12.09
2011

Jadalne kwiaty, czyli z bukietu na talerz


Można je suszyć, smażyć, kandyzować, zjadać na surowo. Nie ma nic bardziej mylnego niż to, że jadalnymi częściami rośliny są jedynie liście i owoce. Większość roślin ma również nadające się do spożycia… kwiaty.

kalafiorZapewne nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na co dzień zjadają części kwiatowe roślin. Kalafior, brokuł, karczoch to nic innego jak jadalne kwiaty. Zamknięte pączki kaparów ciernistych stanowią popularny dodatek do potraw. Jednak te popularne rośliny jadalne z pewnością nie przypominają tych różnobarwnych z bukietów.
Naukowcy spierają się o ich wartości odżywcze, zielarze są przekonani o ich leczniczych właściwościach. Wybór należy do nas – na pewno nam nie zaszkodzą, a urozmaicą każdą, nawet najmniej efektowną potrawę.

Stosując się do kilku zasad ekologicznego zbioru kwiatów, można skutecznie wzbogacić swoją dietę odrobiną kolorów, smaków i pięknych zapachów:

  • Zbierajmy tylko rośliny oddalone od zanieczyszczeń (dróg, fabryk), niemające styczności ze środkami chemicznymi.
  • Roślina powinna być zdrowa, bez przebarwień ani zbyt intensywnie zielonych liści (oznaka przeazotowania).
  • Kwiaty najlepiej zbierać do koszyka, a nie do foliowej torebki.
  • Do koszyka powinny zawędrować jedynie rośliny niepodlegające ochronie.
  • Trzeba zachować umiar – nie pozbawiamy kwiatów wszystkich roślin w okolicy, ponieważ muszą się jakoś rozmnażać i zaowocować, najlepiej zostawiać po kilka na krzaczku lub w kępie. Idealnie byłoby, gdyby kwiaty pochodziły z naszej własnej hodowli. W sklepach można bez problemu zakupić nasiona takich roślin jak nasturcja, ogórecznik czy nagietek.
  • Musimy być w stu procentach pewni, że roślina jest jadalna. Niektóre z wonnych i słodko pachnących kwiatów okazują się niejadalne, a nawet niebezpieczne dla zdrowia, na przykład konwalia czy tulipan. Inne potrafią zmylić podobieństwem do tych jadalnych, na przykład bez koralowy, którego kwiaty są wyjątkowo podobne do kwiatów bzu czarnego, a różni te rośliny kolor owoców. Bez koralowy jest rośliną trującą.

Z łąki na talerz

stokrotkiNie ma nic prostszego niż wybrać się na najbliższą łąkę i zerwać bukiecik stokrotek bez szkody dla środowiska, ponieważ stokrotka to jedna z najbardziej popularnych roślin w naszym klimacie. Podobnie jest z mleczem i koniczyną, których jest u nas pod dostatkiem.
Zarówno koszyczki, jak i młode liście stokrotki nadają się jako dodatek do sałatek. Małe koszyczki wrzuca się całe, z dużych obrywa się płatki. Stokrotkami można też ozdobić torty i inne słodkości. Zawierają one beta-karoten, witaminę C, flawonoidy, białka, cukry i sole mineralne.
Kwiaty koniczyny łąkowej, nazywanej także koniczyną czerwoną, mają słodkawy smak, dlatego można dodawać je nie tylko do sałatek, lecz także do deserów, a nawet przetworów. Cała roślina obfituje we flawonoidy, antocyjany i fenolokwasy (salicylowy i kumarowy). Kwiaty zawierają też olejki eteryczne, garbniki, karoten i witaminy C i E. Koniczyna wpływa pozytywnie na trawienie.
Z kwiatów mniszka lekarskiego można zrobić „miód”, który jest nie tylko smacznym dodatkiem do naleśników i pieczywa, ale też stanowi lekarstwo na przeziębienie. Pospolity mlecz jest źródłem witamin B i C, beta-karotenu i minerałów, poprawia pracę wątroby, a także ma działanie moczopędne i antystresowe.
Popularny bratek, zarówno ten łąkowy (fiołek trójbarwny), jak i te hodowane w ogrodzie, to doskonały dodatek do sałatek i deserów. Świetnie nadaje się do zamrażania w kostkach lodu. Zawiera witaminę C i mikroelementy. Bratek polny, czyli fiołek trójbarwny jest cennym ziołem – reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwające organizm.
Źródła:

  • Lesley Bremnes, Wielka księga ziół.
  • Inga-Britta Sundqvist, Kuchnia wegetariańska.
Przeczytaj też:   Superfoods – jagody goji vs żurawina

O kulinarnych inspiracjach wprost z rabaty czytaj w naszym kolejnym odcinku!


Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com

Komentarze 1

  1. Czytałam w kilku miejscach, że tulipan jest jadalny (smak podobny do ogórka), a trujące są cebulki.

    www.frupoland.pl, 25 kwietnia 2016 11:51

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *