27.08
2015

VIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD


BIOweekend – cała branża i wielkie święto dla miłośników dobrego jedzenia i życia w zgodzie z naturą już w październiku w Łodzi!

W terminie 2-4 października 2015 roku Spółka Międzynarodowe Targi Łódzkie organizuje VIII edycję Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD ( w tym samym miejscu i czasie odbywa się komplementarne wydarzenia  – IV  Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO). Wydarzenia te są jednymi z największych spotkań branży i miłośników życia w stylu eko w Polsce i Europie Środkowowschodniej. Ideą targów jest promocja naturalnych, niskoprzetworzonych, ekologicznych produktów żywnościowych i nieżywnościowych oraz zdrowego stylu życia.

baner_naturafood_660x371-660x371

Każdego roku uczestniczy w nich blisko 300 wystawców i ponad 12 tys. zwiedzających: miłośników bioproduktów, ekożywności, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz produktów wytwarzanych z przyjaznych dla środowiska materiałów. Ponad 50% odwiedzających stanowią przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności.

W 2015 podczas targów NATURA FOOD i beECO odbędzie się szereg spotkań i konferencji branżowych. Nie zabraknie stałych punktów programu przeznaczonych dla producentów produktów ekologicznych, lokalnych i tradycyjnych oraz właścicieli i pracowników sklepów czyli Akademii Biokuriera i BIOBbiznes Forum informuje Agata Szczepaniak, menadżer projektu z Międzynarodowych Targów Łódzkich Jesteśmy przekonani, że cykl branżowych sesji warsztatowo-seminaryjnych, których wiodącym tematem będzie ekobiznes, będzie atrakcyjnym punktem dla przedsiębiorców i koproducentów, a w tym roku po raz pierwszy dla restauratorów i pracowników gastronomii.. Już po raz drugi odbędzie się Forum Ekobranży, które poświęcone będzie zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie ekożywności. Tematyka dotyczyć będzie kwestii rozwoju branży produktów ekologicznych i żywności funkcjonalnej w Polsce. Do udziału w Forum organizatorzy zapraszają kadrę menedżerską ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w dużych sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych.

Program tegorocznego BIOświęta obfitować będzie w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski i nie tylko. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego, Krystiana Skwierza czy Lilianę Filipiak. Entuzjaści dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, które już po raz drugi przeprowadzi duet z Atelier Smaku, czyli Jola Sloma i Mirek Trymbulak.

W specjalnej Strefie Pokazów Kulinarnych będzie można również kibicować blogerom kulinarnym, którzy staną do rywalizacji w konkursie na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czeka Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania kawy mlekiem oraz o pochodzeniu i uprawie tej rośliny.

Jedną z atrakcji targów beECO będą także warsztaty z ekorodzicielstwa – prowadzone przez ekomamę, znaną i cenioną piosenkarkę Reni Jusis.

 Honorowym Patronem Targów jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP oraz Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi.

 

Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa.

 

Kontakt prasowy:

Agata Szczepaniak

Kierownik Projektu

Tel. 603 172 934

Email: a.szczepaniak@targi.lodz.pl

 

Godziny zwiedzania

3 października – 10:00 – 18:00

4 października – 10:00 – 18:00

5 października – 10:00 – 16:00

 

Zachęcamy do zakupu biletów w systemie on-line.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.NATURAFOOD.pl oraz www.beeco.com.pl