16.10
2016

Dobry zwyczaj – nie wyrzucaj!


Marnujemy coraz więcej jedzenia. Najczęściej do kosza na śmieci trafia chleb. Trzeba z tym skończyć, dlatego też przedstawiamy kilka przepisów, które powstały właśnie na bazie czerstwego pieczywa.

Chyba nikt nie lubi marnować jedzenia. A już zupełnie nie do przyjęcia jest wyrzucanie czerstwego chleba. O ile z ziemniakami, które zostały po obiedzie, radzimy sobie, przerabiając je chociażby na kopytka, to z chlebem jest różnie. Statystyki na temat marnowania żywności w Unii Europejskiej są zatrważające – połowa produkowanego jedzenia trafia do kosza, najczęściej wyrzucane jest właśnie pieczywo.

Kiedyś sytuacja wyglądała inaczej. Nie do pomyślenia było, aby w koszu znalazło się pieczywo. Słowo „czerstwy” zmieniło jednak swoje znaczenie. Dawniej rozumiane było jako zdrowy i dobrze trzymający się, dziś kojarzy się raczej negatywnie. Kiedyś chleb jadło się właśnie na drugi dzień, albo nawet i później. Teraz uważamy, że kilkudniowy chleb nie nadaje się już do zjedzenia.

 

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Dlaczego mamy sami go nie zjeść? Wystarczy jedynie drobna obróbka w kuchni. Najłatwiej chyba przerobić chleb na grzanki, które będą doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju zup, kremów czy sałatek. Wystarczy pokroić pieczywo w kosteczkę i wrzucić na kilka chwil na rozgrzany olej. Można dodać również przyprawy. Pieczywo możemy przerobić również na bułkę tartą.
Prostym rozwiązaniem będzie również chleb maczany w rozmąconym jajku, do którego można dodać też odrobinę mleka. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Takie zapiekane grzanki możemy podawać zarówno na słono, jak i na słodko.
Równie łatwo przyrządzić chleb maczany w cieście naleśnikowym, które powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Po usmażeniu świetnie smakuje z cukrem pudrem, miodem bądź dżemem.
A kto ma ochotę na zapiekankę? Wystarczy żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć na dnie kilka kromek chleba, na to wylać rozmącone jajka i dodać ulubione dodatki, np. przysmażoną wcześniej cebulę i pieczarki, kiełbasę bądź szynkę i pomidory. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy chwilę w piekarniku i gotowe.

 

A może większe wyzwanie?

Szarlotka z czerstwego chleba

Żeby ją zrobić, będziemy potrzebować (składniki na formę o wymiarach 20 cm x 20 cm).

  • 300 g czerstwego chleba,
  • ok. 1 szklanka mleka (wlewać stopniowo),
  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • garść rodzynek,
  • 1 duże jabłko,
  • łyżka masła,
  • kruszonka,
  • kilka herbatników na dno formy.
  1. Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.
  2. W misce rozkłócamy jajko z mlekiem i dosładzamy cukrem i cukrem z wanilią.
  3. Wkładamy do tego pokruszony chleb i namaczamy ok. 10 minut.
  4. Powinna powstać płynna luźna papka (pomagamy sobie widelcem, aby do końca rozkruszyć namoczony chleb), jeśli mleka jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
  5. Dodajemy rodzynki, połowę cynamonu, mieszamy i odstawiamy.
  6. Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem.
  7. Jabłko obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w roztopionym maśle i pozostałym cynamonie.
  8. Na dnie formy układamy herbatniki, nakładamy na nie papkę chlebową tak, by lekko je pokryła.
  9. Na to układamy kawałki jabłka. Przykrywamy je warstwą chlebową, posypujemy kruszonką.
  10. Zapiekamy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło: Zufikowo

 

Muffiny z czerstwego pieczywa

Na 10-12 muffinków potrzebować będziemy:

  • 4 bułki kajzerki,
  • 250 ml mleka,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • przyprawy i zioła do smaku,
  • 4 plasterki salami, pokrojone w paseczki,
  • 4 pomidory koktajlowe pokrojone w kostkę.
  1. Mleko podgrzewamy, dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  2. Wrzucamy do mleka połamane na mniejsze części bułki.
  3. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut, aby bułki wchłonęły mleko.
  4. Kroimy pomidorki oraz salami lub inne składniki.
  5. Bułki dokładnie rozgniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi dodatkami.

Foremkę do muffinków natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy bułką tartą.

  1. Masę wykładamy do 2/3 wysokości foremki.
  2. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.

Źródło: Relaxtime
Ciasto czekoladowe z czerstwego chleba

Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować:

  • 3 duże, czerstwe bułki lub inne pieczywo,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • wiórki kokosowe,
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego,
  • 7-8 ciasteczek.
  1. Rozrywamy bułki na małe kawałeczki i wrzucamy do miski.
  2. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim bułki i zostawiamy na ok. 10 minut.
  3. Dodajemy cukier, aromat, kakao i dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę pieczywa, jeżeli za gęsta, możemy dolać mleka.
  5. Wykładamy dno formy ciasteczkami, następnie wylewamy na nie ciasto.
  6. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.

Źródło: Roślinożerka

 

 

Zdjęcia: zufikowo.blogspot.com, google.com

Dobry zwyczaj – nie wyrzucaj!, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Interesuje się zdrowiem, sportem i wszelkimi rzeczami wartymi uwagi. Uwielbia kawę, czekoladę i dobrą książkę.