21.02
2017

Na Tłusty Czwartek, wegańskie pączki i faworki


Jeśli weganie z czegoś rezygnują, to z całą pewnością nie jest to smaczne jedzenie. Decyzja o niezadawaniu cierpienia innym istotom nie jest równoznaczna z rezygnacją z ulubionych smaków. Co więcej, kuchnia wegańska może, ale wcale nie musi być bardzo zdrowa. Masz ochotę na  coś słodkiego? Proszę bardzo, za dwa dni Tłusty Czwartek!  Oto cztery doskonałe przepisy na etyczne łakocie:

Wegańskie pączki i faworki

PĄCZKI JAK Z CUKIERNI

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
  • 2 łyżki oleju— łyżka cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu/wódki
  • ok. 200 g ulubionego dżemu
  • olej do smażenia – ok. 1 l
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn – mleko lekko podgrzej (do około 30-40 stopni), w misce skrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 1-2 łyżki mąki, a następnie dolej odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj, aby składniki utworzyły razem jednolitą gęstą masę.
  2. Posyp wierzch rozczynu odrobiną mąki, przykryj wierzch miski ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę i cukier puder, dodaj resztę mleka oraz sól i spirytus, i wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, będzie odstawać od ścianek miski/stolnicy i nie będzie klejące (można ew. podsypać małą ilością mąki).
  4. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut.
  5. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, a tę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny (dobrze w tym czasie ok. 2-3 razy uderzyć w ciasto pięścią lub nakłuć palcami aby je odgazować).
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm grubości.
  7. Szklanką wykrawaj porcje ciasta i od razu układaj je w odstępach na stolnicy posypanej mąką.
  8. Tak przygotowane porcje ciasta pozostaw do ponownego wyro- śnięcia na ok. 30-40 minut.
  9. Rozgrzej olej do temp. ok. 160 stopni i na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pączki – maksymalnie 3 na raz, aby zbytnio nie obniżać temperatury.
  10. Smaż pączki ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż osiągnąć złoto-brązowy kolor.
  11. Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  12. Pozostaw do wystudzenia, a następnie za pomocą szprycy nadziej pączki dżemem (jeśli dżem zawiera kawałki owoców najlepiej go zblendować na gładką masę, aby łatwiej przeszedł przez szprycę).
  13. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis pochodzi z V-MAG – wegańskiego e-magazynu. Pobierz za darmo najnowszy numer V-MAG i wypróbuj więcej wegańskich przepisów na Tłusty Czwartek.

 

WITARIAŃSKIE PĄCZKI POMARAŃCZOWE 

Składniki:

  • 2 szklanki daktyli, namoczonych lub świeżych
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/2 laski wanilii, nasion
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 krople zimnotłoczonego olejku pomarańczowego

Przygotowanie:

1. W malakserze zmiksuj składniki ze sobą na gładką masę.

2. Przy pomocy łyżki stołowej, nabierz kopczastą porcję masy i „zrzuć” bezpośrednio na papier do suszenia. Postaraj się nadać im kształt najbardziej zbliżony prawdziwym pączkom!

3. Susz 6 godzin w piekarniku w temperaturze 40stC. Na zakończenie posyp zmielonymi wiórkami kokosa.

Przepis pochodzi z bloga Vi and Raw na którym znajdziecie wiele smakowitych przepisów wegańskich i witariańskich.

 

PIECZONE PĄCZKI BEZ PSZENICY Z KAWOWYM LUKREM

Składniki:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

Lukier kawowy:

  • 1/2 małej filiżanki mocnego espresso
  • 2 szklanki cukru

Kruszonka:

  • 3 łyżki zimnego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj mleko, olej, syrop i cukier.
  2. Odstaw a 30 minut do wystygnięcia
  3. Do ostudzonej mikstury dodaj drożdże i odstaw na kolejne 10 minut.
  4. W dużej misce wyrób ciasto z 4 szklanek mąki, soli oraz zawartości rondla. Możesz zrobić to również robotem kuchennym.
  5. Ciasto pozostaw w naczyniu. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrób ciasto ponownie dodając tyle mąki aby przestało lepić się do dłoni. Odstaw na kolejne 10 minut.
  7. Z ciasta formuj kulki o średnicy 5 cm i układaj je na lekko natłuszczonej blasze, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
  8.  Rozgrzej piecyk do 180°C. Piecz pączki prze 10-11 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw gotowe pączki do wystygnięcia.
  9. Przygotuj lukier mieszając kawę z cukrem. Jeśli wolisz inny smak lukru, zastąp kawę sokiem z cytryny lub pomarańczy.
  10. Przygotuj kruszonkę wyrabiając w palcach olej z mąką i cukrem.
  11. Podawaj pączki polane lukrem i posypane kruszonką.

Przepis na pieczone pączki inspirowany postem z bloga o wegańskim gotowaniu w duchu minimalizmu – Minimalist Baker

 

WEGAŃSKIE FAWORKI 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W misce bądź na stolnicy połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę wody).
  2. Następnie obij ciasto przy pomocy tłuczka lub wałka, możesz też uderzać nim o stół. Gdy je spłaszczysz, złóż na pół i kontynuuj okładanie. Powtarzaj te czynności – im dłużej, tym lepiej (min. przez kilkanaście minut) – dzięki temu faworki będą lekkie i napowietrzone.
  3. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, bardzo cienko rozwałkuj, po czym potnij na paski (ok. 10 cm x 3 cm).
  4. W środku każdego zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec prostokąta, tworząc w ten sposób faworki.
  5. Smaż na rozgrzanym do 175-180°C głębokim oleju przez 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru, i odłóż na ręcznik papierowy bądź serwetkę, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Przed podaniem przełóż faworki na talerz lub półmisek i posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z wegańskiego ebooka „Dobre Decyzje – Karnawałowe co nieco” wydanego przez stowarzyszenie Otwarte Klatki. Na stronie stowarzyszenia znajduje się wiele publikacji z wegańskimi przepisami na różne okazje.