11.09
2017

Jak i gdzie kupować najlepsze warzywa i owoce?


Każdy wie, że jedzenie warzyw i owoców sprzyja zdrowiu. Nikogo nie trzeba przekonywać o niezliczonych zaletach ich spożywania, może za wyjątkiem nieco sceptycznych kilkulatków. Przyzwyczailiśmy się, że zarówno lokalne, sezonowe warzywa i owoce, jak i ich egzotyczne odmiany możemy nabyć w każdym markecie niemalże przez cały rok.

Warto jednak zastanowić się przez moment nad tym, jak najlepiej wybierać składniki na sałatkę czy owocowy koktail. Styczniowe truskawki, identyczne marchewki, połyskujące, zielone jabłka powinny wzbudzić naszą czujność.  Aby w pełni docenić smak oraz wykorzystać ich potencjał dla zdrowia, kupując warzywa i owoce musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach.   

warzywa i owoce

1. Najlepsze świeże

W czasie transportu, przechowywania i przetwarzania warzywa i owoce tracą wiele wartości odżywczych. Część witamin jest nietrwała i nie przetrwa obróbki termicznej. Przykładowo, po kilku godzinach od pokrojenia surówka utraci większość witaminy C. Dlatego raczej omijajmy warzywa już obrane, pokrojone i zafoliowane. Kiedy to tylko możliwe nie kupujmy mrożonek ani konserw lecz plony prosto z pola, sadu czy ogrodu. Wybierajmy okazy dojrzałe, ale jędrne i nie przejrzałe, bez pleśni gdyż jej spożycie może być przyczyną wielu groźnych chorób. Dorodne, nieuszkodzone i niezepsute rośliny będą najlepszym wyborem.

2.  Jedzmy sezonowo

Duża część warzyw i owoców dostępnych w sklepach przez cały rok pochodzi z upraw szklarniowych. Rośliny uprawiane na świeżym powietrzu będą zazwyczaj lepszym wyborem. Do uprawy zgodnej z porami roku potrzeba mniej wspomagaczy.  W szklarniach uprawa trwa przez cały rok, więc warzywa zamiast w ziemi którą trzeba by systematycznie wymieniać, częściej umieszczane są w pojemnikach z mieszankami nawozów. Rośliny szklarniowe pozbawione są dużej części naturalnego światła słonecznego, dostępnego w naszym klimacie tylko latem. Są przez to mniej smaczne, a ich uprawa wymagająca dużych nakładów energii do ogrzania, podlewania czy oświetlenia jest mniej ekologiczna.

Najlepsze warzywa i owoce jakie możemy kupić to te, na które trwa sezon. Tak więc truskawki i czereśnie kupujemy w czerwcu, maliny i ogórki w lipcu, a śliwki w sierpniu. Na jabłka, dynie i winogrona lepiej poczekać do jesieni. Kupując w sezonie możemy mieć pewność, że dostaniemy ich najsmaczniejsze wersje, nie przepłacimy i unikniemy spożycia wielu zbędnych substancji. Lato oraz jesień to także najlepszy moment na robienie przetworów.

warzywa i owoce

3. Kupujmy lokalnie

Dostępne przez cały rok w marketach warzywa i owoce często nie pochodzą z Polski, lecz z odległych stron świata, co oznacza, że mógł minąć tydzień albo znacznie więcej od chwili gdy zostały zebrane. Długie łańcuchy dostaw są niekorzystne z punktu widzenia ekologicznego, oraz nie pozostają bez wpływu na jakość kupowanych produktów. Zebrane na innych kontynentach banany, pomarańcze czy awokado nie mają szans dojrzeć w naturalnych warunkach. Nierzadko konserwuje się je gazem lub naświetla żeby lepiej zniosły podróż. Zanim je kupimy spędzą kilka dni w dojrzewalniach aby nabrały smaku i wyglądu.

Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na pochodzenie warzyw i owoców. Wybierając te uprawiane w Polsce wspieramy lokalnych producentów. Kupując na targu czy w kooperatywie unikniemy wielu pośredników, dzięki czemu otrzymamy produkty świeższe i smaczniejsze. Na potrzeby sieci handlowych uprawiana jest określona liczba, popularnych gatunków. Lokalne zakupy to także większy wybór smacznych, mniej popularnych odmian ulubionych roślin.

4. Uwaga na błyszczącą skórkę i idealne kształty

Warzywa i owoce oceniamy zazwyczaj po wyglądzie co jest dobrym sposobem, jednak to, że wszystkie w skrzynce są idealnie równe a ich skórka błyszczy się jak wypolerowana nie gwarantuje niestety zakupu najsmaczniejszych okazów. Aby świeże produkty na sklepowych półkach wyglądały jak z matrycy preferuje się tylko wybrane odmiany. Aby przyspieszyć ich wzrost, co jest uzasadnione z punktu widzenia jak największych zysków, faszeruje się je wspomagaczami, przez które niestety tracą dużo smaku, za to mają większą zwartość wody.

Dodatkowo ogromna ilość produktów uprawianych dla hipermarketów trafia na śmietnik z powodu nieodpowiedniego koloru, kształtu lub wielkości. W odróżnieniu od takich praktyk, kupując u małych lokalnych dostawców dostaniemy to, co naprawdę stworzyła natura. Jabłka i pomidory będą nierówne, czasami z plamkami lub w dziwnych kształtach. Tę niedoskonałość (jakże uroczą) wynagrodzi nam wspaniały smak, znany być może jeszcze z dzieciństwa.  Nie dajmy się zmylić. Idealnie gładka i błyszcząca skórka to zasługa woskowania a nie natury.

warzywa i owoce

Nie każdy ma tyle szczęścia, żeby posiadać własny ogródek z dala od ruchliwych dróg, w którym gleba jest nawożona kompostem, ręcznie oczyszczana z chwastów, a szkodniki zjadane są przez ptaki i biedronki. Nieliczni mogą sobie pozwolić na samodzielne zbieranie skąpanych w słońcu plonów, w chwili gdy osiągają one pełną dojrzałość. Nie oznacza to jednak, że musimy iść na ustępstwa w kwestii jakości spożywanych warzyw i owoców. Koniec lata i początek jesieni to doskonały czas, żeby kupować najwyższej jakości, najsmaczniejsze pomidory, papryki, cukinie czy jabłka.

Aby w zimowych miesiącach nie być zmuszonym do kupowania bladych marketowych namiastek ulubionych produktów, warto właśnie teraz przygotować smakowite przetwory: przeciery, soki, konfitury i kiszonki. Wiedziały o tym nasze babcie, wie o tym również Develey, czołowy producent najlepszych na polskim rynku ketchupów, musztard, sosów i dressingów sałatkowych. W Develey przez cały rok angażują swoja wiedzę i doświadczenie na zakup najlepszych surowców oraz dbają o wyselekcjonowanie unikalnych receptur produkcyjnych i bezpiecznych opakowań abyśmy mogli delektować się najlepszym smakiem, zapachem i aromatem potraw w każdej porze roku. Dzięki tym staraniom, na sklepowych półkach znajdziemy Hit Lata Ketchup Premium Classic robiony z najlepszych, dojrzewających w pelnym słońcu pomidorów, pozbawiony wszelkich E dodatków – prawdopodobnie z największą ilością pomidorów na 100g. Idźmy za przykładem Develey i już dziś wybierzmy się na nasze lokalne ryneczki, po to by w chłodne zimowe dni smakować to, co najlepsze.

Patronem artykułu jest Develey – producent najwyższej jakości ketchupów, sosów i musztard, z  najlepszych, lokalnych warzyw, z którymi każda potrawa nabiera wspaniałego smaku.