18.03
2017

Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią


Jaglanka gościła na moim blogu Cooking for Emily w różnych formach ale chyba jeszcze nigdy nie w postaci kotlecików, a tak jak każda kasza świetnie się nadaje się ona jako baza na kotlety i wegeburgery. Świetnie przyjmuje wszelkie dodatki i przyprawy.

Kombinacji jest bez liku. Ja do moich kotletów oprócz kaszy jaglanej dodałam ciecierzycę i cukinię dzięki, której nie są suche. A do tego indyjskie przyprawy. Można podać je z jogurtem albo sosem pomidorowym ale my nasze kotlety z kaszy jaglanej zjedliśmy z sosem na bazie jogurtu i pasty tahini. Kotlety można też zjeść w bułce z dodatkami (np awokado, czerwona cebula, pomidor) jako wegeburger.

Kotlety z kaszy jaglanej

I tak jak w przypadku poprzednich kotlecików na blogu – dwie uwagi organizacyjna: masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby stężała w lodówce. Warto zrobić więcej masy i połowę zamrozić na szybki, awaryjny obiad. Można je zjeść na obiad z sałatką, albo jako wegeburgery.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ cukini
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce: kurkumy, cynamonu, zmielonej kolendry i kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • ½ szklanki tartej bułki do środka + trochę do obtaczania kotletów
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

sos:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać i zalać 1 i ⅓ szklanki wody. Postawić na małym ogniu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W miarę potrzeby dolać trochę wody. Nie mieszać kaszy podczas gotowania.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko posolić i odstawić na sitko do odcieknięcie przez ok 20 minut (dociskając od czasu do czasu).
  3. Po ugotowaniu kaszę spulchnić widelcem i przełożyć do miski do ostygnięcia. Można też użyć wcześniej ugotowanej kaszy (ja ją zawsze gotuję na zapas).
  4. Ciecierzycę rozdrobnić ( widelcem albo bardzo szybko w blenderze), przełożyć do miski z kaszą.
  5. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do miski z kaszą.
  6. Dodać do masy sok z cytryny, jajka, bułkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
  8. Żeby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki.
  9. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju na rumiano z obu stron.

Przepis pochodzi z bloga Cooking for Emily

Kotlety z kaszy jaglanej


Zakochana w fotografii, miłośniczka dobrych filmów oraz smacznej kuchni. Pracująca mama 4 letniej Emilki, której przyjście na świat zmieniło nawyki żywieniowe całej rodziny. Na swoim blogu CookingforEmily.pl dzieli się przepisami na zdrowe dania, nie tylko dla dzieci.