07.06
2014

Piwo dla wegan


Zapraszając wegan na grilla, warto przemyśleć nie tylko serwowane przysmaki, ale także trunki. Nie każdy alkohol jest bowiem odpowiedni dla osób na diecie roślinnej. Oto co powinniście wiedzieć o wegańskich piwach.

Mit żółci bydlęcej
Od kilku lat po Polsce krąży mit żółci, która miałaby być dodawana do produktów przez browary wielkich koncernów, przez co piwo miałoby być napojem niewegetariańskim. Źródłem tej miejskiej legendy jest raport Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na temat kontroli jakości piwa, w którym stwierdzono, że niemal 20 % browarów nie spełnia norm fizykochemicznych, a ponad 40 % jest źle oznakowanych. Jednak podczas kontroli przeprowadzanych w latach 2010-2012 nie stwierdzono obecności żółci bydlęcej w żadnym z piw. Mit niestety wciąż jest popularny i co jakiś czas wypływa w mediach.

Klarowanie
beer-5-1012381-mChoć sam skład piw jest z założenia wegański (poza miodowymi i mlecznymi), a mit żółci to tylko mit, nie każdy napój alkoholowy będzie dla wegan i wegetarian odpowiedni. Bardziej istotny niż sam skład okazuje się proces jego powstawania, a dokładniej jeden z końcowych etapów: klarowanie. Podczas klarowania piwa – usuwania zmętnień za pomocą substancji wiążących – mogą bowiem zostać wykorzystane składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym z uboju, np. żelatyna, karuk (rybia żelatyna), albumina (białko z białek jajek kurzych), kazeina czy pozyskiwany z pancerzy skorupiaków chitosan.
Na szczęście większość browarów w Polsce (a dokładniej wszystkie, które odpisują na maile konsumentów) stosuje metodę klarowania ziemią okrzemkową. Mniej pewne są piwa importowane, za pomocą karuku klarowany jest chociażby popularny w Polsce Guinness. Co ciekawe, jego amerykańska wersja jest już w 100% wegańska.

Gdzie szukać informacji?
W Polsce browary nie zamieszczają informacji o sposobie klarowania ani o tym, czy alkohol ich produkcji jest odpowiedni dla wegan, próżno także szukać takich oświadczeń na ich stronach. Jednak nie trzeba rezygnować z alkoholu w diecie, ani przed każdym zakupem pisać do producenta.
Najbardziej obszernym międzynarodowym katalogiem przyjaznych weganom i wegetarianom alkoholi jest Barnivore – tworzona przez internautów baza z oznaczeniami w trzech kolorach: zielonym (produkt odpowiedni dla wegan), czerwonym (produkt niewegański) oraz żółtym (brak informacji). Aktualną listę polskich browarów, które deklarują wegańskość swoich produktów można znaleźć na stronie www.wiecejweganskich.pl. Lista wciąż jest uzupełniania, wszelkie informacje można przekazywać mailowo na kontakt@wiecejweganskich.pl

www.barnivore.com
wiecejweganskich.pl/browary

WEGARNIA – wegańska księgarnia i sklep niespożywczy www.wegarnia.pl

Piwo dla wegan, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

WEGARNIA – wegańska księgarnia i sklep niespożywczy http://www.wegarnia.pl