05.02
2017

Zimowe grzybobranie dla początkujących


W czasie kiedy w miejskich parkach, na ulicach i w podwórkach snuje się szara chmura smogu, warto znaleźć czas na wycieczkę do lasu. Z dala od korków i kominów odetchniemy świeżym powietrzem, wsłuchamy się w ciszę, wypoczniemy.

Kiedy spadnie śnieg, chętnie opuszczamy miejski gwar, aby na nartach lub sankach szaleć na pokrytych białym puchem ścieżkach. Inaczej się sprawy mają kiedy śniegu brak, na trawnikach resztki lodowego błota, a ostatnie promienie słońca widzieliśmy tydzień temu. Chęć do spacerów znikoma. Zupełnie niesłusznie.

Grzybobranie

Las o każdej porze roku ma nam coś do zaoferowania. Kiedy stopnieje biała kołderka, w zimowym lesie widać jak rosną… grzyby. I nie dość, że rosną, niektóre z nich są całkiem smaczne. Jakby tego było mało, zimowe grzyby możemy zbierać nawet będąc zupełnymi grzybowymi laikami. W przeciwieństwie do znanych wszystkim prawdziwków czy koźlaków, zimowe grzyby nie mają podobnych z wyglądu, niejadalnych kuzynów, więc to co w koszyku, może bez obaw trafić prosto do kuchni.

Boczniak ostrygowaty

Grzybobranie - boczniak ostrygowaty

Pierwsze zimowe grzyby które zjemy ze smakiem znamy z półek supermarketów. Przez niektórych nielubiane z powodu skojarzeń z poprzednią epoką, w której miały być substytutem dla trudno dostępnych wyrobów mięsnych. Dziś cenione za bogactwo składników odżywczych, są przysmakiem nie tylko dla wegetarian.

Płomiennica zimowa

Grzybobranie - płomiennica zimowa

Płomiennice posiadają trzony pokryte delikatnym meszkiem. W celach konsumpcyjnych zbieramy jedynie pięknie ubarwione kapelusze. Przygotowujemy je podobnie jak boczniaki. Znawcy twierdzą, że potrawy wyjdą jeszcze smaczniejsze. Płomiennic warto spróbować również z innego powodu. Naturopaci wychwalają ich właściwości prozdrowotne – podobno pomagają one zwalczać skutki stresu i bezsenność, stany zapalne a nawet niektóre nowotwory.

Łycznik późny

Grzybobranie - łycznik późny

To ostatnie grzyby które polecamy zabrać do koszyka idąc przez zimowy las. W smaku są podobne do boczniaków. Należy zbierać je wyłącznie w czystych regionach gdyż ostatnie badania wykazały, że łatwo chłoną z atmosfery szkodliwe substancje.

 

Tekst powstał we współpracy z Nadleśnictwem Stare Jabłonki na którego stronie znajdziecie obszerny cykl artykułów o grzybach mniej znanych.  Zdjęcia – Artur Jeżewski, konsultacja merytoryczna – Łukasz Paprocki