12.04
2017

Pisanki, kraszanki, jajka malowane… naturalnie


Już za kilka dni Wielkanoc. Na wielu stołach pojawią się uwielbiane przez dzieci kolorowe jajka – pisanki. Jeśli przywiązujesz wagę do zdrowego odżywiania, być może tak jak i my masz obiekcje, czy pomalowane kupionym zestawem farbek jajka są w ogóle bezpieczne do zjedzenia. Okazuje się, że z tego powodu niejedna pisanka trafia do kosza na śmieci, gdyż barwnik przez skorupkę ufarbował również białko jajka. 

Tak nie musi być. Jest wiele sposobów farbowania jaj w naturalny sposób, tak aby ich zjedzenie było w pełni bezpieczne. Wystarczy wykorzystać jadalne, obecne w każdej kuchni barwniki. W większości przypadków idealnym sposobem będzie sporządzenie esencjonalnego wywaru, a następnie moczenie w nim jajek przez kilka godzin, lub nawet całą noc jeśli zależy nam na tym, aby kolor był wyjątkowo intensywny. pisanki

W ten sposób przygotujemy barwniki z:

  • łupin buraka – różowy
  • łupin cebuli brązowy lub pomarańczowy w przypadku czerwonej cebuli
  • marchwi – pomarańczowy
  • kawy – brązowy
  • czerwonej kapusty – niebieski
  • kurkumy lub szafranu – żółty

Nieco trudniej będzie uzyskać żywy zielony kolor. Sposobem na to jest doprowadzenie do wrzenia w niewielkiej ilości wody zielonej pietruszki, świeżego szpinaku lub liści pokrzywy a następnie moczenie w tej miksturze jajek. Takiego wywaru nie należy długo gotować, gdyż straci on ładny kolor. Dla wzmocnienia efektu, na szklankę naturalnego wywaru można dodać dwie łyżki octu, a po ufarbowaniu, natrzeć jajka odrobiną oleju. Najlepsze do zrobienia pisanek będą jajka z białymi skorupkami. Ze względów humanitarnych oraz oczywiście zdrowotnych namawiamy również do wybierania jajek „zerówek” lub z lokalnej, przydomowej hodowli.

Oryginalne pisanki

Aby uzyskać nie tylko kolorowe, ale również wzorzyste jajka nie musimy kupować naklejek i kalkomanii. Oto trzy propozycje nadania jajkom osobistego charakteru.

1. Malowane woskiem – przy pomocy wykałaczki nanosimy na ugotowane jajko wzory z rozgrzanego, płynnego wosku. Zachowajmy szczególną ostrożność jeśli ozdabiamy jajka z dziećmi, gdyż wosk jest gorący! Odstawiamy jajka na tyle czasu ile potrzeba, aby wosk zastygł. Następnie umieszczamy jajka w gorących, naturalnych barwnikach wg powyższych instrukcji. Wosk rozpuści się, lecz wzory pozostaną wyraźne.

pisankiźródło: miastodzieci.pl

2. Drapanki – ugotowane jajka moczymy przez kilka godzin w intensywnym wywarze z łupin cebuli lub innym barwniku. Tak przygotowane jajka ozdabiamy przy pomocy szpilki – wydrapując na skorupce jaśniejsze wzory.

pisankiźródło: jolekscrafts.blogspot.com

3. W pończochach – ugotowane jajka owijamy szczelnie gazą lub … starą pończochą i zawiązujemy ściśle na końcu. Pod pończąchą umieszczamy listki, kwiatki czy inne elementy których wzór chcemy odcisnąć na skorupce. W celu lepszego unieruchomienia przyklejamydekoracje do skorupki przy pomocy białka jajka. Otulone jajka zanurzamy w naturalnych barwnikach. Po kilku godzinach rozbieramy jajka z pończoch i odób.

pisankiźródło: superkoszyk.pl

Każdy z przedstawionych sposobów pozwoli nam nie zmarnować kolorowych jajek, lecz zjeść je ze smakiem i bez obaw. Nie licząc pisanek drapanych, wszystkie pozostałe mogą być również wykonane z wydmuszek. Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych sposobów na ekologiczne pisanki. Pochwalicie się?