09.10
2017

Dlaczego warto jeść pomidory?


Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w owoce i warzywa jest skutecznym sposobem zapobiegania wielu chorobom, w tym nowotworom. Niektóre warzywa oprócz tego, że wyśmienicie smakują,  wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Do tego grona należą pomidory. Warto je jeść, ponieważ zawierają likopen – naturalny związek o działaniu przeciwutleniającym.

pomidory3

Jedz pomidory i ciesz się dobrym zdrowiem

Likopen należy do grupy naturalnych barwników – karetonoidów. Nadaje on wielu warzywom charakterystyczny pomarańczowym i czerwonym kolor. Pomidory mają go szczególnie dużo. Jest on silnym antyutleniaczem, dzięki czemu opóźniania procesy starzenia poprzez blokowanie negatywnego wpływu wolnych rodników na organizm. Najwięcej likopenu posiadają nie w surowe pomidory, lecz pomidorowe przetwory pomidorowe: sosy, przeciery czy ketchupy. Dzieje się tak, ponieważ substancja ta jest uwalniana pod wpływem temperatury.

Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania między innymi na raka piersi, szyjki macicy oraz raka prostaty, a dieta bogata w likopen może także wspomagać leczenie powyższych chorób. Na tym nie koniec korzystnych właściwości czerwonego barwnika. Okazuje się, że likopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, między innymi udaru czy zawału.

pomidory

Wysoka zawartość likopenu nie jest jedynym atutem zajadania się pomidorami w różnych postaciach. Ich systematyczne spożywanie jest źródłem wielu innych korzyści:

  • Poprawia gęstość kości, przez co zapobiega powstawaniu osteoporozy,
  • Zwiększa odporność skóry na promieniowanie słoneczne – chroni przed zaczerwienieniem oraz opóźnia proces starzenia,
  • Normuje poziom cukru w organizmie – pomidory ułatwiają procesy metaboliczne glukozy,
  • Wzmacnia odporność organizmu – pomidory zawierają dużo witaminy C,
  • Wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi – pomidory są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika,
  • Dodaje urody – dzięki wysokiej zawartości w pomidorach witaminy A oraz E,
  • Uzupełnia niedobory witaminy A,witamin z grupy B oraz witaminy K, a także magnezu, żelaza i potasu.

Pomidory w sałatkach i przetworach

Aby w pełni wykorzystać dobroczynne skutki jedzenia pomidorów, należy trzymać się kilku ważnych zasad. Świeże pomidory najlepiej kupować w sezonie. Najsmaczniejsze są te odpowiednio dojrzałe, o pięknym, intensywnym kolorze i mocnym zapachu. Dobrze, jeśli były uprawiane nie w szklarniach, lecz na świeżym powietrzu, w pełnym słońcu. Latem oraz jesienią dostępnych jest wiele odmian, z których każda smakuje nieco inaczej. Warto wybrać takie, które nie zostały poddane intensywnym opryskom – pochodzą od zaufanego rolnika lub z własnego ogródka.

Nie należy się ograniczać jedynie do jedzenia surowych pomidorów, chociaż świeżych warzyw w diecie, nigdy za wiele. Aby w pełni wykorzystać dobroczynne działanie likopenu, warto sięgnąć po pomidorowe przetwory. Jesień to doskonały czas aby zrobić je samodzielnie. Ketchupy, soki, przeciery, sosy będą najlepsze, jeśli przyrządzimy je z niedrogich, gruntowych pomidorów. Podając je na obiad, warto dodać odrobinę zdrowego tłuszczu, ponieważ zwiększa on przyswajalność likopenu.

pomidory

Jeśli nie mamy czasu lub chęci na samodzielne przygotowywanie przetworów pomidorowych, warto zadbać, aby te które kupujemy były najwyższej jakości. Nie jest to takie proste. Kiedy uważnie przestudiujemy skład popularnych ketchupów okaże się, że zawartość pomidorów jest w nich niewiele większa od ilości dodanego cukru, nie wspominając o innych dodatkach w postaci barwników, zagęszczaczy czy konserwantów.

Tymczasem idealny ketchup powinien składać się wyłącznie z pomidorów i przypraw – niewielkiej ilości cukru, soli czy octu. Jeśli jest inaczej, nie będzie on najpewniej ani smaczny, ani zdrowy. jednym z niewielu ketchupów z naprawdę dobrym składem jest Ketchup Premium Develey. Do wytworzenia 100g tego produktu wykorzystywanych jest aż 232g surowych pomidorów oraz niewielkie ilości nie rafinowanowanego cukru trzcinowego! Nie zawiera on natomiast sztucznych aromatów, substancji zagęszczających ani konserwujących, wzmacniaczy smaku i barwników.

Podobne kryteria powinniśmy stosować wybierając inne przetwory z pomidorów: sosy, przeciery i koncentraty. Te najlepsze powinny zawierać jedynie pomidory oraz sól i przyprawy. Wszystkie dodatkowe składniki takie jak regulatory kwasowości, zagęszczacze czy nawet cukier są zbędne. Takim doskonałym składem charakteryzują się przetwory pomidorowe Mutti. Na ich etykietach  nie znajdziemy niczego podejrzanego. Co więcej, produkty Mutti wytwarzane są z najlepszych włoskich pomidorów dojrzewających w słońcu i przetwarzanych zaraz po tym jak zostały zebrane. Pochodzą one w 100% z włoskich upraw, wolnych od GMO.

Artykułu powstał we współpracy z Develey – producentem najwyższej jakości bogatych w likopen i bez zbędnych składników Ketchupów Premium oraz wyłącznym dystrybutorem na rynku polskim produktów pomidorowych marki Mutti, wytwarzanych z najlepszych odmian dojrzewających w pełni słońca, zbieranych i pakowanych w ciągu 24h od zbiorów, tylko z otwartych pól okolic Parmy, włoskich pomidorów.