09.06
2017

Jak domowym sposobem usunąć pestycydy z warzyw i owoców


Wszyscy zapewne zgodzą się z stwierdzeniem, że najzdrowsze warzywa i owoce to te wyhodowane we własnym ogródku lub sadzie, z dala od miasta, ruchliwych arterii i zakładów przemysłowych. Uprawiając własne grządki mamy pełną władzę nad stosowaniem chemicznych oprsków i nawozów. Dobrze zagospodarowany ogród obdarzy nas wspaniałymi plonami przez cały sezon, a przy umiejętnym przechowywaniu nawet dłużej.

Niestety nie każdy ma możliwość uprawiania własnego jedzenia. Wiele osób nie ma na to ochoty. Najlepszym rozwiązaniem byloby w tej sytuacji kupowanie lokalnych, sezonowych warzyw i owoców ze sprawdzonych, organicznych gospodarstw. Niestety są one zazwyczaj dość drogie i nie każdy ma do nich dostęp. Jedzenie roślin potraktowanych chemicznymi substancjami może mieć długotrwałe, negatywne skutki dla zdrowia.

Jak usunąć pestycydy?

Dlaczego warto unikać pestycydów?

Organiczna hodowla warzyw i owoców jest zgodna z porami roku, chroni glebę przed wyjałowieniem, wspiera bioróżnorodność. Uprawy przemysłowe wspomagane obficie środkami ochrony roślin są ich przeciwieństwem. Aby uzyskać jak największe plony, w jak najkrótszym czasie jakość jedzenia schodzi na drugi plan. Skutki ponoszą nie tylko konsumenci zjadający wspomagane chemikaliami plony, lecz także środowisko naturalne. Zanieczyszczone zostaje powietrze, gleba a nawet wody gruntowe. Życie wielu gatunków owadów jest zagrożone.

Spożywanie pestycydów które w mniejszym lub większym stopniu kumulują się wewnątrz owoców i warzyw oraz na ich powierzchni jest także niekorzystne dla zdrowia, w szczególności najmłodszych. Badania przeprowadzone w Meksyku dowodzą że dzieci które były narażone na większą ilość toksycznych substancji w jedzeniu miały gorszą pamięć oraz koordyncję ruchową i były mniej sprawne. Młode organizmy, będące w fazie intensywnego rozwoju są bardziej podatne na działanie toksyn.

Nie oznacza to jednak, że pestycydy są bezpieczne dla dorosłych. Inne badania wykazały związki pomiędzy stosowaniem niektórych środków ochrony roślin a zachorowaniami na Alzhaimera i Parkinsona. Pisaliśmy także niedawno o potwierdzonym działaniu kancerogennym środków powszechnie używanych do zwalczania chwastów: Na początku było kłamstwo… Rak, GMO i brzydkie tajemnice Monsanto   

Usuwanie pestycydów

Szczotka Twoim sprzymierzeńcem

Samo umycie warzyw i owoców w czystej wodzie nie jest wystarczające aby pozbyć się z ich powierzchni szkodliwych substancji. Sytuacja ta zmienia się jednak pod wpływem energicznego szorowania. Oczywiście nie próbujmy stosować tej metody do mycia truskawek czy sałaty. Jeśli jednak chcemy pozbyć się chociaż części szkodliwych substancji zalgających na skórkach jabłek, ogórków czy cukinii, sięgnijmy po szczotkę.

Woda z solą

Innym sposobem na ograniczenie ilości pestycydów jest moczenie w wodzie z solą. W litrze wody rozpuszczamy trzy łyżki soli morskiej po czym moczymy w niej warzywa i owoce przez 30-60 minut. Na koniec obficie spłukujemy czystą wodą. jest to również całkiem skuteczny sposób na oczyszczenie grzybów leśnych z piasku (np. kurek czy gąsek).

Czyszczenie etapowe

Zaczynamy od krótkiego (3-5 minut) namoczenia warzyw i owoców w wodzie o odczynie kwaśnym. Aby taki uzyskać do jednego litra wody dodajemy pół szklanki octu jabłkowego lub 2 łyżki kwasku cytrynowego. 

Następnie płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie i  dla odmiany umieszczamy na kilka minut w wodzie o odczynie zasadowym. W tym celu do litra wody dodajemy 2 łyżki sody. Jest duża szansa, że w trakcie moczenia woda stanie się mętna lub przybierze brunatny odcień. Na koniec płuczemy warzywa w czystej wodzie.   

Jak usunąć pestycydy?

Ostatni metoda jest najskuteczniejsza w usuwaniu szkodliwych substancji. Chociaż daje ona najlepsze efekty, musimy pamiętać, że jedynym pewnym sposobem unikania pestycydów w żywnosci jest nie stosowanie ich na etapie produkcji.  Mycie usuwa szkodliwe substancje jedynie powierzchniowo.

Aby dowiedzieć się więcej o tym które warzywa i owoce są szczególnie podatne na wchłanianie pestycydów a które można w miarę bezpiecznie spożywać pomimo przemysłowej uprawy warto zapoznać się z parszywą dwunastką oraz bezpieczną piętnastką. A może znacie jakieś inne sposoby na oczyszczanie warzyw i owoców?