UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Karmelizowane tofu z sezamem, szpinakiem i marchewką – smaż zdrowo z Organic Farmą Zdrowia

Coś dla miłośników słodko-słonych połączeń. 


Chrupiąca posypka z sezamu, karmelu i shoyu to zaskakująco udany melanż smaków, trudno się oprzeć przed podjadaniem jej prosto z patelni.
Karmelizowane tofu z sezamem, szpinakiem i marchewką – składniki dla 2-3 osób:

  • 180-200 gr twardego tofu
  • 2 łyżki sezamu, najlepiej nie łuskanego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sosu shoyu
  • 500 gr świeżego szpinaku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka ciemnej pasty miso
  • oliwa z oliwek w atomizerze
  • sól morska do smaku

Tofu kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy i zostawiamy na sitku do obeschnięcia. Jeśli licie są duże, można je porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw lub mandoliny tniemy w cienkie paski, które przecinamy dodatkowo wzdłuż. Czosnek drobno siekamy. Pastę miso rozrabiamy w 1/3 szklanki wody.

Patelnię Green Pan (lub inną nie przywierającej) spryskujemy minimalną ilością oliwy i rozgrzewamy. Tofu przyprawiamy odrobiną soli i smażymy, aż zezłoci się ze wszystkich stron. Dodajemy sezam i czosnek, smażymy 1-2 minuty, mieszając. Wsypujemy na patelnię cukier i smażymy na dużym ogniu jeszcze kilka minut, aż cukier rozpuści się i razem z sezamen zacznie formować grudki. Na koniec wlewamy sos shoyu i smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
Tofu z sezamen zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy paski marchewki, zalewamy rozrobionym miso, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, aż lekko zmiękną. Patelnię odkrywamy i smażymy mieszając, aż większość płynu odparuje. Wrzucamy opłukane liście szpinaku i smażymy krótko, aż zmniejszą objętość.

Na talerze wykładamy porcję szpinaku z marchewką, na niej kostki tofu, całość posypujemy sezamem (jeśli zbił się w grudki, należy je rozkruszyć).
Partnerem cyklu jest Organic Farma Zdrowia – pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi. Produkty sprzedawane w sklepach zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Nie zawierają chemicznych środków konserwujących.

Poza certyfikowaną żywnością ekologiczną delikatesy posiadają bogatą ofertę produktów dla wegan, wegetarian, diabetyków, alergików, a także osób stosujących różnego rodzaju diety: bezmięsne, bezglutenowe, bezmleczne, makrobiotyczne i inne. Do asortymentu delikatesów Organic, dołączyły również patelnie firmy GreenPan.
Więcej informacji na stronie: www.organicmarket.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji