01.04
2017

Wiosenna sałatka z młodej pokrzywy


 Wiosna w pełni! Pojawiły się pierwsze listki na drzewach i kwiaty na klombach, zazieleniły się trawniki i… wyrosły pokrzywy! Tym, którzy lubią spacerować lub mają ogród, polecam nazbierać sobie młodych pokrzyw i zrobić z nich sałatkę!

Starałam się by przepis był jak najprostszy i nie wymagał żadnych skomplikowanych składników. Sałatka w takim wydaniu przypomina blanszowane i leciutko posolone liście szpinaku. Można ją zjeść samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub dodać do kanapki albo makaronu.

sałatka z pokrzywy

Uważa się, że pokrzywa wzmacnia krew, przeciwdziała artretyzmowi i anemii. Myślę, że samodzielnie przyrządzone pokrzywowe smakołyki, to dużo zdrowsza opcja niż jedzenie wczesną wiosną bardziej konwencjonalnych warzyw sałatkowo-kanapkowych – silnie nawożonych i sztucznie naświetlanych.

Składniki:

  • miska młodych pokrzyw
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub zalewy octowej (np. z konserwowych ogórków)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

sałatka z pokrzywy

Przygotowanie:

  1. Młode pokrzywy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem.
  2. Wsypać do miski.
  3. Posolić, zalać octem i olejem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  4. Gotowe!

Więcej ciekawych przepisów na dania z pokrzywą znajdziecie na blogu EkoEksperymenty.


Filolog orientalny i lektorka języka polskiego dla obcokrajowców. Zapalona rowerzystka i miłośniczka ruchu na świeżym powietrzu, od niedawna mieszkanka Beskidu Niskiego. Autorka bloga EkoEksperymenty, na którym opisuje między innymi proces dziczenia na wsi, prezentuje proste przepisy na sycące wegańskie pyszności i próby życia w jak największej harmonii z przyrodą.