22.12
2017

Choinki nie tylko na Święta


Święta tuż-tuż, a to oznacza, że coraz częściej w rozmowach poruszamy temat wyboru choinki. Dylemat znany nie od dziś powraca jak bumerang każdego roku. Trzeba bowiem zdecydować, czy będzie to jodła, świerk, czy może jeszcze inny gatunek, a także, co ważniejsze, czy wybierzemy drzewko prawdziwe, czy sztuczne.

Bez wątpienia w swoich wyborach coraz częściej kierujemy się nie tylko własną przyjemnością, ale też troską o otaczające nas środowisko. Zrównoważony rozwój staje się bowiem filozofią, której coraz więcej z nas stara się podporządkować swój styl życia. Ponieważ jednak dyskusja, które drzewko jest bardziej ekologiczne, a które w większym stopniu wywiera negatywny wpływ na środowisko, zdaje się nie mieć końca.

drzewa iglasteNie ma takiego gatunku drzewa jak „choinka„. Choinka to określenie na przystrojone drzewo iglaste. Warto nauczyć dzieci, że w lesie nie rosną choinki lecz sosny, świerki czy modrzewie, a w górach również limba czy kosodrzewina.

Choinki prawdziwe

Szacuje się, że na farmach w Europie hoduje się około 80 milionów drzewek rocznie. Ich przygotowanie na sprzedaż zajmuje każdego roku 11 miesięcy. W tym czasie drzewka są pielęgnowane, zabezpieczane przed chorobami, przycinane, by miały ładny wygląd, a wreszcie ścinane na sprzedaż. Każdą wyciętą choinkę zastępuje od 1 do 10 nowych drzewek, co zapewnia hodowli zrównoważony rozwój. Warto wspomnieć, że największym eksporterem choinek w Europie są Duńczycy.

Nierzadko więc choinki przemierzają długą drogę z hodowli do miejsca sprzedaży, a następnie do naszych domów, co zwiększa ich negatywny wpływ na środowisko. Żywe choinki zanim powędrują do naszych domów produkują jednak tlen (105 ton na każdy hektar hodowli), a po Świętach często wykorzystywane są jako pasza lub zabawki dla zwierząt, np. w miejscowym zoo.

Żywa choinka – jaką wybrać?

  • Jodła Nordmann: to, dzięki swojemu symetrycznemu stożkowemu kształtowi i ciemniejszym błyszczącym igłom, jedna z najpopularniejszych odmian choinek w Europie. Charakteryzuje się też tym, że nie traci łatwo igieł.
  • Jodła Douglas: jest bardzo popularna, szczególnie w USA. Nie traci igieł i ma słodki cytrusowy aromat.
  • Jodła srebrna: to prawdopodobnie pierwsze drzewko wykorzystane jako choinka w Europie, obecnie przegrywa rywalizację z jodłą Nordmann.
  • Świerk srebrny: ma piękny niebieskosrebrny kolor i zazwyczaj jest dość symetryczny. Gałęzie są mocniejsze, dzięki czemu można na nich zawieszać cięższe ozdoby. Ma jednak ostre igły.
  • Świerk norweski: ma piękny jasnoniebieski kolor i krzaczasty kształt z krótszymi igłami. Gałęzie nie są tak sztywne, przez co bardziej nadaje się do lżejszych ozdób. Jako że traci dość szybko igły, lepiej kupić go przed samymi Świętami.

Choinki sztuczne

Sztuczne choinki powstają w znakomitej większość z PCV lub Polietylenu. Szacowany ślad węglowy 2-metrowego drzewka to 40kg dwutlenku węgla. Choinki te pochodzą przede wszystkim z Chin, skąd kontenerowcami transportowane są na cały Świat. Teoretycznie sztuczne drzewko po Świętach możemy poddać recyklingowi, jednak ze względu na połączenie plastiku i metalu, nie zawsze jest to możliwe.

choinkiChoinki przed Świętami i po Świętach…

Więcej informacji o życiu choinek przed Świętami i po Świętach znajdziesz w świątecznym poradniku ShopAlike.pl

Źródło: ShopAlike.pl