16.09
2017

Poznaj popularne odmiany jabłek i ich zastosowania


Jabłka dostępne są przez cały rok i należą do najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców w naszym kraju. Na świecie występują w tysiącach odmian! Różnią się między sobą wyglądem, smakiem, aromatem, a także przeznaczeniem w kuchni. Dziś przybliżamy kilka popularnych odmian które niemalże przez cały rok znajdziemy na sklepowych półkach.

jablka

1. Szampion

To dość duże jabłka o lekko wydłużonym kształcie i żółto-czerwonej skórce. Charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i lekko gruszkowym aromatem. Nadają się do bezpośredniego spożycia – są bardzo lubiane przez dzieci. Można z nich także przygotowywać musy, soki, przeciery, dżemy i konfitury.

2. Lobo

Lobo jest odmianą jesienną. Ich skórka jest gładka, zielono-żółta z silnym, bordowym rumieńcem, który pokrywa niemal cały owoc. Na świeżo zebranych owocach występuje delikatny, biały nalot – nie trzeba się go obawiać, to naturalne zjawisko. Twarda skórka wyraźnie oddziela się od miękkiego miąższu. Owoce są kruche, kwaskowate i mało aromatyczne. Nadają się do deserów i przetworów – można z nich przygotować musy i marmolady.

3. Golden Delicious

To soczyste, słodkie i aromatyczne jabłka. Ich skórka jest gładka, zielono-żółta. Dojrzewają jesienią, ale w sprzedaży będą dostępne aż do lipca. Są soczyste, kruche, winno-słodkie, aromatyczne i powszechnie oceniane jako bardzo smaczne. Oprócz jedzenia na surowo, nadają się w szczgólności do robienia strudli i kompotów.

4. Mutsu

Mutsu to pochodzące z Japonii jabłka deserowe o dużych, kulistostożkowatych owocach. Skórka jest gładka, błyszcząca, w kolorze zielono-żółtym. Nie powinien nas zmylić ich zielonkawy kolor – mają słodki smak oraz kremowy, kruchy i aromatyczny miąższ. Bardzo soczyste, lubiane zwłaszcza na surowo.

5. Gloster

Jabłka te zbiera się na początku października. Są duże o stożkowatym kształcie. Ich skórka jest ciemnoczerwona, gładka i błyszcząca, a miąższ zielono-żółty. Jabłka Gloster są soczyste, chrupiące o słodko-kwaśnym smaku i subtelnym aromacie. Można je jeść na surowo. Nadają się także do sałatek owocowych, ciast a nawet jako nadzienie do mięs.

6. Granny Smith

To duże, okrągłe jabłka o pięknym, zielonkawym odcieniu. Są twarde i bardzo soczyste oraz nieco kwaśne w smaku. Zawierają bardzo mało cukru. Dojrzewają w połowie września, ale właściwie przechowywane doczekają w doskonałej formie aż do wiosny. Bardzo popularne w kuchni. Ich neutralny, niezbyt słodki smak sprawia, że znajdą zastosowanie zarówno w słodkich jak i słonych potrawach. Dodatkowym atutem tej odmiany jest utrzymanie jasnego koloru po pokrojeniu (nie ciemnieją).

7. Red Jonaprince

Jabłka Red Jonaprince są duże i mją charakterystyczny, głęboko-czerwony kolor. Ich miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, w smaku słodko-kwaśny. Dojrzewają pod koniec września. Ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. Najczęściej spożywane na surowo.

Aby dowiedzieć sie więcej na temat mniej popularnych, starych odmian jabłek czytaj: Kiedyś to były jabłka…