UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Ekoprzepisy – zrób sam swój chleb

Będziesz potrzebować mąki pełnego przemiału, wody (może być kranówka) i czasu 🙂

  1. Najpierw nastawiasz zakwas – w metalowej lub ceramicznej misce mieszasz szklankę mąki ze szklanką wody (nieprzegotowanej). Odstawiasz na dwa, trzy dni. Co jakiś czas wąchasz – jeśli pachnie już kwaśno, jest gotowy.
  2. Teraz trzeba go włożyć do lodówki, gdzie spokojnie może sobie stać nawet przez trzy tygodnie. Gdyby się zepsuł, poczujesz – zamiast przyjemnego kwaśnego zapachu będzie wydzielał woń stęchlizny.
  3. Jeśli chcesz go wykorzystać, przygotuj dużą miskę – znów metalową lub ceramiczną – albo duży garnek. Wlej zakwas, ale nie wyskrobuj miski. Resztki, które pozostaną na ściankach, staną się zaczynem kolejnego zakwasu. Dosyp do przelanego do dużej miski zakwasu szklankę mąki i wlej szklankę wody. Zamieszaj i odstaw na osiem godzin w temperaturze pokojowej. Do miski z resztkami zakwasu dodaj po szklance mąki i wody, zamieszaj, wstaw do lodówki; niech sobie kwaśnieje w spokoju do czasu kolejnego pieczenia.
  4. Gdy minie osiem godzin (nie musisz tu nic mierzyć stoperem, jak będzie dziewięć, też się nic nie stanie), wsyp do chlebowej miski dwie szklanki mąki i wlej jedną szklankę wody. Znów zamieszaj i znów odstaw na osiem godzin w temperaturze pokojowej. Na ostatnim etapie wsyp trzy szklanki mąki, dodaj łyżkę soli i szklankę lub trochę więcej ulubionych dodatków (siemienia lnianego, ziaren słonecznika czy dyni, muesli, rodzynek, suszonych śliwek itp.).
  5. Teraz trudno będzie mieszać całość łyżką, bo będzie gęsta. Lepiej ją chwilę wymieszać rękoma. Natłuść formę – taką większą keksówkę (20 x 40 cm), wysyp ją otrębami, tartą bułką czy kaszą manną i przełóż ciasto. Forma powinna mieć taki rozmiar, żeby ciasto mogło w niej urosnąć o jakieś 2-3 cm (bo urośnie). Odstaw wypełnioną ciastem formę na pięć, sześć godzin. Potem rozgrzej piekarnik do 200 st. i włóż chleb na 30 min. Po tym czasie wyłącz piecyk, ale nie wyjmuj blachy jeszcze przez co najmniej pół godziny.

Do zrobienia zakwasu będziesz potrzebować mąki pełnego przemiału, ale później możesz dodać część zwykłej białej mąki. Chociaż co to za frajda jeść domowy chleb z oczyszczonej mąki?
Jeśli chcesz, by chleb był kwaśniejszy, na kolejnych etapach chowaj miskę z ciastem do piekarnika (zimnego).
Jeśli wiesz, że pomiędzy kolejnymi etapami minie o wiele więcej niż osiem godzin, chowaj miskę na trochę do lodówki.
Podziel się z nami swoim przepisem na domowy chleb. Zostaw go w komentarzu, najciekawsze opublikujemy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji