24.10
2012

Aronia na zdrowie


Łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, zalecana jest w chorobach układu krążenia i schorzeniach górnych dróg oddechowych – mowa o aronii, której owoce doskonale łagodzą objawy przeziębienia.

Aronia z Ameryki Północnej

Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Od wieków była znana wśród Indian, ale na jej leczniczych właściwościach poznali się również biali osadnicy. Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, rośnie nawet na ubogich glebach, kamiennych zboczach, czy torfowiskach, najlepiej jednak rozwija się na ziemi gliniasto – piaszczystej, żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, wilgotnej, w miejscach słonecznych i półcienistych. Odporna jest na niskie temperatury. Jej owoce doskonale nadają się na soki, syropy, dżemy czy konfitury.

Moc owoców aronii

Aronia jest bogatym źródłem antocyjanów, garbników, karotenu, witamin – zwłaszcza B, B2, B6, E, PP i β- karotenu, a także soli mineralnych (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Owoce aronii są jednym z bogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie – 100 g owoców zawiera blisko 300-630 mg antocyjanów, czyli znacznie więcej niż owoce czarnego bzu lub czarnej i czerwonej porzeczki. W owocach tego krzewu występują również kwasy organiczne, m.in. chlorogenowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Lecznicze właściwości

Jak wcześniej wspomniano, z owoców aronii można przyrządzić wiele przetworów, są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim mają zbawienne działanie dla naszego zdrowia. Sok zalecany jest w chorobach układu krążenia, schorzeniach dróg oddechowych, doskonale wzmacnia również odporność naszego organizmu. Zalecany jest również dla dzieci spędzających dużo czasu przy komputerze, czy książce. Obecne w owocach antocyjany mogą zabezpieczać przed wadami wzroku, będącymi wynikiem przepracowania oczu. Owoce aronii pomagają również usuwać z naszego organizmu szkodliwe metale ciężkie. Stwierdzono także, że sok z aronii korzystnie działa na owrzodzenia żołądka wywołane zakwaszonym alkoholem etylowym. Związki zawarte w owocach mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poprzez tworzenie wiązań z kolagenem wzmacniają one ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając zakrzepom i miażdżycy.

Dowiedziono również, że aronia wykazuje korzystne działanie na przebieg choroby popromiennej, zwłaszcza w początkowej fazie tej choroby, kiedy następuje wzmożone uwalnianie wolnych rodników.

Antyoksydanty zawarte w owocach aronii spełniają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Obecnie szacuje się, że jedna trzecia wszystkich chorób nowotworowych ma związek nieprawidłową dietą, a zmiana sposobu żywienia może im zapobiec, warto więc wprowadzić do naszej diety również owoce aronii.

Aronica – ekologiczne wino

Warto wspomnieć także o winie Aronica firmy Jantoń, które zdobyło Puchar Ministerstwa Wsi i Rolnictwa dla najlepszego polskiego produktu prezentowanego podczas Targów Natura Food. Sok z aronii wykorzystany do produkcji wina pochodzi z certyfikowanych upraw i jakością nie ustępuje zagranicznym winom ekologicznym. Świadczą o tym liczne medale i wyróżnienia z konkursów winiarskich.

A tymczasem podajemy przepis na sok

Składniki:
– 2 kg owoców aronii
– 40 liści z wiśni
– 2 kg cukru
– kwasek cytrynowy do smaku
– 3 litry wody

Po umyciu owoce aronii i liście wiśni zalać wodą. Gotujemy przez 20 minut. Po zagotowaniu przecedzić. Sok wymieszać z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy sok z aronii należy przelać do butelek i pasteryzować 15 minut.

Aronia na zdrowie, 3.0 out of 5 based on 3 ratings

Interesuje się zdrowiem, sportem i wszelkimi rzeczami wartymi uwagi. Uwielbia kawę, czekoladę i dobrą książkę.