04.06
2017

Co mają wspólnego truskawki z rtęcią oraz o własnej hodowli malin, borówek i poziomek


Nadszedł długo wyczekiwany sezon na truskawki. Ich miłośnicy nie wyobrażają sobie czerwcowego popołdnia bez łubianki pełnej słodkich i aromatycznych owoców ulubionych polskich odmian. Niemal każdy może pochwalić się najlepszym przepisem na ciasto, knedle, pierogi, czy konfitury z truskawkami. Cenimy je nie tylko za wspaniały smak, ale również za bogactwo składników odżywczych.

IMG_8575

Truskawki dla zdrowia

Zawierają więcej witminy C niż cytrusy a także witaminy z grupy B, oraz A i PP. Są cennym źródłem żelaza wspomagającego prosesy krwiotwórcze, potasu, wapnia oraz magnezu. Występujące w truskawkach kwasy elegonowe mają korzystny wpływ na ochronę organizmu przed chorobami nowotworowymi. Spożywanie truskawek pozytywnie wpływa na obniżanie ciśnienia tętniczego oraz odchudzanie. W 100 gramach truskawek znajdziemy zaledwie 30 kcl. a zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit, zwalcza zaparcia i oczyszcza przewód pokarmowy.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że dzięki obecności włókien roślinnych łączących występujące na ich powierzchni nasiona ze środkiem owocu, mają one unikalną zdolność wychwytywania rtęci ze spożywanych przez nas pokarmów. Warto więc zjeść kilka soczystych truskawek jako deser po steku z tuńczyka, owocach morza czy degustacji sushi. Podobny efekt można osiągnąć także jedząc świeże maliny oraz jagody, chociaż ich skuteczność jest nieco mniejsza.

IMG_8576

Po co uprawiać włsne truskawki?

Po przeczyatniu poprzedniego paragrafu można odnieść wrażenie, że truskawki to samo zdrowie i im więcej ich zjemy tym lepszym zdrowiem będziemy się niuchronnie cieszyć. Nie jest to jednak cała prawda. Po pierwsze, truskawki mogą uczulać. Warto zachować ostrożność podając je małym dzieciom, zwłaszcza jeśli nie jadły ich od dłuższego czasu lub są uczulone na inne pokarmy.

Drugim problemem jaki dotyka prawie wszystkich miłośników tych owoców, jest ich duża podatność na wchłanianie pestycydów. Należą one do tak zwanej parszywej dwunastki. Truskawki to bardzo delikatne owoce, więc uprawa ich aby była wydajna jest wspomagana środkami ochrony roślin. Możliwość zakupu truskawek nie poddawanych intensywnym opryskom to rzadkość i raczej nie natkniemy się na nie przez przypadek. Przeważnie będą one dużo droższe niż te z konwencjonalnych upraw. Warto jednak wydać trochę więcej i cieszyć się tylko ich smakim i korzystnym wpływem na zdrowie, nie zaś martwić kumulacją toksycznych substancji w naszych tkankach i szkodami jakie mogą spowodować. Jeśli natomiast ceny wolnych od oprysków truskawek mocno nas zniechęcają lub po prostu nie mamy w ogóle do takich dostępu, warto pomyśleć o własnej uprawie i bezpiecznie zajadać je przez całe lato.      

IMG_8577

Maliny, borówki, poziomki z własnych krzaczków

Truskawki z powodzeniem możemy hodować zarówno w ogrodzie, w przydomowej szklarni jak i na balkonie. Niektóre odmiany owocują tylko raz, przeważnie w czerwcu, inne pozwolą cieszyć się smacznymi owocami od późnej wiosny aż do jesieni. Mając kilka własnych sadzonek możemy łatwo rozmnożyć je poprzez rozszczepienie. Wystarczy przygiąć młode pędy, przysypać je delikatnie ziemią i przycisnąć np. niewielkim kamieniem. W następnym roku wystarczy rozdzielić nową sadzonkę od matki i przesadzić ją na nowe miejsce. Niektóre odrosty same z siebie wypuszczają korzenie i można po odcięciu sadzić je do gruntu. Aby nasze krzaczki wykształciły dorodne, słodkie owoce, musimy zapewnić im przede wszystkim dużo słońca i wody, oraz nie dopuścić do nadmiernego przerastania upraw chwastami.

IMG_8578

Truskawki to nie jedyne owoce jagodowe które warto samemu wyhodować. Wdzięczne w uprawie w naszym klimacie są również maliny, borówki i poziomki które z powodzeniem urosną nawet na balkonie. Jeśli zaś posiadamy ogródek koniecznie powinniśmy mieć w nim również jeżyny, agrest i porzeczki. Do wyboru jest mnóstwo odmian, w tym stare odmiany które ostatnimi czasy powracają do łask, bo choć mniej wydajne, mają wyjątkowy smak a często cechuje je również duża odporność na warunki atmosferyczne. Owoce te będą smacznym urozmaiceniem letniej diety, a zamknięte w słoikach dadzą nam moc wspaniałych przetworów które przypomną nam ciepłe dni w długie zimowe wieczory.    


Redaktor naczelna Ulicy Ekologicznej. Miłośniczka slow life, kuchni roślinnej, biegania oraz edukacji leśnej. Mama trójki bosych dzieci.