29.10
2017

Co to za dynia? Jaki rodzaj dyni do jakiej potrawy


Sezon na dynię w pełni! Gotujemy, pieczemy, marynujemy… Aby naszym daniom nadać wyjątkowy smak i konsystencję warto poznać odmiany dyni i kupić tę, która najlepiej sprosta naszym oczekiwaniom.

Sprzedawcy nie zawsze wiedzą którą odmianę polecić. Jeśli umiemy je rozpoznawać, z łatwością wybierzemy tę najlepszą na frytki oraz taką, której miąższ sprawdzi się w zupie czy cieście. Więcej o niezwykłych właściwościach tego warzywa przeczytacie w artykule Jedzenie które leczy. Dlaczego warto jadać dynię?

dynie

Dynia Hokkaido – pochodzi z Japonii, jest niewielka, waży ok 1-1,5 kg i intensywnie pomarańczowa.  Po upieczeniu nie wydziela soku, ma zwarty miąższ który nada się zarówno do wypieków jak i zup, frytek czy innych dań. Niewątpliwą zaletą tej odmiany jest możliwość spożywania wraz ze skórką. Ma ciekawy, orzechowy smak.

Dynia Piżmowa – kształtem przypomina wielką gruszkę. Jest żółta z zewnątrz i lekko pomarańczowa w środku. Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych gdzie służy za bazę rozmaitych przepisów. Nie ma włókien, więc łatwo się miksuje. W czasie pieczenia nie wydziela zbyt dużo soku. W smaku jest słodkawa, doskonale współgra z imbirem i innymi orientalnymi przyprawami. Znajdzie zastosowanie w zupach, ciastach, marynatach i koktajlach.

Dynia Makaronowa – osiąga ok 1,5 kg, jest zazwyczaj żółta lub lekko pomarańczowa i podłużna. W smaku nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jest ceniona za niezwykłą konsystencję. Jej ugotowany lub upieczony miąższ tworzy nitki przypominające makaron i w ten właśnie sposób najczęściej jest wykorzystywana. Odradza się używanie jej do innych dań, gdyż trudno zmielićją na gładką masę.

Dynia Biała – jest bardzo jasna i nie ciemnieje pod wpływem gotowania czy pieczenia. Jej delikatny smak nie zdominuje potrawy, wymaga jednak nieco doprawienia. Dobrze się miksuje, nie tworząc grudek, sprawdzi się więc w zupach i musach.

Dynia Kabocha – tak jak dynia Hokkaido pochodzi z Japonii i jest od tej pierwszej nieco większa. Jej skórka jest intensywnie zielona a miąższ pomarańczowy. To bardzo słodka odmiana która doskonale nadaje się do wszelkich deserów. Nie posiada włókien, więc przerobiona na puree będzie stanowić dobrą bazę do serników, muffinek czy ciastek.

Dynia Prowansalska – może osiągać całkiem spore rozmiary. Ma zielonkawą skórkę, w nieregularne żółte i pomarańczowe plamy. W smaku jest lekko słodkawa, a jej aromat przywodzi na myśl melony. W czasie pieczenia puszcza dużo soku, więc lepiej nada się do zupy niż do ciasta.

Dynia Olbrzymia – pod tą nazwą kryje się wiele różnych dyń. Wiele z nich nie kosztuje zbyt dużo. Osiągają różne rozmiary, czasami bardzo imponujące. Kształtem i kolorem dynia olbrzymia doskonale wpisują się w klimat Halloween – jest okrągła i pomarańczowa, co więcej dość miękka więc łatwo wyciąć z niej latarnię. Nie ma zbyt wiele smaku, lecz po odpowiednim doprawieniu nadaje się do wykorzystania w większości dań.

Dynia Ozdobna – jest niewielka, osiąga do 0,5 kg i ma zastosowanie przede wszystkim dekoracyjne. Z racji swoich niewielkich wymiarów i niekonwencjonalnych kształtów trudno wykorzystać ją do jedzenia, chociaż oczywiście można. O ile nie jest uszkodzona, można ją przechowywać przez wiele miesięcy.

A jaka jest Wasza ulubiona dynia?