07.05
2017

Food Pharmacy czyli przez żołądek do zdrowego życia


Niejednokrotnie pisaliśmy o tym, jak istotny jest wpływ tego w jaki sposób się odżywiamy, na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Mogłoby się wydawać, że stwierdzenie „jesteś tym co jesz” nikogo już nie dziwi. Dlaczego więc chipsy, batony i słodkie napoje cieszą się niesłabnącą popularnością, nie odnotowano natomiast  gwałtownego wzrostu popularności świeżych warzyw i owoców?

Chcemy się zdrowo odżywiać, ale ilość teorii na temat tego co jest zdrowe a co nie jest tak duża i są one tak rozbieżne, że po wypróbowaniu kilku nowych diet, niedostosowanych do naszych warunków klimatycznych, trybu życia oraz przyzwyczajeń, najczęściej wracamy na utarte ścieżki starych nawyków, wyniesionych jeszcze z domu rodzinnego.

Food Pharmacy

Mia Clase i Lina Neterby Aurell to młode mamy i autorki bloga foodpharmacy.blog na którym starają się pogodzić to co smaczne z tym co zdrowe i przybliżyć czytelnikom wiedzę na temat związku flory jelitowej ze zdrowiem, odpornością organizmu a także prawidłowym funkcjonowaniem mózgu. Książka Food Pharmacy zawiera solidną porcję, przystępnie podanej wiedzy o indeksie glikemicznym, szkodliwym cukrze, korzystnym błonniku czy dobrych tłuszczach. Autorki koncentrują się w większym stopniu na tym co jeść niż na tym od czego stronić. Poznamy parszywą dwunastkę oraz czystą piętnastkę czyli dwa ważne zestawienia warzyw i owoców. Pierwsza lista zawiera te które lepiej kupować BIO, druga te które są mało podatne na wchłanianie pestycydów, które bez większego ryzyka możemy jeść, nawet jeśli pochodzą z konwencjonalnych upraw.

Autorki zwracają szczególną uwagę na wzbogacanie flory bakteryjnej aby podnieść zdolności obronne organizmu oraz efektywność trawienia: prawidłowe odżywianie jest najprostszą, najszybszą i najbardziej efektywną drogą do poprawienia stanu swojej flory jelitowej i zapobiegania stanowi zapalnemu.  Przejrzysty układ książki sprawia, że z łatwością rozeznamy się w zawartych w niej informacjach, a po zakończeniu lektury bez trudu wrócimy do interesujących nas fragmentów.  Mia i Lina dokładają starań, aby nawet osoby nie zajmujące się na co dzień roztrząsaniem zagadnień z dziedziny dietetyki bez problemu zrozumiały wpływ na zdrowie opisywanych zaleceń żywieniowych.

Smacznie i zdrowo

Książka zawiera zaledwie kilka przepisów, okraszonych pięknymi fotografiami, których wprowadzenie do codziennego menu może znacząco wpłynąć na dobrą kondycję jelita grubego, przez co również na zdrowie całego organizmu. Nie dowiemy się z niej jak przygotować pożywny trzydaniowy obiad, ani nie znajdziemy bezwzględnych zaleceń których pominięcie zrujnuje naszą dietę a w konsekwencji również zdrowie.

Autorki są świadome, że nie każdy posiłek będzie wyglądał jak talerz doskonały i już na wstępie przestrzegają czytelników przed nazbyt rygorystycznym trzymaniem się idealnej diety, istniejącej tylko w świecie idei: badania przedstawione w naszej książce nie są (…) żadną religią za którą musisz niewolniczo podążać. Przypominają, że panikowanie po jednorazowo zjedzonych lodach czy wypitym drinku, obawy i wyrzuty sumienia mogą być gorsze w skutkach dla naszego zdrowia, niż okazjonalne odstępstwa od zdrowej diety.

Food Pharmacy

Pięknie i praktycznie

Książka Food Pharmacy umiejętnie łączy zagadnienia naukowe, o których w innych okolicznościach zapewne mało kto miałby ochotę czytać, z praktyczną wiedzą żywieniową oraz lekkim stylem i prostym językiem. Pięknie wydana i atrakcyjnie zilustrowana nie narzuca nam nowej, restrykcyjnej diety, lecz podpowiada co warto wprowadzić do codziennego menu aby bez wielkich wyrzeczeń czerpać z posiłków korzyści dla zdrowia.

Wnikliwi czytelnicy mogą odnieść wrażenie, że temat został jedynie napoczęty, a formuła książki nie pozwala poruszyć w niej wszystkich nasuwających się po lekturze kolejnych rozdziałów pytań i zagadnień. Zainteresowani tematem bez trudu poszerzą zdobytą wiedzę na blogu autorek oraz w przytaczanych w książce materiałach źródłowych, zaś osoby szukające jedynie praktycznych zastosowań zdobytej wiedzy nie zmęczą się lekturą i bez trudu wprowadzą w życie zalecenia Food Pharmacy.

 

Food Pharmacy, Lina Nertby Aurell & Mia Clase, wydawnictwo Otwarte, Kraków 2017


Redaktor naczelna Ulicy Ekologicznej. Miłośniczka slow life, kuchni roślinnej, biegania oraz edukacji leśnej. Mama trójki bosych dzieci.