07.01
2014

Cukier biały kontra brązowy


Cukier brązowy traktowany jest jako produkt ekskluzywny, „zdrowszy” i lepszy od białego. Jednak czy słusznie?

Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza. Stanowi ona ponad 99% cukru, a mniej niż 1% (ok. 0,2%) stanowią składniki mineralne. Zanim przejdę do dalszego porównywania to najpierw kilka słów o cukrze buraczanym i trzcinowym.

Cukier buraczany wytwarzany jest z buraków cukrowych i zawiera powyżej 99,8% sacharozy. Najczęściej cukier ten dostępny jest w postaci białej, czyli rafinowanej. Oznacza to, że został przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Melasa buraczana jest zwykle wykorzystywana do produkcji paszy dla bydła i w gorzelniach do produkcji alkoholu. Jednak podkreślam, że w sprzedaży jest również cukier buraczany nierafinowany.

Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Oznacza to, że nie jest on poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników mineralnych niż biały. W trakcie jego produkcji nie zostaje usunięta melasa (nadaje brązową barwę). Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia cukier nierafinowany zawiera między innymi żelazo, magnez, potas, wapń (są to minimalne ilości). Należy jednak pamiętać, że cukier ten w dalszym ciągu jest sacharozą, prawie w czystej postaci.

Pamiętaj, że cukier biały jest rafinowany, a brązowy jest nierafinowany albo zabarwiony karmelem.

Trzcinowy brązowy cukier występuje w wersji jasnej i ciemnej. Im więcej melasy tym cukier jest ciemniejszy. W sprzedaży występuje kilka rodzajów cukru trzcinowego, m. in. Demerara, czy Muscovado. Cukier trzcinowy jest wybierany przez wiele osób ze względu na smak. Jest również składnikiem wielu drinków.

Warto także porównać wartość energetyczną obu rodzajów cukru. W 100 g cukru rafinowanego jest około 400-405 kcal, natomiast w przypadku nierafinowanego ok. 396 kcal. Różnica jest niewielka, zatem dla osób dbających o linię nie ma znaczenia, jakiego cukru użyją. Co jeszcze różni oba cukry? Cena – brązowy (ten zafałszowany również) jest zdecydowanie droższy.

Uwaga na podróbki!

Przeczytaj też:   Wkrótce EkoFashion Weekend!

Jeśli decydujesz się na zakup brązowego cukru to musisz być czujny! Jak to zwykle bywa, producenci chcą sprzedać swój produkt za jak najwyższą cenę, żeby zarobić jak najwięcej. I sprzedają cukier rafinowany z karmelem pod nazwą „cukier brązowy”. Produkty te są tańsze od cukrów nierafinowanych (ale droższe od białego), dlatego wydają się konsumentom bardzo kuszące. I producenci się cieszą, że w tak prosty sposób zarabiają duże pieniądze. Dlatego nie kupuj kota w worku i czytaj etykiety.

Lepiej ograniczyć

Podsumowując, cukier trzcinowy nie zawsze jest cukrem nierafinowanym, natomiast cukier buraczany nie zawsze musi oznaczać cukier biały rafinowany. Uważam, że nie powinno się traktować cukru nierafinowanego jako zdrowszego zamiennika cukru białego. Cukier to cukier. I najlepiej ograniczyć jego spożycie!

 

foto: Wikipedia. Od góry po lewej: cukier biały, cukier buraczany nierafinowany, cukier brązowy jasny, cukier brązowy ciemny


mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka UR w Krakowie. Współautorka bloga o tematyce żywnościowej oraz racjonalnego odżywiania: Odżywianie od kuchni. Uwielbia gotować, czytać, podróżować i odpoczywać ze swoim kotem. Interesuje się nowinkami dotyczącymi żywności oraz fotografią. Obecnie mieszka w Hiszpanii i poznaje tamtejszy język, kulturę oraz kuchnię.

Komentarze 14

  1. Mylisz pojęcia cukier brązowy to właśnie jest cukier rafinowany z dodatkiem melasy, nie jest to żadne oszustwo/podróbka producenta tak się ten produkt nazywa. natomiast cukier surowy czyli nierafinowany nazywany jest często błędnie cukrem brązowym. Jak chcesz możesz sobie samemu zrobić cukier brązowy w domu. Wystarczy dodać łyżeczkę melasy na szklankę cukru wymieszać dokładnie i masz jasny brązowy cukier lub dwie na szklankę dla wersji ciemnej.

    robert, 12 października 2014 17:53
    • a skąd ja wezmę melasę???

      koko, 17 października 2014 12:55
    • A ze sklepu.

      Z Inter Marche np.
      Z Auchan.
      I wielu innych.

      Sylwia, 26 listopada 2014 12:05
  2. cukier rafinowany to cukier biały ,po procesie rafinacji czyli oddzielenia melasy.autorka dobrze napisała więc panie Roberciku najpierw sie dowiedz a potem wypowiadaj.

    Paulina, 18 listopada 2014 11:50
  3. tak własnie nabrałam się na cukier brązowy diamant, zabuliłam jak za zboże, a jest to zwykły cukier barwiony karmelem… i skąd taka wysoka cena??

    asa, 3 grudnia 2014 11:33
  4. Biorąc pod uwagę, że brązowy jest bogatszy w witaminy, regularnie go stosuje. A że dużo droższy? Cóż, jakoś trzeba to przeżyć. Na szczęście czasem można trafić na fajne promocje, np. teraz Demerara jest w Polo za 3,99 zł. pół kg. I to już jest cena bardzo przystępna. Oby więcej takich okazji

    Irenka, 26 sierpnia 2015 15:10
  5. Co za glupoty. Caly akapit „Uwazaj na podróbki” nadaje sie do usuniecia. Proponuje najpierw zglebic temat a potem brac sie za pisanie takich wypocin.

    wiedza0, 20 lutego 2016 22:19
    • Wiedza0, w sprzedaży są cukry „brązowe” oszukane, czyli tak naprawdę białe (rafinowane) z dodatkiem karmelu. Nie są to wymyślone informacje, dlatego również proponuję zgłębienie tematu przed pisaniem tego typu komentarzy. Poczytaj etykiety i przekonasz się, że są takie produkty.

      Kamila Kweczke, 23 lutego 2016 14:26
  6. Wyjaśnienie się należy choć ten kto nie będzie chciał i tak nie zrozumie. Cukier może być z buraków (rafinowany ma kolor biały, nie rafinowany ma kolor brązowy) oraz trzcinowy (również rafinowany lub nie). Cukier trzcinowy jest sprzedawany jako „trzcinowy” np. Demerara, a cukier buraczany jest sprzedawany jako cukier – gdy jest rafinowany lub jako „cukier brązowy” – gdy jest rafinowany z dodanym karmelem lub melasą lub gdy jest po prostu nie rafinowany. Tak jak ktoś już wyżej napisał cukier brązowy to cukier brązowy nikt tu nikogo nie oszukuje ani niczego nie symuluje po prostu to taki rodzaj i już. A że ludzie etykiet nie czytają to inna rzecz. Spierać się za to można o melasę, bo stara szkoła mówi, że jest niezdrowa (zawiera jakieś szkodliwe związki chemiczne), a nowa, że jest wartościowa i tu bym się chętnie dowiedziała prawdy.

    Cukrownia Ropczyce, 19 marca 2016 20:25
  7. Dobree będe się stosował przy kupnie obojętnie jakiego cukru trzcinowego,wiedza o cukrze uzupełniona.Dziękuje +

    Norson, 26 marca 2016 10:06
  8. ja teraz robie badania ile jest % cukru w cukrze najlepiej wychodzi najtańszy +ryż(luzem)+drożdże(stary przepis 1410r.

    Jadzia, 25 czerwca 2016 19:56
  9. dla mnie cukier to cukier nie ma znaczynia czy trzcinowy, czy biały .. Wiec kupa i tyle . .Sam nigdy nie słodziłem herbaty ..
    Jajka biorę od babci bo wiem ze jej kury żywią sie tylko suchym chlebem i pszenicą .. Wiec są to jajka wyższej klasy niż te oznaczone 0 w sklepach hehe

    dsare, 20 sierpnia 2016 20:58

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *