23.03
2017

Naturalnie – książka którą warto czytać przy jedzeniu


Alain Ducasse ma na swoim koncie wiele książek, ta pozycja jest jednak wyjątkowa. Najlepszy kucharz na świecie przygotował ją nie jak miał w zwyczaju dotychczas – dla profesjonalistów, lecz z myślą o entuzjastach smacznego i zdrowego jedzenia.

Ducasse jest miłośnikiem produktów sezonowych. Nie dziwi więc fakt, że książka została podzielona na cztery części odpowiadające kolejnym porom roku. Nie jest to książka wegetariańska, jednak już we wstępie autor przekonuje, że ograniczenie białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz warzyw i zbóż z całą pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Posłuchajcie…

Każdego dnia wybierając co jemy decydujemy nie tylko o własnym zdrowiu, ale także o losach świata. Faworyzujemy lokalne, ekologiczne uprawy, albo wyzysk i przemysłowy chów zwierząt. Przepisy i porady Alain Ducasse pomagają dokonać właściwych wyborów. Jeśli tak jak my uważasz że jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, sięgnij po książkę „Naturalnie – prosto, zdrowo, smacznie”.

Naturalnie – prosto, zdrowo, smacznie” – Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat – wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2016.