26.02
2017

Najlepszy sposób na świeże pieczywo – uszyj swój worek na chleb


Wygląda estetycznie, a przechowywany w nim bochenek przez dłuższy czas pozostanie świeży. Jeśli weźmiesz go do piekarni, unikniesz zapakowania pieczywa do foliowej torebki. Uszyj swój worek na chleb, to łatwiejsze niż myślisz.

Torba na chleb

W dawnych czasach upieczony w domu chleb zawijało się w kuchenną ścierkę, nierzadko specjalnie do tego celu przeznaczoną. Pieczenie chleba nie było czynnością wykonywaną każdego dnia. Wymagało sporo zachodu, pilnowania zakwasu, wyrabiania ciasta, wreszcie rozpalenia w piecu. Z tego powodu wypieczone bochenki musiały zachować względną świeżość przez tydzień a nawet dłużej.

Po co mi worek na pieczywo?

Tym razem warto nie lekceważyć doświadczenia przodków. Nie bez powodu chleb najlepiej przechowuje się opatulony naturalną tkaniną. Pieczywo pozostawione w foliowej torbie momentalnie traci swoją chrupkość. Staje się wilgotne, skórka mięknie, a jeśli poleży w takim opakowaniu dzień lub dwa, z całą pewnością spleśnieje.

Tak samo bywa w przypadku kuchennego chlebaka. Jeśli zapakujemy do niego dużo pieczywa, lub jeśli nie posiada on odpowiedniej wentylacji, efekt będzie niewiele lepszy niż w foliówce.

Bez względu na to czy lubisz kajzerki, grachamki, bułkę wrocławską czy jedynie własnoręcznie pieczony żytni chleb na zakwasie, możesz przedłużyć żywot ulubionego pieczywa trzymając je w materiałowym woreczku.Dzięki niemu nadmiar wilgoci zostanie ewakuowany. Zapobiegnie on także szybkiemu przesuszeniu chleba.

Jak uszyć worek na chleb?

Uszycie własnego worka jest łatwiejsze i szybsze niż może się wydawać. Jeśli posiadany materiał pozbawiony jest wzorów, możesz go ozdobić przy pomocy farbek do tkanin. Czego będziesz potrzebować?

  • tkaniny – najlepiej lnianej. Możesz dać drugie życie starej koszuli lub sukience, a jeśli lnu brak, nie wahaj się użyć  bawełny o grubym splocie.
  • farby do tkanin – w sklepach plastycznych znajdziesz takie, które po uprasowaniu pozostaną na stałe na tkaninie. Wybierz produkt odpowiedni do kontaktu z żywnością.
  • sznurek
  • nici i igła
  • nożyczki

Na początek wyprasuj tkaninę i wytnij dwa identyczne prostokąty. Wymiary są dowolne i zależą tylko od tego jakie pieczywo zamierzasz w worku przechowywać. Wywiń tkaninę na lewą stronę i zszyj z trzech stron. Po bokach nie zszywaj do końca.  Pozostaw wolne ok. 2 cm od góry – to będzie miejsce na sznurek.

Worek na chleb

Wolne brzegi złóż na pół i przyszyj. Pilnuj, by w środku zostało dość miejsca na sznurek.

Worek na chleb

Przeciągnij sznurek wokół worka.

Worek na chleb

Worek jest już prawie gotowy. Można go jeszcze ozdobić. Ja w tym celu wykorzystałam liść klonu. Użyłam go jako pieczątki.  Posmarowałam farbą i docisnęłam do tkaniny.

Worek na chleb

Kiedy farba zupełnie wyschła, zaprasowałam ją żelazkiem aby nie zeszła w praniu.

Worek na chleb

Tak wygląda gotowy worek. Przechowuj w nim chleb aby długo pozostał świeży. Nie zapomnij również zabrać go ze sobą do piekarni!
Worek na chleb


Jakiś czas temu odkryła, jak bardzo nieekologiczna jest produkcja bawełnianych T-shirtów, uważanych powszechnie za przyjazne dla natury i człowieka. Od tamtej pory stara się jak najmniej rzeczy wyrzucać, a jak najwięcej upcyclingować. Na swoim blogu Na Nowo Śmieci pokazuje jak w łatwy i twórczy sposób można przetworzyć bawełnę, papier i inne "odpady" oraz stworzyć przedmioty codziennego użytku z naturalnych składników.