06.05
2017

Zapiekanka szparagowa na chlebie


Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok temu próbowałam bezskutecznie z zupą, w tym roku zachęcałam do przegryzania ugotowanych ale niestety porażka. Jedyny jak do tej pory sposób na przemycenie szparagów to zrobić pesto szparagowe – nadal działa. Emilka odmawia szparagów, ale ja bynajmniej – zajadam się nimi kilka razy w tygodniu. Najczęściej smażąc je po prostu na oliwie z masłem by potem zjeść je z jajkiem sadzonym.

 Przepis na tę zapiekankę miałam zapisaną w przepisach do wypróbowania od jakiegoś czasu. Jego autorem jest Yotam Ottolenghi więc byłam pewna, że będzie dobrze. I nie zawiodłam się – ta zapiekanka ze szparagów na chlebie jest genialna. Kawałki chleba, wysmarowane grubo szczypiorkowym masłem, przełożone szparagami i fetą, zalane śmietaną i jajkami, zapieczone pod parmezanem. Bez pudła.

szparagi

Zapiekanka ze szparagami z przepisu Ottholengiego – na chlebie ze szczypiorkowym masłem i fetą

Składniki: 
  • 2 pęczki szparagów (do wyboru, ja miałam białe i zielone)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • peczek szczypiorku
  • ok 300 g chleba, może być już taki twardawy
  • 5 jajek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu
  • 200 g fety
  • garść parmezanu do posypania na wierzchu
szparagi
Przygotowanie:
  1. Zagotować wodę w wysokim garnku. Szparagi pozbawić twardych końcówek i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Następnie przelać zimną wodą i odłożyć.
  2. Masło, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek zmiksować na gładką masę.
  3. W misce zmieszać jajka, ze śmietaną i mlekiem, dodać sól i pieprz.
  4. Chleb pokroić na plasterki, każdą kromkę posmarować szczypiorkowym maseł.
  5. Połowę chleba ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na chlebie wyłożyć połowę szparagów i całą pokruszoną fetę. Następnie ułożyć drugą warstwę chleba, całość przygnieść ręką, ułożyć szparagi na wierzchu, zalać jajkami ze śmietaną i całość delikatnie ugniatać.
  6. Naczynie do zapiekania przykryć folią i na wierzch ułożyć jakieś ciężkie naczynie i odstawić do lodówki na godzinę. Ja przyznam się szczerze pominęłam tę część bo już byliśmy mocno głodni – naczynie odstało ok 10 minut, pougniatałam trochę całość, żeby chleb dobrze wchłonął masę.
  7. Na wierzchu posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut.

Przepis pochodzi z bloga Cooking for Emily

szparagi


Zakochana w fotografii, miłośniczka dobrych filmów oraz smacznej kuchni. Pracująca mama 4 letniej Emilki, której przyjście na świat zmieniło nawyki żywieniowe całej rodziny. Na swoim blogu CookingforEmily.pl dzieli się przepisami na zdrowe dania, nie tylko dla dzieci.