28.11
2017

Jedz czosnek i ciesz się świetnym zdrowiem


Stare przysłowie mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Tą zasadą najlepiej kierować się w trwającym właśnie sezonie gryp i przeziębień. Co jednak zrobić, kiedy dookoła wszyscy kaszlą i kichają, a wizja choroby zdaje się nieunikniona? Przede wszystkim, nie należy lekceważyć potęgi naturalnych środków.

tytulowa

Jednym z najskuteczniejszych, naturalnych sposobów na pobudzenie układu odpornościowego jest jedzenie szczególnych pokarmów o właściwościach antybakteryjnych. Najlepsze efekty można uzyskać wprowadzając wartościowe pożywienie do swojej diety każdego dnia.  Antybakteryjna żywność to przede wszystkim zioła oraz przyprawy.  Mogą one pomóc w zapobieganiu wielu infekcjom i przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Jednym z pokarmów znanych medycynie od tysięcy lat pozwalającym na zapobieganie, a nawet zwalczanie wielu dolegliwości jest czosnek. Ma on silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Szczególnym składnikiem obecnym w czosnku jest allicyna. Udowodniono, że może ona pełnić rolę silnego, naturalnego antybiotyku – likwidować znaczące spektrum bakterii chorobotwórczych, pozostawiając bez uszczerbku korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe.

Z badań wynika również, że systematyczne spożywanie czosnku przyspiesza wychodzenie z przeziębienia. 70% osób, które zachorowały wychodzą z przeziębienia zamiast po pięciu dniach, po niespełna dwóch. Co ważne, czosnek nie wywołuje żadnych poważnych efektów ubocznych za wyjątkiem może nieświeżego oddechu, który należałoby zakwalifikować raczej jako irytujący niż szkodliwy.

czosnekCzosnkowo – zdrowo i smacznie

Aby móc cieszyć się każdego dnia z pozytywnych skutków spożywania czosnku, należy jeść go systematycznie. Najlepiej włączać go jako przyprawę do codziennego menu. Jakość wybieranego pożywienia jest bardzo ważna dla układu immunologicznego. Aby uniknąć częstych zachorowań, należy bez względu na porę roku sięgać po produkty nisko przetworzone: warzywa, owoce, kasze czy świeże ryby. Takie pożywienie jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Do przyrządzanych dań np. zup czy pieczonych warzyw wyciskamy obficie świeży czosnek. Do kanapek czy sałatek dodajemy Sos Czosnkowy Develey.

W przeciwieństwie do wielu innych zdrowych produktów spożywczych, czosnek nie traci zbyt wielu korzystnych właściwości w skutek obróbki termicznej. Tym samym bez obaw możemy korzystać z jego przetworów nie tylko dla smaku ale również dla podtrzymania dobrego zdrowia. Warto jako dodatek do ulubionych dań wybrać Sos Czosnkowy Develey, gdyż jak żaden inny doda on smaku ulubionym potrawom. W przeciwieństwie do wielu podobnych produktów, jest on pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników i aromatów oraz wzmacniaczy smaku. Osoby które z powodów zdrowotnych rezygnują ze spożywania pszenicy ucieszy zapewne wiadomość, że Sos Czosnkowy Develey jest bezglutenowy.

Niektórzy niesłusznie wzbraniają się przed silnym aromatem czosnkowych dań. Tymczasem charakterystyczny zapach jest obecny właśnie dzięki wysokiej zawartości allicyny, która z punktu widzenia zdrowia, jest najważniejszym składnikiem aktywnym czosnku. Jeśli chcecie uniknąć sytuacji, w której towarzysze rozmowy czy współpracownicy uciekają przed wami z zatkanym nosem, zamiast unikać czosnku poczęstujcie innych pysznym Sosem Czosnkowym Develey.