15.10
2017

Superfood z ogrodów, łąk i lasów


Superżywność kojarzy nam się zazwyczaj z jagodami z nieznanych krzewów pochodzącymi z drugiego końca świata, kaszą z Ameryki Południowej lub tajemniczą szałwią zmieniającą każdy płyn w galaretkę. Tymczasem rosnące wokół nas rośliny mają często zadziwiające właściwości o których nie mamy pojęcia. Jeśli nauczymy się je rozpoznawać, zbierać i wykorzystywać, mamy szansę cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok, nie wydając na ich zakup nawet złotówki. Aby poznać nasze lokalne superfoods zapraszamy do lektury „Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury” Karine Greiner.

superfoods

Superżywność lokalna

Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysoką zawartością składników odżywczych. Rośliny określane tym mianem zawierają cenne witaminy, minerały, przeciwutleniacze, enzymy, dużą ilość protein czy też zdrowe tłuszcze. Półki w sklepach ze zdrową żywnością uginają się od coraz to nowych, egzotycznych specyfików. Dawniej nikomu nie zanany karob, spirulina, chlorella,  jagody goji, chia czy amarantus biją dziś rekordy popularności. Większość z nich jest droga i pochodzi z odległych zakątków świata. Tymczasem mając podstawową wiedzę możemy znaleźć rośliny o równie zadziwiających właściwościach. Kiedy nauczymy się je rozpoznawać, dostrzeżemy je w naszych ogrodach, na łąkach, polach i w lasach.

superfoods

Mniszek, tarnina i podagrycznik

Książka  „Superfoof z ogrodów, łąk i lasów” to praktyczny poradnik dzięki któremu dowiemy się, jakie rośliny zbierać i kiedy jest na to najlepszy czas. Co więcej nie zabrakło w niej również licznych przepisów, dzięki którym dowiemy się jak wykorzystać nasze zbiory do przyrządzenia zdrowych i smacznych dań.

Książka została podzielona na części zgodnie z porami roku. „Każdy wie, że owoce, warzywa i zioła smakują najlepiej, kiedy dojrzewają w sposób naturalny, bez sztucznej ingerencji w wegetację, takiej jak ogrzewanie czy doświetlanie. (…) A to oznacza między innymi wegetację w naturalnych porach roku. I oczywiście dotyczy to nie tylko roślin uprawnych, ale także dziko rosnących.” Tak więc warto wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi zbieramy kiedy las ogrzeją pierwsze wiosenne promienie słońca, tymianek i oregano najlepiej smakują latem, jarzębina i dzika róża muszą poczekać do jesieni, zaś uszaków bzowych oraz boczniaków ostrygowatych próżno szukać przed pierwszym przymrozkiem.

superfoods

„Superfood z ogrodów, łąk i lasów” to książka po którą może sięgnąć każdy. Pozbawiona jest szczegółowych, botanicznych niuansów. Pełno w niej za to praktycznych wskazówek i oryginalnych przepisów, których wypróbowanie gorąco polecamy.

„Superfoofd z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury” Karin Greiner ukazała się nakładem wydawnictwa Muza, Warszawa 2017.