07.10
2017

Sposób na zdrowie – domowe kiszonki z jesiennych warzyw i owoców


Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych sposobów ich konserwacji, który szczególnie upodobali sobie Słowianie. Oprócz wyjątkowego smaku, kiszonki posiadają również właściwości lecznicze oraz wpływ na zwiększenie odporności organizmu. Szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym kiedy dostęp do świeżych, lokalnych warzyw jest mocno ograniczony. Warto przygotować je już teraz!

kiszone warzywa

Kisimy dla zdrowia

Kiszenie to proces który wymaga nieco cierpliwości. Polega on na naturalnej fermentacji – częściowemu rozkładowi poddanych mu produktów. Dzięki kiszeniu stają się one łatwiej przyswajalne dla człowieka, zwiększa się koncentracja korzystnych dla zdrowia substancji, natomiast toksyny i pestycydy są neutralizowane.

Dzięki dużej zawartości różnorodnych bakterii, kiszone warzywa i owoce są naturalnym probiotykiem, który może z powodzeniem konkurować z dostępnymi w aptekach drogimi preparatami. Kiszonki wzmacniają organizm oraz chronią przed chorobami. Ich systematyczne spożywanie pozwala uregulować florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie. W kiszonkach znajdziemy dużo witaminy C, ale także witamin z grupy B, a także witaminę  E oraz K. Niektóre źródła podają, że mogą one wpływać na obniżenie poziomu stresu a nawet zapobiegać niedokrwistości i nowotworom.

Do kiszenia nadaje się większość warzyw, nie zaś jak można by sądzić jedynie kapusta i ogórki. Kisić można także owoce, zboża, produkty mleczne oraz rośliny strączkowe. Warto kisić samodzielnie, gdyż żadne sklepowe, „kwaszone” wyroby,sztucznie wzbogacane kwasem mlekowym czy octem nie zastąpią domowych przetworów. Tylko powolna, długotrwała fermentacja pozwala w pełni wydobyć wszystkie walory kiszenia – zarówno smakowe jak i zdrowotne. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na jesienne kiszonki:

Kiszone jabłka

  • 3 kg jabłek np. Antonówek
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • liście wiśni lub porzeczek
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki żytniej

Przygotowanie:

  1. W dużym słoiku umieść całe jabłka poprzetykane liśćmi oraz przyprawami.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Po przestudzeniu dodaj do wody miód oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Zalej jabłka w taki sposób, aby nie wystawały nad powierzchnię wody.
  5. W razie potrzeby dociśnij.
  6. Pozostaw na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, a następnie przestaw w chłodne miejsce.
  7. Jabłka będą gotowe po około 4 tygodniach.

Kiszone buraki

  • 1 kg buraków
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i obierz lub dobrze wyszoruj.
  2. Porój na kawałki i ciasno ułóż słoiku wraz z przyprawami.
  3. Zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby całkiem przykryć buraki.
  4. Zamknij słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej do momentu aż na wierzchu zgromadzi się piana.
  5. Zbierz pianę i odstaw zamknięty słoik na co najmniej kilka dni w chłodne miejsce.
  6. Po tym czasie buraki będą ukiszone i gotowe do zjedzenia.

kiszone buraki

Kiszone pomidory

  • 2 kg pomidorów (cheryry lub podłużnych)
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • korzeń chrzanu
  • główka czosnku
  • liście porzeczki
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 baldachy kopru

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj i nakłuj wykałaczką.
  2. Do dużego słoja włóż koper a następnie pomidory poprzetykane chrzanem, liśćmi porzeczki i rozkrojonymi ząbkami czosnku.
  3. Zagotuj wodę z solą oraz pieprzem.
  4. Po przestudzeniu, zalej nią pomidory i zamknij słoik tak aby nie wystawały ponad powierzchnię.
  5.  Przez około tydzień pozostaw pomidory w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie można je zjeść, lub przestawić w chłodne miejsce i cieszyć się ich smakiem całą zimę.

Smacznego!