07.02
2018

Fakty i mity na temat mleka i jego przetworów


W dzisiejszych czasach każdy kto chce być zdrowy może z łatwością dotrzeć do wielu informacji na temat tego, jak najlepiej się odżywiać aby nie chorować i dożyć późnej starości. Może się wydawać, że warunki do prowadzenia zdrowego trybu życia jeszcze nigdy nie były równie korzystne. Tymczasem łatwo zaobserwować, że bardzo wiele osób zapada na choroby cywilizacyjne i zamiast cieszyć się świetnym zdrowiem, już w młodym wieku cierpi z powodu licznych dolegliwości.

7727E82C-A745-47B9-A6BB-F413109A23A0

Nieograniczony dostęp do informacji powoduje, że możemy skorzystać z niezliczonej liczby źródeł. Nie łatwo poznać prawdziwego specjalistę i znawcę tematu, a media, fora internetowe, a nawet poważne z pozoru publikacje bywają dziełem pseudo-autorytetów których wskazówki mogą w tym samym stopniu pomóc co zaszkodzić.

Wokół niektórych pokarmów oraz ich spożywania narosło wyjątkowo dużo mitów. Jednym z nich jest mleko i jego przetwory. Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa troskliwą babcię czy panią z przedszkola która nie pozwoliła wstać od stołu zanim kubek pełen mleka nie został opróżniony. Z drugiej strony coraz więcej słyszy się o przypadkach nietolerancji laktozy czy o osobach które z innych powodów rezygnują ze spożycia przetworów mleka krowiego. Postanowiliśmy zmierzyć się z kilkoma popularnymi opiniami na temat mleka – sprawdzić czy wybrane informacje są prawdziwe, czy lepiej „włożyć je między bajki”.

Trzeba pić mleko, aby mieć zdrowe kości – MIT

Spożycie mleka nie jest niezbędne w diecie, ale bez wątpienia wysokiej jakości produkty mleczne mogą przyczynić się do dobrego stanu zdrowia. Mleko a także kefiry, jogurty i sery dojrzewające (tzw. żółte) zawierają dużo wapnia.  Bogate w wapń są także niektóre ziarna np. sezam, orzechy i mak oraz zielone warzywa np. brokuły. Warto również pamiętać, że zaspokojenie zapotrzebowania na wapń nie determinuje posiadania mocnych kości, na które wpływ ma także witamina D, kolagen oraz inne składniki odżywcze.

Mleko i jego przetwory są cennym źródłem dobrze wchłanianego przez organizm człowieka wapnia – FAKT

Mleko  i produkty mleczne są bogate w wapń i mogą stanowić istotny element diety pozwalający zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik. Co więcej mleko które nie zostało odtłuszczone jest źródłem wielu witamin w tym A, D, E oraz K, ponieważ tłuszcz mleczy jest nośnikiem tych witamin. Poza tym wysoka biodostępność wapnia w produktach mlecznych wynika z optymalnego stosunku wapnia do fosforu, obecności składników zwiększających jego przyswajalność, jak wspomniana witamina D oraz niektóre peptydy uwalniane podczas trawienia kazeiny (białka mleka).

Złe samopoczucie po spożyciu mleka i produktów mlecznych wynika zawsze z nietolerancji laktozy – MIT

Chociaż wartościowe produkty mleczne stanowią cenny składnik naszej diety, niektóre osoby po ich spożyciu cierpią z powodu różnych dolegliwości. Do bardziej powszechnych należą przewlekłe problemy z układem oddechowym, z układem pokarmowym czy zmiany skórne.  Przyczyną takiego stanu rzeczy mogą może być nadwrażliwość na białka występujące w mleku – kazeinę lub białka serwatkowe (laktoglobuliny) jak również nietolerancja cukru mleka – laktozy. Ta ostatnia dotyczy znaczącej części populacji*  i nie musi oznaczać całkowitego wykluczenia produktów mlecznych z diety. Częściej występuje alergia na orzechy lub truskawki niż na mleko. Aby cieszyć się smakiem nabiału, warto w tym wypadku wybrać produkty marki Robico, w szczególności kefir Robico bez laktozy dodatkowo wzbogacony w dobroczynne probiotyki (L. rhamnosus).

Mleczne produkty fermentowane są bardzo wartościowym pokarmem – FAKT

Naturalne kefiry, jogurty, maślanki (mleka fermentowane) należą do produktów spożywczych o dużej gęstości odżywczej. W ich skład wchodzi białko, wapń, potas, fosfor, magnez, szereg witamin A, D, E, K oraz z grupy B. Zawierają żywe bakterie mlekowe, w tym także takie o udowodnionych właściwościach probiotycznych, dzięki czemu korzystnie wpływają na florę jelitową, podnoszą odporność organizmu na rozmaite infekcje. Systematyczne spożywanie takich produktów jest szczególnie istotne zwłaszcza jesienią i zimą, zarówno jako zapobieganie zachorowaniom jak i forma wzmocnienia organizmu po antybiotykoterapii. Ważne, aby wybierać produkty najwyższej jakości – z prostym składem, bez zbędnych dodatków, zwłaszcza wysokokalorycznych wsadów owocowych, cukru, itp. Takie z pewnością znajdziemy wśród produktów Robico.

A czy wy jadacie nabiał? Jakie produkty są waszym zdaniem szczególnie korzystne, a jakich lepiej unikać? Czym kierujecie się wybierając w sklepie produkty mleczne.

 

*Lactose intolerance in clinical practice – myths and realities

Artykuł powstał we współpracy z Robico, producentem wysokiej jakości produktów mlecznych.