Coś dla miłośników słodko-słonych połączeń.
Chrupiąca posypka z sezamu, karmelu i shoyu to zaskakująco udany melanż smaków, trudno się oprzeć przed podjadaniem jej prosto z patelni.
Karmelizowane tofu z sezamem, szpinakiem i marchewką – składniki dla 2-3 osób:
- 180-200 gr twardego tofu
- 2 łyżki sezamu, najlepiej nie łuskanego
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki sosu shoyu
- 500 gr świeżego szpinaku
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka ciemnej pasty miso
- oliwa z oliwek w atomizerze
- sól morska do smaku
Tofu kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy i zostawiamy na sitku do obeschnięcia. Jeśli licie są duże, można je porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw lub mandoliny tniemy w cienkie paski, które przecinamy dodatkowo wzdłuż. Czosnek drobno siekamy. Pastę miso rozrabiamy w 1/3 szklanki wody.
Patelnię Green Pan (lub inną nie przywierającej) spryskujemy minimalną ilością oliwy i rozgrzewamy. Tofu przyprawiamy odrobiną soli i smażymy, aż zezłoci się ze wszystkich stron. Dodajemy sezam i czosnek, smażymy 1-2 minuty, mieszając. Wsypujemy na patelnię cukier i smażymy na dużym ogniu jeszcze kilka minut, aż cukier rozpuści się i razem z sezamen zacznie formować grudki. Na koniec wlewamy sos shoyu i smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
Tofu z sezamen zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy paski marchewki, zalewamy rozrobionym miso, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, aż lekko zmiękną. Patelnię odkrywamy i smażymy mieszając, aż większość płynu odparuje. Wrzucamy opłukane liście szpinaku i smażymy krótko, aż zmniejszą objętość.
Na talerze wykładamy porcję szpinaku z marchewką, na niej kostki tofu, całość posypujemy sezamem (jeśli zbił się w grudki, należy je rozkruszyć).
Partnerem cyklu jest Organic Farma Zdrowia – pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi. Produkty sprzedawane w sklepach zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Nie zawierają chemicznych środków konserwujących.
Poza certyfikowaną żywnością ekologiczną delikatesy posiadają bogatą ofertę produktów dla wegan, wegetarian, diabetyków, alergików, a także osób stosujących różnego rodzaju diety: bezmięsne, bezglutenowe, bezmleczne, makrobiotyczne i inne. Do asortymentu delikatesów Organic, dołączyły również patelnie firmy GreenPan.
Więcej informacji na stronie: www.organicmarket.pl