepła sałatka z cykorii to idealna, lekka przystawka na zimowe dni. Charakterystyczna goryczka nie każdemu przypada do gustu, ale można ją częściowo złagodzić poprzez wycięcie gorzkiego głąba oraz dodatek miodu i tymianku.

Porcja ciepłej sałatki z cykorii dla 2 osób jako przystawka, lub 4 jako dodatek do dania

Składniki:

  • 3 małe, zwarte cykorie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 50 gr sera koziego (miękkiego dojrzewającego, typu rolada)
  • 50 gr orzechów laskowych
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Orzechy prażymy na suchej patelni Green Pan, lub innej patelni z grubym dnem. Potrząsamy patelnią od czasu do czasu, aby przyrumienić je ze wszystkich stron. Uprażone orzechy pocieramy między dłońmi, aby pozbyć się wiekszości łupinek (najwygodniej zrobimy to wrzucając uprzednio orzechy do papierowej torby).  Cykorie myjemy, obrywamy zewnętrzne liście. Kroimy wzdłuż na ćwiartki i ostrożnie wycinamy twardy rdzeń, starając się nie wyciąć go w całości, jeśli zależy nam na zachowaniu całych kawałków (jeśli się rozpadną, nic nie szkodzi, nie wpłynie to w żaden sposób na smak potrawy).

Ćwiartki cykorii spryskujemy małą ilością oliwy z oliwek. Warto nabyć specjalny spryskiwacz do oleju, bardzo ułatwia pracę i pomaga ograniczyć spożycie tłuszczu. Układamy na rozgrzanej patelni, smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się przyrumienią.  Miód, sok z cytryny i wodę mieszamy dokładnie i polewany mieszanką cykorie. Posypujemy tymiankiem, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy wszsytko ok. 20 minut, aż cykoria zmięknie. Odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy, odwracając od czasu do czasu, aż cały płyn wyparuje, a kawałki cykorii ładnie się skarmelizują.
Karmelizowaną cykorię przybieramy kawałkami sera, prażonymi orzechami i świeżym tymiankiem. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Partnerem cyklu jest Organic Farma Zdrowia – pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi. Produkty sprzedawane w sklepach zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Nie zawierają chemicznych środków konserwujących.
Poza certyfikowaną żywnością ekologiczną delikatesy posiadają bogatą ofertę produktów dla wegan, wegetarian, diabetyków, alergików, a także osób stosujących różnego rodzaju diety: bezmięsne, bezglutenowe, bezmleczne, makrobiotyczne i inne. Do asortymentu delikatesów Organic, dołączyły również patelnie firmy GreenPan.
Więcej informacji na stronie: www.organicmarket.pl

0 comments
  1. camellia

    Cykoria w bardzo wykwintnym wydaniu, zaskakująca kombinacja smaków. Nutka goryczy w tym daniu jest ledwo wyczuwalna. Zamiast spryskiwać cukinie olejem posmarowałam patelnię minimalną ilością tłuszczu za pomocą pędzelka. Trzeba też pamiętać, żeby wyjąć kozią roladę z lodówki przynajmniej pół godziny przed jedzeniem – wtedy jest miękka i najlepiej smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji