Te kotleciki to lżejsza, zdrowsza i bardziej wykwintna alternatywa dla klasycznego mielonego.
Ryby morskie należy jeść dwa, trzy razy w tygodniu, gdyż zawierają cenne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3.
Składniki dla 4 osób:
Przepis na kotlety łososiowo-selerowe
- 400 gr filetu z łososia bez skóry, drobno posiekanego
- ½ średniej wielkości selera, podgotowanego na parze (ma pozostać lekko twardy)
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 jajo
- 2 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z ½ cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (lub zwykłych, rozdrobnionych w malakserze)
- sól i pieprz do smaku
Selera ścieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy z łososiem i resztą składników. Masę dzielimy na 8 porcji, formujemy z nich okrągłe kotlety i układamy na rozgrzanej patelni Green Pan (lub innej nie przywierającej).
Patelnię można przed smażeniem lekko spryskać olejem, ale nie jest to konieczne. Kotlety smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron, na rumiano. Podajemy z cząstką cytryny, na mieszance sałat doprawionych ulubionym sosem vinaigrette, w akompaniamencie dipu z awokado.
Przepis na ziołowy dip z awokado
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki mieszanki świeżych ziół, posiekanych
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Awokado miksujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, próbujemy, Jeśli jest zbyt mdłe, dodajemy więcej soku.
Partnerem cyklu jest Organic Farma Zdrowia – pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi. Produkty sprzedawane w sklepach zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Nie zawierają chemicznych środków konserwujących.
Poza certyfikowaną żywnością ekologiczną delikatesy posiadają bogatą ofertę produktów dla wegan, wegetarian, diabetyków, alergików, a także osób stosujących różnego rodzaju diety: bezmięsne, bezglutenowe, bezmleczne, makrobiotyczne i inne. Do asortymentu delikatesów Organic, dołączyły również patelnie firmy GreenPan.
Więcej informacji na stronie: www.organicmarket.pl
Paulina Dudek
Mmmmmm 🙂
wege
Propagowanie “ekologicznego” stylu życia tak wygląda? W czym jest łosoś gorszy od jagnięcia? Jagnię ma wartościową wątrobę. Zabijajmy i zjadajmy przepiórki one są takie ekologiczne!
Paranoja.