26.02
2018

Dlaczego warto jeść musztardę każdego dnia. 5 nieznanych właściwości gorczycy


Podobno ziarno gorczycy było znane i doceniane w medycynie już za czasów Hipokratesa. Te niepozorne kuleczki z których przyrządzana jest musztarda kryją w sobie nie tylko bogactwo smaku, ale także uzdrawiającą moc. Jeśli dotychczas kojarzyła ci się ona jedynie z tanim, zjedzonym w biegu hot–dogiem lub parówką z wody, najwyższa pora poznać i docenić wspaniałe właściwości tej przyprawy.

B7DB39FC-D059-40B4-B6DF-E55B1A163921

Właściwości zdrowotne gorczycy były z powodzeniem stosowane od wieków. Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli za jej pomocą między innymi zatrucia grzybami, rany po ukąszeniach węży i skorpionów i ból zęba. Przez niektórych była ona uważana za afrodyzjak. Do dziś gorczyca jest doceniana w ziołolecznictwie i wykorzystywana ze względu na swoje cenne właściwości.

  1. Uśmierza dolegliwości żołądkowe – nasiona gorczycy mają właściwości poprawiające trawienie. Powlekają śluzem przewód pokarmowy. Napary z nasion białej gorczycy stosuje się w nieżytach żołądka i jelit oraz w przypadku niestrawności. Łyżka łagodnej musztardy dodanej do ulubionych dań – w szczególności ciężkostrawnych, poprawi samopoczucie po posiłku.
  1. Działa relaksująco – eliminuje zmęczenie, poprawia samopoczucie, dodaje energii a nawet zwalcza problemy z bezsennością. Może również pomóc uporać się z migreną.
  1. Pomaga przy zaparciach – całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się picie odwaru gorczycowego. Żeby go przygotować, należy 1 łyżeczkę całych nasion gorczycy zagotować w 1/3 szklanki wody i wypić po posiłku.
  1. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie – nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne. W postaci naparu mogą być wykorzystywane do płukania chorego gardła i jamy ustnej. Tzw. poduszki gorczycowe przyniosą ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Jednak to nie jedyne korzyści z tej właściwości gorczycy. Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, gorczyca może być stosowana jako środek konserwujący. W postaci nasion lub wysokiej jakości, naturalnej musztardy dodajemy ją do produktów spożywczych, które chcemy przechowywać przez dłuższy okres np. kiszonek czy marynat do mięsa.
  2. Uzupełnia braki substancji odżywczych – systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć do organizmu spore dawki magnezu, żelaza i potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.

DAF336DE-AAD4-42D8-9381-ECA662E31F32Jedz musztardę każdego dnia

Bez wątpienia najprzyjemniejszą formą przyjmowania gorczycy jest spożywanie musztardy oraz dań przyrządzonych z jej dodatkiem. Rodzajów musztard jest bardzo dużo i każda ma swoich zwolenników. Różnią się składnikami, metodą produkcji i pochodzeniem.

Dobra musztarda powstaje ze zmielonych ziaren gorczycy z dodatkiem octu oraz soli i cukru. Ze względu na właściwości konserwujące samej gorczycy oraz dodanego do niej octu, dodatki w postaci konserwantów nie są potrzebne, a jedynie obniżają jej jakość i właściwości prozdrowotne. Zbędnym dodatkiem są również zagęstniki. Wysokiej jakości musztardy znajdziecie w ofercie Develey. Naturalne musztardy Develey były niejednokrotnie doceniane za prosty, korzystny skład na portalu Czytamy Etykiety.

Aby w pełni czerpać korzyści z jedzenia musztardy, należy dostosować jej smak oraz poziom ostrości do osobistych preferencji oraz stanu zdrowia. Dla osób cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego najlepsze będą musztardy delikatne, takie jak Musztarda Miodowa Develey lub Musztarda Słodka. Jako pikantny dodatek do wyrazistych mięs lub sosów lepiej sprawdzi się Musztarda Dijon lub Musztarda Sarepska.

Zdrowy sposób na musztardę

Jeśli wydaje ci się, że musztarda jest nierozerwalnie związana z niezdrową kuchnią, koniecznie spróbuj zamiast do pieczonej golonki i parówek dodać ją do sosu, który podasz wraz z gotowanymi na parze warzywami. Możesz również posmarować nią pieczywo – wybornie smakuje w szczególności z żółtym serem.

Naszym ulubionym sposobem na zajadanie się musztardą każdego dnia jest przygotowanie domowego sosu winegret i codzienne podawanie go z sałatką ze świeżych warzyw.

E0E9EBBF-2E54-4FEE-AE2D-3D5A0BDF8ED1

Przepis na musztardowy sos winegret:

  • ½ łyżeczki ulubionej musztardy Develey
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub cytryny
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Musztardę wymieszać z octem. Następnie powoli dodawać oliwę cały czas mieszając, aż do połączenia się składników. Podawać z zieloną sałatą oraz innymi świeżymi warzywami.

 

Artykułu powstał we współpracy z firmą Develey – producentem najwyższej jakości musztard.