06.11
2017

Nie daj się infekcjom, czyli po co nam probiotyki?


Łatwiej jest mierzyć się z wiatrem, chłodem i szybko zapadającą nocą, kiedy tryskamy energią i dopisuje nam zdrowie. Aby jednak przez cały sezon jesienno-zimowy nie dać się infekcjom, niezbędne jest długotrwałe budowanie odporności organizmu. Nie wystarczy okresowe suplementowanie za pomocą tabletek z witaminami. Co jeszcze możemy zrobić?

probiotyki_Robico

Budowanie odporności w sezonie jesienno-zimowym

Witamina C, ciepłe skarpetki, a w razie przeziębienia syrop z malin, to znane wszystkim sposoby na zapobieganie dręczącym nas jesienią i zimą infekcjom. Niezawodnym sposobem na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia jest również cieszący się dużo mniejszą popularnością ruch na świeżym powietrzu. Niekiedy potrzeba dużo silnej woli, aby zmusić się chociażby do spaceru z psem, kiedy za oknem ciemno i plucha. Zimą korzystnie wpływa na nas przebywanie na słońcu. W naszym klimacie jest ono jednak nieco utrudnione, gdyż słoneczne dni w listopadzie czy grudniu daje się policzyć na palcach jednej ręki.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak duży wpływ na odporność organizmu ma właściwa praca jelit.  Zaburzenia w ich funkcjonowaniu nie należą do rzadkości. Przyczyny bywają różne, ale niewłaściwa dieta i siedzący tryb życia plasują się w czołówce. Aby jelita miały się dobrze, należy oprócz niezbędnej dawki ruchu dostarczać organizmowi właściwe pożywienie. Istotne jest picie dużych ilości wody oraz spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, w szczególności surowych warzyw i owoców. Pracę jelit warto także wspierać probiotykami.

Naturalne probiotyki

Probiotyki to mikroorganizmy stanowiące integralną część flory bakteryjnej jelit, sprzyjające ich dobremu funkcjonowaniu. Niewłaściwa dieta, choroby a także wiele leków, w szczególności antybiotyki mogą doprowadzić do zachwiania delikatnej równowagi w jelitach. Skutki odczujemy nie tylko jako problemy z trawieniem. Objawami wyjałowienia jelit może być zwiększona podatność na infekcje, nasilenie objawów nietolerancji pokarmowych i alergii oraz chroniczne zmęczenie. Najlepszym sposobem na przywrócenie równowagi flory jelitowej jest przyjmowanie probiotyków, najlepiej z naturalnych źródeł – zawartych w wysokiej jakości pożywieniu, a nie w suplementach.

Dobre źródła naturalnych probiotyków to:

  • Kiszonki – ogórki kiszone, kapusta kiszona, kiszone buraki,
  • Kombucha (tzw grzyb herbaciany),
  • Kwas chlebowy, zakwas z buraków,
  • Fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka.

Szczególnie dużo bakterii probiotycznych znajdziemy w naturalnym kefirze – nawet kilkakrotnie więcej, niż w takiej samej porcji jogurtu. Warto pamiętać o tym w zimowych miesiącach, zanim dopadnie nas choroba, jak również w sytuacji, kiedy niezbędna okazuje się antybiotykoterapia.

Pij kefir na zdrowie

Dobroczynne działanie kefiru jest znane od bardzo dawna. Już 3000 lat temu na Kaukazie korzystano z jego prozdrowotnych właściwości: wspomagania trawienia, leczenia biegunki czy przyspieszania gojenia się ran. Niestety, wiele dostępnych dziś na rynku kefirów nie przyniesie nam tyle korzyści, co napój przyrządzany przez naszych przodków. Aby przekonać się o zaletach jego spożywania, warto sięgnąć po najwyższej jakości, naturalny Kefir Robico. Nie zawiera on zbędnych dodatków w postaci zagęstników, stabilizatorów, cukru czy konserwantów. W jego składzie znajdziemy jedynie mleko oraz unikalną mieszankę bakterii kefirowych.

Wyjątkowy sposób wytwarzania Kefiru Robico decyduje o wspaniałym smaku i kremowej konsystencji.. Na tym zalety Kefiru Robico się nie kończą. Jest on doskonałym źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu i magnezu.  Na szczególną uwagę zasługuje Kefir Robico bez laktozy z dodatkiem bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus. Systematyczne spożywanie Kefiru Robico bez laktozy z L. rhamnosus wzmacniania system immunologiczny i poprawia odporność na infekcje. Mleczne napoje fermentowane są przez nas trawione szybciej i łatwiej niż mleko i powinny stanowić istotny element diety osób prowadzących zdrowy i aktywny tryb życia.