03.02
2016

Jak wykorzystać skórkę od banana?


Z czym kojarzy Wam się skórka od banana? Ze spektakularną wywrotką, jakie można było oglądać w sztampowych komediach? Tak, to standardowe użycie. Ale wcale nie najlepsze!

slip-up-709045_640

O jakim użyciu tej pułapki na roztargnionych nie wiecie, a warto wiedzieć?

  • Skórka od banana to świetne źródło potasu. Przed sadzeniem pomidorów czy innych owocujących roślin, wrzućcie 2-3 skórki od banana do dołu, w którym sadzicie roślinę – nie pożałujecie! Dodajmy, że zakopana pod ziemią w pobliżu roślin skórka, odstraszy mszyce i zapobiegnie innym chorobom.
  • Jeżeli zaś bananową skórkę rozrzucicie po ogrodzie, zwabicie motyle. To piękny widok i szansa na więcej zapylaczy w ogrodzie, ale jeżeli nie życzycie sobie żarłocznych gąsienic, raczej ograniczcie się do zakopania jej w dole przeznaczonym na roślinę. Za to świetnie posłuży Wam skórka bananowa jako pułapka na ćmy – one też przylecą zwabione słodyczą.
  • Wabiąca moc bananowej skórki działa również na ptaki. Przydadzą się one w Waszym ogrodzie jako naturalna „broń owadobójcza”.
  • Czyśćcie skórką od banana Wasze rośliny – to im posłuży lepiej niż tarcie ściereczką od kurzu.
  • Sporządzajcie też z bananowej skórki nawóz dla Waszych roślin. Wystarczy zalać ją wodą i potem używać jej do podlewania.
  • Wewnętrzna część skóry od banana pięknie wypoleruje Wam domowe srebra oraz „wypastuje” skórzane meble i buty.
  • Pocieranie zębów za pomocą białej, wewnętrznej części usunie z nich nalot.
  • Przecierajcie skórą od banana swą własną skórę, jeżeli dokuczają Wam dolegliwości takie jak trądzik, łuszczyca czy ukąszenia, siniaki oraz brak właściwego nawilżenia albo po prostu zmarszczki – sami zobaczycie, jak ucieszą Was efekty używania takiej „maseczki” i bananowych enzymów.
  • Nie skąpcie skórki od banana i swym włosom – maska z bananowej skórki lub dodanie jej po prostu do zwykle stosowanego kosmetyku bardzo posłuży włosom, które są wysuszone.
  • Auć! Drzazga? Po prostu róbcie sobie w miejscu, gdzie utkwiła, bananowy opatrunek – przez kilka dni. Będziecie mogli potem zaobserwować niezwykły efekt drzazgi opuszczającej Was „samodzielnie”. Tak, i tu działają cudowne bananowe enzymy.
  • Nie lubicie wysuszonego po pieczeniu mięsa? Włożona np. do foliowego piekarnika skórka, zagwarantuje pieczonemu mięsu soczystość.

Uprawy ogrodowe i domowe, naturalna kosmetyka czy sprzątanie, a nawet cenny składnik spożywanych dań (tak, w Azji docenia się smak bananowej skórki i na surowo, i gotowanej) – wyrzucić skórkę od banana to marnotrawstwo!

Porady spodobały się Wam? Na całej stronie Roślinne Porady jest ich jeszcze więcej. Zaglądajcie zatem i korzystajcie: KLIK! Szkoda pozwolić się marnować dobroczynnym skórkom, pestkom i korzeniom.


Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o dzikich roślinach, warzywach, owocach, ziołach i wartościowych produktach: wiadomości, ciekawostki i porady a także możliwość uczestnictwa w warsztatach - to właśnie Roślinne Porady. Więcej tu: http://www.roslinneporady.pl/.