01.03
2017

Siedem nieoczywistych powodów dla których warto zrezygnować z jedzenia mięsa


Każdy bez wyjątku może zrobić coś dobrego dla siebie i innych. Czasami nawet niewielki gest ma znaczenie. Takim gestem jest rezygnacja z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego.

Nie musisz przystępować do działania ani dziś ani jutro. Nie chodzi o radykalne zmiany i sztywną dyscyplinę. Na początek zapoznaj się ze wszystkimi siedmioma powodami, dla których warto nie jeść mięsa. Rozważ je. Przyjdzie czas kiedy dojrzejesz do tej decyzji.

zrezygnować z jedzenia mięsa

1. Schudnij i utrzymaj idealną wagę

Pokarmy roślinne są mniej kaloryczne niż zwierzęce. Na diecie roślinnej bardzo trudno jest utrzymać nadwagę. Wyeliminowanie mięsa prowadzi do naturalnego spadku masy ciała. Dieta składająca się ze zbóż, świeżych oraz przetworzonych warzyw i owoców, roślin strączkowych, a nawet zastępników mięsa pobudza metabolizm, zapobiega trudnym do opanowania zachciankom oraz pomaga łagodnie i trwale zrzucić zbędne kilogramy.

2. Zmniejsz ryzyko zachorowania

Nowotwory, choroby serca, oraz cukrzyca to plagi naszych czasów. Dzięki zmianie sposobu odżywiania na wartościową dietę wegetariańską można w znaczącej mierze zminimalizować ryzyko zachorowania. Zmiany są dostrzegalne już po kilku tygodniach kiedy to obniża się poziom cukru we krwi, poprawia ciśnienie, spada poziom cholesterolu. Nie są również rzadkością przypadki w których wykluczenie z diety produktów zwierzęcych pozwala cofnąć wcześniej zdiagnozowane choroby.

3. Żyj długo i pozostań w dobrej formie

Dieta roślinna w znaczący sposób przyczynia się do poprawy krążenia krwi. Obniża tym samym nie tylko ryzyko chorób serca czy zawału. Drożne arterie to również większa sprawność seksualna oraz mniejsze prawdopodobieństwo demencji. W lepszej formie pozostają kości i stawy. Skóra oczyszcza się i nabiera blasku. Badania pokazują że wegetarianie żyją przeciętnie 10 lat dłużej niż zjadacze mięsa.

zrezygnować z jedzenia mięsa

4. Wydawaj mniej na jedzenie

Na diecie wegetariańskiej największym wydatkiem jest zakup substytutów mięsa. Ich zakup nie jest warunkiem koniecznym do utrzymania zdrowej i zbilansowanej diety. Wręcz przeciwnie. Zapotrzebowanie na białko można zaspokoić różnorodnymi, tanimi produktami roślinnymi – warzywami, zbożami oraz roślinami strączkowymi. Kupując produkty lokalne, sezonowe i niskoprzetworzone można naprawdę sporo zaoszczędzić.

5. Zadbaj się o środowisko

Rezygnując z jedzenia mięsa diametralnie zmniejszysz swój ślad dwutlenku węgla i zrobisz najlepsze co tylko możesz dla środowiska. Nasza planeta rośnie w siłę wraz z każdą osobą, która decyduje się na zwiększenie spożycia produktów roślinnych. Jedząc mniej mięsa możesz zrobić więcej dla naturalnych ekosystemów niż zmieniając samochód na model z napędem hybrydowym.

6. Pomóż nakarmić biedniejszą część świata

Jedna szósta populacji naszej planety nie ma wystarczającej ilości pożywienia aby najadać się do syta. Aby wyprodukować kilogram mięsa trzeba zużyć 32 kilogramy zboża. W związku z tym aż 40% całej światowej produkcji przeznaczana jest na karmienie zwierząt hodowlanych. Skłaniając się ku diecie roślinnej, uwalniasz hektary pól uprawnych na których może być produkowana żywność dla ludzi.

zrezygnować z jedzenia mięsa

7. Pokaż innym że tak można

Parafrazując wypowiedź Kathy Freston, za każdym razem, kiedy podejmujemy decyzję co zjeść, oddajemy głos w najistotniejszych i najbardziej demokratycznych wyborach na świecie. Wiele wskazuje na to, że zmiany stosunku ludzi do żywności nie każą na siebie długo czekać. Jesteśmy pokoleniem które pożąda prawdziwych wartości, tęskni za powrotem do natury i prędzej czy później masowo zapragnie prawdziwego jedzenia.

Bez mięsa? To proste!

Wiele osób wstrzymuje się z podjęciem decyzji o zaprzestaniu jedzenia mięsa, gdyż nie wyobraża sobie rezygnacji z ulubionych dań. Przyzwyczajenia związane ze sposobem odżywiania się oraz ulubione smaki towarzyszą nam zazwyczaj od wczesnej młodości. Droga do wprowadzania zmian bywa trudna. Tymczasem, żeby zdobyć się na ten krok, wystarczy lekka modyfikacja ulubionych posiłków, tak aby stały się  zdrowszymi, bezmięsnymi wersjami dań które lubisz. Dużą pomocą przy zmianie nawyków żywieniowych będzie stosowanie sprawdzonych, ulubionych dodatków, w szczególności przypraw i sosów.

Warto w tym celu sięgnąć po produkty Develey. Znajdziesz wśród nich wiele sosów, dressingów i przetworów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Dzięki nim bez problemu odtworzysz ulubione smaki. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez parówek, spróbuj parówek sojowych w towarzystwie ostrej musztardy Dijon. Daj się skusić „krwistym” burgerom z buraków obficie doprawionym Sosem Barbecue. Poczęstuj gości warzywami z woka z tofu w Sosie Teriyaki. Możliwości nigdy się nie kończą.

zrezygnować z jedzenia mięsa

Nie ma jednej bezmięsnej diety. Właściwie każdy kto zdecyduje się na odżywianie oparte na produktach roślinnych będzie jadł co innego. Meksykanie nie przestaną zajadać się tortillą i fasolą. Włosi pozostaną przy pomidorach, oliwie i makaronach. Ty również żegnając się z mięsem nie rezygnuj z ulubionych smaków. Zmiana będzie łatwiejsza jeśli wzbogacisz nowe dania ulubionymi dodatkami marki Develey.

 

Patronem cyklu artykułów o diecie wegetariańskiej jest Develey – producent najwyższej jakości sosów i musztard, z którymi każda potrawa nabiera wspaniałego smaku.