UlicaEkologiczna.pl
Kuchnia

Keczup cud

Pomidor jest jedynym warzywem na świecie, które ma więcej wartości w formie przetworzonej niż surowej.

Wszystko za sprawą likopenu – związku chemicznego zaliczanego do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. To właśnie im czerwone grejpfruty, arbuzy, owoce dzikiej róży czy właśnie pomidory zawdzięczają swój kolor. Przyswojenie likopenu zwiększa się pod wpływem przetworzenia pomidora i jego obróbki termicznej, dlatego właśnie częściej sięgaj po soki, koncentraty i sosy pomidorowe niż po zwykłe pomidory. Zawartość likopenu jest piętnastokrotnie wyższa w keczupie i dziesięciokrotnie wyższa w sosie pomidorowym niż w surowym pomidorze. A jeśli już surowe, to koniecznie polane oliwą. Rozpuszczony w tłuszczu likopen lepiej się wchłonie. I jeszcze jedna ciekawostka: lepiej przyswajalny likopen pochodzi z pomarańczowych pomidorów niż z ich powszechnej czerwonej odmiany.
Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, broni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na pracę serca, kości i elastyczność skórę. Może mieć istotny wpływ w leczeniu niektórych rodzajów niepłodności wśród mężczyzn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji