27.02
2017

Wegański chrust z bananem i pudrem trzcinowym


W sam raz na ostatki, prosty i przyjemny przepis na domowy chrust, czyli faworki! Zdrowe to to nie jest, ale za to jakie smaczne…

Wegańskie faworki bananoweWegańskie bananowe faworki / źródło: EkoEksperymenty.blogspot.com

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej dojrzały i miękki)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 430 g mąki pszennej białej
  • ½ łyżeczki soli
  • + olej do smażenia
  • + 50 g cukru trzcinowego do posypania

Przygotowanie:

  1. Banana myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Rozdrabniamy go widelcem.
  2. Bananową paćkę zalewamy wodą, olejem i ekstraktem waniliowym.
  3. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i bardzo cienko wałkujemy.
  5. Wykrawamy długie i wąskie prostokąty (8-10 cm x 2 cm), a na środku każdego robimy nacięcia.
  6. Jeden koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie w środku i w ten sposób uzyskujemy zawijasy.
  7. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
  8. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  9. Cukier mielimy w młynku do kawy na puder i posypujemy nim ostudzony chrust.

Gotowe!


Filolog orientalny i lektorka języka polskiego dla obcokrajowców. Zapalona rowerzystka i miłośniczka ruchu na świeżym powietrzu, od niedawna mieszkanka Beskidu Niskiego. Autorka bloga EkoEksperymenty, na którym opisuje między innymi proces dziczenia na wsi, prezentuje proste przepisy na sycące wegańskie pyszności i próby życia w jak największej harmonii z przyrodą.