22.12
2012

Co się kryje w chlebie?


Chleb nasz powszedni, kupujemy go codziennie… Ale czy wiemy, co tak naprawdę kryje się pod chrupiącą skórką? Kamila Kweczke, technolog żywności, zdradza tajemnice składników tego wyjątkowego produktu.

Chleb uważany jest za symbol godności i wartości ludzkiej pracy. Dlatego wiele osób traktuje chleb szczególnie i nie wyrzuca niezjedzonego pieczywa.

Jednak czasem pieczywo zawiera niekoniecznie zdrowe dodatki. Niestety nie na wszystkich chlebach umieszczony jest jego skład, co jest dość irytujące dla konsumenta. Trzeba dopytać ekspedientki o skład, ale wiadomo, że nie zna dokładnie wszystkich składników każdego chleba. I nie każdy z nas będzie się wypytywał o skład, kiedy za nim ciągnie się kilometrowa kolejka.

Dlatego bardzo ważne jest miejsce, gdzie zaopatrujemy się w pieczywo. Jeśli mamy do wyboru pieczywo z małej piekarni albo z supermarketu, wybierzmy małą piekarnię. W supermarketach i sieciowych piekarniach często stosuje się polepszacze, dzięki którym chleb jest większy. W pierwszy dzień zakupu taki chleb jest smaczny, ale na drugi dzień jest nieapetyczny. Wiadomo, masowa produkcja jest powiązana z obniżaniem kosztów i jednoczesnym zastosowaniem takich środków, dzięki którym chleb będzie większy oraz pulchniejszy. Ich motto to: szybko, dużo, tanio. Jednak zapominają o dwóch sprawach: smacznie i zdrowo!

Małe piekarnie produkujące chleb tradycyjnymi metodami bez polepszaczy są wypierane przez zakłady, które działają przy marketach lub piekarnie prowadzące masową produkcję. Być może za kilka lat, klienci nie znajdą pieczywa bez polepszaczy. Przecież nikt w marketach nie będzie tracić czasu w robienie chleba żytniego z naturalnego zakwasu. Przez zniknięcie piekarni z tradycjami, klienci stracą prawo wyboru i będą skazani na pieczywo z dodatkami. Nie powinniśmy także kupować najtańszych produktów, ponieważ z reguły zawierają one dodatki do żywności. Chleb pozbawiony ulepszaczy kosztuje ok. 4-8 zł, w zależności od regionu.

Życzylibyśmy sobie, aby kupowany przez nasz chleb zawierał tylko mąkę, drożdże lub zakwas, sól i wodę. Rzeczywistość prezentuje się całkiem inaczej. Oto lista popularnych dodatków do pieczywa:

  • tłuszcz wpływa na zwiększenie objętości bochenka chleba i zwiększenie trwałości pieczywa (maskuje jego czerstwienie), ponadto wpływa na smak, barwę, aromat i strukturę pieczywa. Najczęściej stosowane są: margaryna, masło, oleje roślinne, a także emulgatory, z których najczęściej stosuje się lecytynę.
  • słód jęczmienny/pszenny jest dodawany, żeby bochenek lepiej wyrastał i miał ładny, złocisty kolor. Słód jest jednym z najstarszych składników dodawanych do pieczywa jakie zna człowiek. Słód zawiera naturalny cukier, którym podczas procesu fermentacji odżywiają się drożdże, przez co w naturalny sposób ją przyspieszają. Resztki słodu, które podczas fermentacji nie zostały wykorzystane przez drożdże, w naturalny sposób przyciemniają skórkę chleba. Nie bez znaczenia jest uzyskanie za pomocą słodu smaku i zapachu, którego nie dają żadne wspomagacze ani kupne dodatki.
  • syrop glukozowy to tylko dodatkowe kalorie,
  • karmel jest zakazanym barwnikiem, który dodaje się do pieczywa, aby wydawało się bardziej razowe i zdrowe niż jest w rzeczywistości,
  • dioctan sodu (E262) jest popularnym konserwantem przedłużającym świeżość chleba. Stosowany do wyrobu tzw. pieczywa tostowego i nie ma doniesień na temat jego szkodliwości,
  • stabilizatory są to substancje dodawane do żywności zapobiegające przede wszystkim czerstwieniu pieczywa,
  • skrobia ziemniaczana wpływa na stworzenie zbitej konsystencji chleba,
  • mleko i jego przetwory są bardzo częstym dodatkiem. Odtłuszczone mleko w proszku wzbogaca pieczywo w peł­nowartościowe białko, przez co podnosi wartość odżywczą białek zbóż. Im większy dodatek mleka, tym mniejsza objętość pieczywa, ciemniejsza barwa skórki, pieczywo jest smaczniejsze i dłużej pozostaje świeże,
  • serwatka w proszku wpływa korzystnie na właściwości pieczywa: zwiększa nieco jego objętość, przyciemnia barwę skórki, poprawia strukturę, elastyczność i barwę miękiszu oraz podnosi smakowitość pieczywa,
  • mąka sojowa jest stosowana jako polepszacz. Podobnie jak białko sojowe dodawane do szynki, powoduje, że do chleba można dodać większą ilość wody. Bochenek jest miękki, jego objętość się zwiększa. Mąka sojowa przedłuża świeżość pieczywa i jest bogatym źródłem białka,
  • środek poprawiający mąkę, czyli kwas L-askorbinowy (E300), który do mąki dodaje młynarz albo piekarz. Pomaga zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje błędne wrażenie wielkości i wagi,
  • guma guar (E412) jest stosowana jako stabilizator, emulgator i środek zagęszczający. Choć jest uznawana za substancję nieszkodliwą, może powodować wzdęcia brzucha i problemy żołądkowe.

Pamiętaj! Jeśli kupujesz pieczywo pakowane (zwłaszcza „tostowe”) zwiększasz możliwość trafienia na produkt, do którego produkcji użyto szkodliwych konserwantów. Pieczywo w folii jest szczególnie narażone na pleśnienie, dlatego bez konserwantów nie wytrzymałoby długo. A na opakowaniu pieczywa tostowego widnieje informacja, że tosty pozostają miękkie i pachnące przez 14 dni.

W roku 2009 IJHARS przedstawił raport (z dnia 2009-04-01) z wyników kontroli planowej jakości handlowej pieczywa. Okazało się, że:

  • do najwyższych poziomów jakości, tj. I i II zakwalifikowano odpowiednio 69,1% i 23,3% ogółu skontrolowanych partii pieczywa,
  • nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 52,7% ogółu skontrolowanych partii. Nieprawidłowości dotyczyły m. in.:  braku jakiegokolwiek oznakowania pieczywa, niepełnej informacji o składnikach użytych do wypieku pieczywa, wynikającej z receptury, np. brak wyszczególnienia wody, ekstraktu słodowego, odtłuszczonego mleka w proszku, skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej,
  • niewłaściwy stan techniczny pomieszczeń z powodu zabrudzenia i zagrzybienia ścian, obecności szkodników zbożowo-mącznych stwierdzono w 9,2% ogółu skontrolowanych piekarni,
  • 5,6% ogółu skontrolowanych piekarni stosowało niedozwolony do wypieku pieczywa karmel jako barwnik,
  • w magazynach 5,1% ogółu skontrolowanych piekarni stwierdzono przeterminowane surowce do produkcji pieczywa.

A wy gdzie kupujecie pieczywo? A może sami robicie chleb?

Co się kryje w chlebie?, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka UR w Krakowie. Współautorka bloga o tematyce żywnościowej oraz racjonalnego odżywiania: Odżywianie od kuchni. Uwielbia gotować, czytać, podróżować i odpoczywać ze swoim kotem. Interesuje się nowinkami dotyczącymi żywności oraz fotografią. Obecnie mieszka w Hiszpanii i poznaje tamtejszy język, kulturę oraz kuchnię.

Komentarze 22

  1. W każdym z polepszaczy( np.firmy http://www.uldo.pl )znajduje się od 1 do kilku enzymów:
    lipaza,amylaza, ksylanaza, alfa-amylaza, oksydaza. Np. ksylanazę dodaje się do pasz aby zwierzęta szybciej przybierały na wadze (!). Producent nie podaje w jakich dawkach. Czy można być pewnym , że to nie rozreguluje nam trzustki i wątroby? Słyszałam, że w Niemczech robiono badania i odradzają podawania dzieciom bułek na polepszaczach-jednak nie mam na to dowodów. Ciekawostką jest to jak powstają tzw.precle piwne (poryte ciemnobrązową skórką) . Otóż kąpane są one w roztworze Uldo Laugen (3,35% roztwór wodny wodorotlenku sodu) przy czym piekarzy ostrzega się: (zachować szczególną ostrożność, środek żrący, założyć rękawice ochronne).
    Trudno się dziwić , że chorobami cywilizacyjnymi są: otyłość,hiperinsulinizm, cukrzyca, raki przewodu pokarmowego jeśli karmią nas takimi świństwami. A naprawdę trudno znaleźć dziś piekarnię stosującą tradycyjne metody. Wiele z nich upadło bo nie wytrzymało konkurencji z molochami produkującymi szajs (celowo użyłam słówka pochodzącego z języka niemieckiego-tak jak i te polepszacze pochodzą z Niemiec) pod postacią pięknych, kształtnych bochenków i bułek. Klienci są nieświadomi w większości i kupują to co ładnie wygląda nie zastanawiając się czym to grozi.

    panda, 11 marca 2014 10:02
  2. Pando bardzo dziekuje za informacje w komentarzu.Potwierdzam ze tak własnie jest

    Oświecony, 11 czerwca 2014 16:40
  3. Pani Kamilo polepszacze stosowane są właściwie przez wszystkich producentów pieczywa (to nie znaczy że do wszystkiego) tak w małych piekarniach jak i przez dużych dostawców do sieci handlowych. Nie wszystko co kwalifikujemy jako tzw polepszacze to „zło”. Np wymienione powyżej przez „Panda” enzymy czy wspomniany kwas askorbinowy (wit C) są jedynie dodatkami do przetwarzania mąki, podczas wypieku ulegają degradacji i w gotowym pieczywie nie pełnią żadnej funkcji. Z tego powodu, na dobrą sprawę nie ma nawet obowiązku deklarować ich na etykiecie. Nawet gdyby ich śladowe ilości pozostały w produkcie to enzymy i tak w sposób naturalny występują w przewodzie pokarmowym (amylaza nawet w ślinie). Oczywiście nie wszystkie składniki tzw polepszaczy są takie „święte” ale warto przestrzegać przed demonizacją wszelkiego co dodajemy do żywności.
    Co do ekspedientki, która nie zna składu pieczywa to sprzedawcy mają obowiązek udzielić informacji klientowi na temat nazwy i składu pieczywa niepakowanego oraz przez kogo zostało wyprodukowane.
    Pozdrawiam i smacznego:)

    Tomasz, 16 lipca 2015 21:34
  4. Witam Pani Kamilo i dziękuję za ten artykuł, bo informacji o „polepszaczach” naszego chleba powszedniego jest w necie na lekarstwo. Od kilku lat nie kupuję gotowego pieczywa, mam swój zakwas i piekę chleb w domu. Problem zaczął się w tym roku, jak okazało się, że niektóre mąki nie nadają się już do domowego wypieku. Polepszacze czy konserwanty dodawane są już do mąki. Chleb na moim zakwasie nie wyrasta, jakby mąka psuła ciasto. :) Tak się dzieje z moim chlebkiem z mąką z „Polskich Młynów”. Ostatnio utwierdziła mnie w mojej teorii mąka „poznańska” z tej właśnie firmy. Są jeszcze mąki, z których chleb jest prawidłowo wyrośnięty i smaczny, ale jak rozprzestrzenianie się tego polepszania na siłę nie zatrzymamy, to nawet własny wypiek będzie niejadalny.

    Basia, 26 marca 2016 12:34
  5. Moja droga pani Kamilo.Zbyt dużo aspektów tematycznych poruszyła pani.Oczywiście ma pani rację ,jednak równie dobrze można zaprzeczyć i obalić teorię niezdrowego pieczywa.
    Odniosę się tylko do dwóch ziaren i polepszaczy.
    Jeżeli chodzi o mąkę sojową , samo zdrowie -białko sole mineralne ,proteiny nie zawiera skrobi i bez gluteny.
    Po wpisie stwierdzającym , mąka sojowa używana jako polepszacz można wprowadzić w błąd czytającego(błędna interpretacja)
    Proszę sprecyzować i rozwinąć temat skoro się tego pani podjęła jakie są dostępne ”polepszacze”na dzisiejszym rynku.
    Enzymatyczne – czysta etykieta
    I z dodatkiem Emulgatora-ów ( szkodliwe) ale zatwierdzone przez Resort Zdrowia z uwagi na dopuszczające normy.
    Jeśli chodzi o słody -jęczmienny,pszenny,żytni -mamy trzy rodzaje
    słody to źródło witamin w przypadku jęczmiennego witaminy z grupy B , Potasu , sodu , wapnia itd.
    Jak pani to zinterpretuje , dalej będziemy straszyć konsumentów .
    Zgoda,zwykłe karmele z dodatkiem emulgatorów nie polecam.
    Kwas askorbinowy – wit C .Piekarnia może zamówić z młyna czystą mąkę ,bez wit.C.
    Proszę napisać coś pozytywnego o pieczywie ,bo i ja to chciałem zrobić .Jednak ,to nie ja robię kupę w swoje gniazdo będąc technologiem żywienia .

    M&M, 22 sierpnia 2016 17:16
  6. Witam serdecznie.
    Pani Kamilo, aż strach pomyśleć że ktoś z tytułem magistra inżyniera wypisuje takie bzdury. Dlaczego straszy Pani ludzi chlebem. Po pierwsze w nadmiarze wszystko szkodzi. Dlatego dieta powinna być zbilansowana oraz urozmaicona. Po drugie większość dodatków, które Pani podała są szkodliwe czy nie bo nie bardzo rozumiem z treści o co chodzi. Tłuszcz?? Mleko?? Serwatka?? Stabilizatory ?? Guma guar?? Skrobia ziemniaczana?? Mąka sojowa?? To co w tych substancjach jest szkodliwego?? Czy nie smaży Pani ryby na tłuszczu?? Czy używa Pani lecytyny tj.: stabilizatora?? Czy wie Pani czym jest guma guar i skąd ją się pozyskuje?? Mleko i przetwory mleczne coś złego robią?? Aż się nóż w kieszeni otwiera. A nie pomyślała Pani o tym że istnieją inne sposoby konserwowania żywności jak np.: pasteryzacja?? Chleb ma 14 dniowy termin ponieważ go się pasteryzuje. No ale technolog żywności powinna o tym wiedzieć. Kolejna sprawa- pisze Pani o polepszaczach. Czy Pani wie co zawierają najczęściej polepszacze?? A zawierają enzymy- te które wchodzą naturalnie w skład każdego ziarna np. amylazy, proteazy, lipazy. Słód żytni lub jęczmienny nie tylko odpowiada za świeżość ale również za smak np w chlebie żytnim litewskim. No i ostatnia sprawa- dobry chleb z mąki żytniej, wody i soli nie kosztuje tak dużo. Dlatego że nie dodaje się do niego nic więcej a w związku z tym kosztuje w sklepie w granicach 2,5 za 500g bochenek. Proszę najpierw się douczyć a potem występować w roli eksperta. Serdecznie pozdrawiam.

    Sylwester Bednarek kierownik produkcji w piekarni Cymes w Białymstoku, 22 sierpnia 2016 18:59
    • Witam Panie Sylwestrze,
      Nigdzie nie jest napisane, że wypisane przeze mnie składniki pieczywa są szkodliwe. Tylko została opisana ich rola. Przykro mi, że odebrał Pan ten artykuł jako straszenie. Moim celem było zwrócenie uwagi na skład pieczywa, ponieważ jego jakość jest naprawdę zróżnicowana (co doskonale Pan wie). I istotne jest to, żeby wybrać produkt dobry produkt, a nie pierwszy lepszy. Bo dobry chleb nie potrzebuje żadnych dodatkowych składników. I powinien mieć taki skład jak Pan napisał. Co do ceny chleba to nasze doświadczenia są podobne – 5 zł/kg mieści się w tym co ja napisałam. Dziękuję również za cenne wskazówki, wezmę je sobie do serca. Serdecznie pozdrawiam!

      Kamila Kweczke, 7 września 2016 20:34
  7. Pani Kamilo , pisząc ”tablicę mendelejewa” w negatywnym znaczeniu – post , liczyła się pani z odpowiedzią .
    Czy otrzymamy odpowiedź ?
    Napisze coś pani , o pieczywie żytnim , razowym , o błonniku, o przemianie materii i śliwce .
    Może coś o orzechu cedrowym syberyjskim – kopalnia magnezu w 100g i wartościach odżywczych itd .
    Tylko podpowiadam . Z postu wynika ,że ludzie mają jeść w macdonald-ie , bo jest sterylnie i zawsze jest taka sama jakość,czysto i smacznie .Odpisz cokolwiek …..mam Cię prosić .

    M&M, 6 września 2016 21:08
    • M&M, artykuł miał na celu zwrócenie uwagi na skład chleba. I na to, że obok świetnego pieczywa znajdują się wypieki z niekorzystnym składem. Naprawdę mamy w czym wybierać, więc warto czytać etykiety (zapytać o ich skład) i kupić najlepszy produkt. I w artykule zaznaczam, że warto postawić na małe piekarnie z tradycjami (nie na Maca :)).
      Artykuł nie miał na celu opisania wartości odżywczej pieczywa, dlatego nie pisałam nic o błonniku. Również nie poruszałam tematu różnych rodzajów chleba.

      Kamila Kweczke, 6 września 2016 22:26
  8. Bardzo dziękujemy za odpowiedź .Mimo wszystko , należałoby pieczywo przedstawić i opisać w pozytywnym świetle.Skoro my” piekarze” odebraliśmy ten Pani post w taki ,a nie inny sposób – czyli negatywny .To uwierzy mi Pani ,że zwykły konsument tym bardziej .Mówiąc wprost , post Pani nie jest reklamą zachęcającą do zakupu pieczywa i to z Pani autorytetem w tej dziedzinie. ………Jeszcze raz dziękujemy i proszę pisać , chętnie będziemy czytać i wspólnie dzielić się wiedzą .

    M&M, 11 września 2016 10:29
  9. Widze ze wiele tu piszacych albo nie maja oleju w glowie albo reprezentuja korporacyjny biznes . Trzeba byc niedorozwinietym kretynem by akceptowac chemiczne dodatki. Osobiscie pieke chleb i nigdy nie bylo sytuacji ze mi nie wyszedl z powodu braku jakiegos dodatku. Sól maka zakwas trohe drozdzy niema powodu by dodawac cos wiecej ,nawet siemie lniane w temperaturze 22o stopni staje sie niezdrowe bo olej lniany w nim zawarty rozklada sie juz ponizej stu stopni. np soja jest niezdrowa bo rozwala uklad hormonalny [hinczycy owszem soje jedza od dawna ale fermentowana i w ten sposob pozbawiona wplywu na uklad hormonalny] Mozna dodac ze w soli jest od 2008r zelazocyjanek potasu w ilosci 20mg na kilogram[nikt niewie jak to dziala na biochemie organizmu] Ta osoba co to krytykuje autora art to niech na poczatek zrezygnuje z mycie zebow pasta z fluorem,bo tenze uposledzil jej zdolnosci skojazeniowe[patrz fluor cichy zabujca] Dziesiecio krotny wzrost zachorowan na nowotwory w stosunku do okresu tzw komuny jest chyba wystarczajaym dowodem ze nie jest dobrze,i ze musialy zaistniec przyczyny takiego wzrostu..Polecam artykuly dr Jaskowskiego na alexjones.pl.araz film esoteric agenda by co nieco zrozumieli. Zakoncze slowami Rasela [z ksiazki wydanej w polsce w latach 60] ZA POMOCA ZASTRZYKOW ZYWNOSCI I SYSTEMU ZAKAZOW I NAKAZOW STWORZYMY TYP CZLOWIEKA NIE ZDOLNEGO DO OPORU PRZECIW WLADZY. To nie sa brednie starca jakim byl Rasel to sie dzezieje patrz wypowiedz Bila Gatesa o depopulacji………………………..

    jan1, 16 października 2016 15:37
  10. oto sklad chleba jednej z piekarni przy trasie A2 na odcinku poznan -gorzyn wymieniam sztuczne poza maka kwaas piekarski ,,mieszanka mix multi ziarno,[co w tym jest to jeszcze inne zagadnienie] dextraza, gluten przenny[niby naturalny ale czy niema innych dodatkow] suchy zakwas przenny[tez co zawiera sie pod ta nazwa] emulgator E472e[na stronie prawda xlx .pl jest lista szkodliwych ,,e,,] ,E466.. dolanczam z onetu czyjs wpis……………………………………………………………………………………………………………………………………
    WYBORCZA GRYPA KOSZTUJE MILIARDYponizej
    ………………………………………………………………..

    Komentarze(24]

    No photo
    ~Wyborcza to wie : Byłem kiedyś na kongresie farmaceutycznym i pewna mądra pani miała wykład nagle wyrwało jej się o nowoczesnej broni masowego rażenia , wystarczy wprowadzić do organizmów w danej populacji jakąś substancję X z pozoru niegroźną np. jako podłoże szczepionki , a potem dodać substancję Y np. dodaną do wody pitnej jako adjuwant X, w ten sposób wyeliminujemy część społeczeństwa, czy lekarze są to ważną częścią społeczeństwa, czy będą w czasie wojny o której Vincent dawno piał,wystarczy przypomnieć, kto zginął w Katyniu ,a kto oprawcą był . zwiń
    dzisiaj 07:02 | ocena: 66%
    odpowiedz
    oceń: -1 +1
    No photo
    ~mmm : kiedys na imprezie koledzy lekarze powiedzieli do mnie i mojego meza tak: nigdy sie nie zaszczepimy przeciwko grypie i wam tez odradzamy…. nieoficjalnie… oficjalnie szczepionka na grype jest rewelcyjna! nic dodac nic ujac

    jan1, 16 października 2016 16:14
  11. dodam bardzo wiele piekarn stosuje pociemniacze by uzyskac efekt ,,chleba razowego,, jest to latwe do odruznienia niema maki razowej a pieczywo jest ciemne. ta substancja jest karmel amoniakalno siarczynowy.,podobno wywoluje bialaczke[art chleb ktory zabija staszow] . Panowie piekarze tego nie wolno stosowac jest to skladnik zabroniony. Swego czasu jechalem z kierowca tira ktory z francji do polski wiozl jeden ze skladnikow polepszczy, kierowca mowil ze na na pytanie co to za substancja szef firmy produkujacej polepszacze odpowiedzial ze lepiej bym nie wiedzial bo przestane jesc chleb…………..

    jan1, 16 października 2016 16:45
  12. Jan1 nie uważasz ,że przesadzasz?Twoja wiedza na temat pieczywa jest b.ograniczona.Zgodzę się ,trzeba czytać etykietę ,jeżeli zawiera polepszacz z emulgatorem(im więcej emulgatorów , tym gorzej ) po prostu nie kupuję. Z drugiej strony ,a co jest dzisiaj zdrowe ?Konserwy ?Wędliny?Mięso?Napoje i soki?Sery i nabiał?
    NIE RÓBMY Z CHLEBA TRUCIZNY .Zapraszam na stronę http://zdrowepiecywko.pokazywarka ( chleby na naturalnych kwasach żytnich jak i pszennych )Bez polepszaczy .

    M&M, 19 października 2016 18:22
  13. JAN1 Jeszcze jedno.Odnoszę wrażenie ,że co usłyszysz przyjmujesz za prawdę i zabierasz się do pisania.
    LEKARZE – szczególnie po imprezie pijąc bardzo zdrowy i szlachetny alkohol , whisky ,wódeczkę która jest tak zdrowa i w tym miejscu powinieneś przyznać rację . Mają szczególną wiedzę na temat pieczywa.Co piją to już wiemy , ciekawe co jedzą.Wiem… zieloną żywność , nadwagę też od tego mają.Dalej kontynuując twój temat Katyń – chłopie pomyliłeś forum .Nie wiem co bierzesz , ale bierz o połowę mniej .Masz rację odnośnie emulgatora E472e jak dobrze pamiętam DATEM szkodliwy ( Resort Zdrowia zatwierdził )po chłopsku śladowa ilość jest nieszkodliwa.Chociaż również ja to neguję , dlaczego tak jest, że we wszystkich produktach jest zgoda na dodatki konserwujące .JAN1 czytaj o soi i wartościach odżywczych , tak naprawdę , to wynik Twojej grupy krwi powie Ci ,co możesz jeść , a czego nie.Jan1 nie ma pociemiaczy ,są jedynie słody słód pszenny , żytni , jęczmienny ( szkodliwy to karmel ) JAN1 Twoje wypowiedzi skłaniają do myślenia , ale wniosek jest jeden .Albo zostałeś skaleczony przez życie , albo czeka Cię kaftan bezpieczeństwa .Sory ,że muszę prostować w tak dosłowny sposób brak wiedzy z głupotą .

    M&M, 19 października 2016 19:45
  14. M-M widze ze masz problem, ten watek z katyniem byl w tym wpisie o farmaceutce .zasadniczym watkiem byla jej wypowiedz ze wprowadza sie substancje ktora nie jest szkodliwa a szkodliwosc uzyskuje dopiero po podaniu drugiej nieszkodliwej substancji tak jak w broniach binarnych. Mam znajomego ktory skonczyl biochemie a jego kolega z roku bedac najlepszym na roku dostal stypendium na zachodzie i tam pracuje juz ponad 25 lat. to co mowi o celowym wylowywaniu chorob poprzez dodatki do rzywnosci nie miesci ci sie w twojej malej glowce……………….. patrz GLEN OLSEN KAMPANIE FARMACEUTYCZNE NIE CHCA BYSCIE BYLI ZDROWI,, ALBO PRZERAZAJACA INKWIZYCJA MEDYCZNA,, albo film,, SLADOWE ILOSCI,, KORPORACJE ZYWIENIOWE I MEDYCZNE SA W TYCH SAMYCH REKACH…walnij sie w glowe zanim cos glupiego napiszesz..jest taki film,, WEZWANIE DO PRZEBUDZENIA ,, obudz bo sie chlopie bo spisz to malo pwiedziane………………

    jan, 19 października 2016 22:18
  15. Czytaj i oglądaj dalej , kogo to interesuje?Czytaj same negatywy i żyj tym chorym światem,bo po śmierci nie zdążysz . Padło na psyche.

    M&M, 20 października 2016 16:56
  16. M-M ,,,Kogo to interesuje,,, piszesz oczywista rzecza jest ze tzw lemingow niewiele interesuje poza piwem i kilkoma innych atrakcji z repertuaru tvn. mysle ze podane materialy zainteresuja wielu myslacych ludzi. swiat taki niestety jest,zakladanie ruzowych okularow indolencji i ignorancji wcale nie zmienia jego obrazu,mysle ze wlasnie tacy osobnicy z syndromem wyparcia,rowniez przyczyniaja sie do tego ze swiat jest coraz trudniejszy do zycia Poznalem ostatnio osobe pracujaca w hospicjium dla dzieci,powiedzial ze ilosc dzieci z rakiem jest kilka razy wieksza niz kilkanascie lat wstecz. rak staje sie plaga wiec musiala zaistniec przyczyna zachorowan, zywnosc z racji ze z niej budujemy nasze organizmy jest pierwszym podejrzanym tacy jak ty nigdy nie dochodza do jakichkolwiek wnioskow ,z tej przyczyny ze prawdopodobnie maja umyslowosc do tego niezdolna. Myslacym osoba obserwujacym ta ,,dyskusje,, polecam jako niezbedna w obecnej dobie wiedze prace i artykoly DR JERZEGO JASKOWSKIEGO rowniez w tematach tu poruszonych. albowiem problem zywnosci powiazany jest nierozlacznie z polityka systemem wladzy, tej nieoficjalnej ,tej o ktorej nie slyszy sie w dzienniku ty…….

    jan1, 20 października 2016 20:30
  17. Świat jest taki piękny ,nie zamierzam spędzić życia nad rozważaniem chorób ,zmartwień-problemów współczesnego świata, rakiem itd… Po prostu ,życie jest zbyt krótkie .Oczywiście jeżeli możemy pomagać dzieciom, starszym, chorym , to pomagamy.Jeżeli ktoś ma tak szczytny cel, to szlachetne.Jednak uważam , że przesadnie nie będę się izolował od świata, bo zacznę chodzić w rękawiczkach , masce i wszystkie konsumpcyjne wyroby odstawię. Wszyscy wiemy ,że dzieci ”chowane” zbyt sterylnie mają większą tendencję do zachorowań ,jak dzieci wypuszczone na samopas ( zimą bez czapek , mycie rąk od przypadku itd ).Dlatego tak tylko głośno myślę , że nie możemy dosłownie interpretować książek czy słów lekarzy.Nie żebym ignorował specjalistów itp .Wniosek jest taki , nie dajmy się zwariować .

    M&M, 21 października 2016 10:12
  18. M i M Pisze ,,swiat jest piekny, konczy ,,nie dajmy sie zwariowac .Nie dam temu panu satysfakcji poczucia ze powiedzial cos co moglo by byc madre,wartosciowe,dajace dobro i prawde. W tych stwierdzeniach poza olbrzymia ignorancja, jest zgoda na czynienie zla,co trzeci polak umiera na raka czego w czasach ,,zlej ,,komuny,, nie bylo w takiej skali,co do czego niema watpliwosci ze w dozej czesci wynika z chemizacji zywnosci,a ten nieswiadomy czlowiek pisze nie dajmy sie zwariowac,szanowny panie ,pan juz zwariowal,bo odrzucil pan swiadomosc i zdolnosc zlozonego myslenia jaka ma czlowiek.. Ludzie o takim rysie psychologicznym powoduja ze zycie staje sie coraz wieksza farsa a swiat zaczyna sie staczac po rowni pochylej . Ludzie pana pokroju nie majacy wiedzy i zasad opartych o dobro,zajmujac stanowiska decyzyjne wlasnie dopuszczja do sytuacji ze swiat staje sie craz bardziej iracjionalny, a upadek wartosci powoduje ze nawet podwazana jest wartosc zycia . Akceptacja tego stanu jaki jest powoduje ze otwiera sie furtke do jeszcze wiekszej patologi [www.zmiany na ziemi, alexjones.pl ,prawda xlx.pl. .] Ludzie pana pokroju doprowadzaja do tego ze niebawem bedziemy jesc zywnosc GMO ze skutkami ktore nie mieszcz sie w pana mozliwosciach pojmowania zjawiski procesow [patrz prisonplanet.pl] Takie podejscie do zycia powoduj ze w kazdym obszaze zeczywistosci dochodzi do obnizenia jakosci wiedzy i poziomu myslenia sprowadzonego do zyczeniwego infantylizmu .Mam znjomego lekarza ktorego wnuk po szczepieniach w ciagu kilku tygodni stal sie warzywem, jak brzmialo by to pana ,,nie dajmy sie zwariowac,, wypowiedziane rodzica tego dziecka tacy jak pan wlasnie do takich sytuacji doprowadzaja[patrz ,,Jak medycyna Rockefelerowska niszczy zdrowie,,] Gdyby przyszlo panu do glowy powiedziec ze szczepienia [film ,,Sladowe ilosci ,,i Smiertelny zastrzyk Prawdzwa historia szczepien,, ,, film ,,, Vaksed,, ] to inne zagadnienie , to powiem ze steruja tymi zjawiskami ci sami ludzie,te same korporacje a pan i jemu podobni wszystkie te celowe procesy bezmyslnie akcepuje i daje im swoje przyzwolenie..

    jan1, 4 listopada 2016 08:38
  19. Ostatnio kupiłam pieczywo i spotkałam się pierwszy raz z dodatkiem soli ,,,regge” . Bardzo bym chciała wiedzieć co to jest jeśli jest to możliwe :)

    Ola, 17 listopada 2016 15:24
  20. Nastapila pomylka w ostatnim wpisie tul filmu brzmi,, Waxed , bardzo ,polecam ten film zostal poprzez naciski lobby farmaceutycznee niedopuszczony pokazu na festiwalu filmowym a obecnie jest czesto blokowany ze wzgledu na durzy ladunek wiedzy i niepodwarzalnej arumentacji. OOla nie przejmyj sie sola te wynalazki to nabijanie kasy.. Jest bardzo dobra Polska sol z Klodawy przy drodze Warszawa -Kutno[ 2 km od tej drogi ] mozna tam kupic dobra sol bez dodatkow za jedna dziesiata ceny innych dobrych soliaswoja drogawazna zecza jest tez jakosc wody [ 30 procent masy chleba ]

    jan1, 21 lutego 2017 10:22

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *