20.07
2017

W jaki sposób produkcja żywności wpływa na środowisko? Pomyśl zanim wyrzucisz


Sucha bułka, zgniłe owoce, spleśniały ser… Jednym częściej innym rzadziej zdarza się marnować jedzenie. Nie zawsze mamy świadomość, że wyrzucając do śmieci dany produkt marnujemy nie tylko kilka złotych które za niego zapłaciliśmy. Marnujemy pracę innych ludzie, energię, wodę. Na każdym etapie produkcji żywności zanieczyszczane jest środowisko naturalne. 

ŻywnośćPomyśl, zanim wyrzucisz! / Źródło: EEA

Aby ograniczyć wpływ produkcji żywności na środowisko warto zastosować się do pięciu poniższych zasad:

  1. Kupuj produkty od lokalnych producentów
  2. Wybieraj jedzenie niskoprzetworzone
  3. Co się da, kupuj bez opakowań
  4. Wykorzystuj jak największą część kupowanych produktów (nać czy obierki też można smacznie przyrządzić)
  5. Nie marnuj!