30.01
2018

Pięć powodów aby unikać syropu glukozowo-fruktozowego


Czy może być coś złego we fruktozie? Nie od dzisiaj wiadomo, że warzywa i owoce są zdrowe i powinny stanowić istotny składnik naszej diety. Dlaczego więc ta słodka substancja naturalnie występująca w zdrowych owocach cieszy się złą sławą? Dlaczego lepiej unikać słodkiego syropu będącego składnikiem bardzo wielu produktów spożywczych? 

Syrop glukozowo-fruktozowy został wynaleziony w USA w latach 50 XX wieku. Jego powszechne stosowanie było odpowiedzią przemysłu spożywczego na rosnące ceny cukru. Syrop glukozowo-fruktozowy jest zazwyczaj produkowany ze skrobi kukurydzianej. W wyniku procesów chemicznych powstaje jasnożółta, niemalże bezbarwna ciecz, o podobnym do cukru poziomie słodkości.

701E38ED-96B5-413E-AE70-4EC4F3795AAE

Producenci żywności doceniają go i stosują z wielu powodów. Przede wszystkim jest tańszy od innych substancji słodzących oraz łatwy w produkcji. Ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia. Nie ulega krystalizacji, ma niską lepkość i zapobiega wysychaniu produktów do których zostaje dodany. Tym samym jest poważną konkurencją dla cukru nie tylko ze względu na cenę ale także właściwości technologiczne. Co więcej jest stabilny mikrobiologicznie i hamuje rozwój drobnoustrojów. Jakby tego było mało, ma postać cieczy, więc łatwo można go transportować, dozować oraz mieszać z innymi składnikami.

Czytając powyższy opis można dojść do wniosku, że syrop glukozowo-fruktozowy to produkt niemalże doskonały. Fakty są jednak inne. To co dobrze sprawdzi się na linii produkcyjnej nie koniecznie będzie dobre dla zdrowia.

Dlaczego lepiej go unikać?

  1. Obecność syropu glukozowo-fruktozowego jest niemal zawsze markerem wysokoprzetworzonej, pozbawionej substancji odżywczych żywności.
  2. Przyczynia się do powstawania otyłości. Syrop glukozowo-fruktozowy nie stymuluje produkcji leptyny, hormonu odpowiadającego za poczucie najedzenia, przez co nie daje poczucia sytości, powoduje natomiast wzrost stężenia greliny która wzmaga uczucie głodu.
  3. Podwyższa poziom cholesterolu LDT oraz trójglicerydów przez co prowadzi do rozwoju miażdżycy, chorób serca i nerek a także stłuszczenia wątroby.
  4. Poprzez zwiększenie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi uszkadza komórki trzustki wytwarzające insulinę, co prowadzi do insulinoodporności i przyczynia się do zachorowań na cukrzycę typu 2.
  5. Powoduje spadek odporności organizmu.

3EBF7F1E-ADF2-4B9D-ACD4-5FB29978F6A9

Jak ograniczyć spożycie syropu glukozowo-fruktozowego w diecie?

Chociaż producenci dbają o to, żeby niezależnie od zawartości potencjalnie szkodliwych składników żywność wyglądał atrakcyjnie i zachęcająco, nie daj się zwieść kolorowym opakowaniom pozornie zdrowych produktów. Oto co możesz zrobić, żeby wyeliminować z diety znaczną część spożywanego syropu glukozowo-fruktozowego:

  • Uważnie czytaj etykiety kupowanych produktów. Ketchup ketchupowi nie równy. Pod tą samą nazwą można kupić produkt składający się głównie z pomidorów, bez dodatku szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego i konserwantów np. Tomato Ketchup marki Develeyale zazwyczaj nie będziemy mieć tyle szczęścia. Pod nazwą ketchup znajdziemy również produkty w których pomidorów będzie nawet o połowę mniej, za to ich miejsce zastąpi cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i konserwanty.
  • Pij wodę lub naturalne, najlepiej świeżo wyciskane soki zamiast napojów gazowanych, syropów czy wód smakowych. Jeśli nie smakuje ci sama woda, możesz dodać do niej sok z cytryny, kawałki świeżych owoców czy miętę. Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego sprawiają, że napoje gazowane wydają się bardziej orzeźwiające. Nie daj się im oczarować. Najlepiej napijesz się czystą wodą.
  • Kupuj jogurty naturalne oraz serki bez dodatków smakowych. Wsad owocowy w produktach mlecznych niewiele ma wspólnego z owocami. Zazwyczaj jest to pozbawiona wartościowych składników mieszanka owoców i substancji słodzących. Jeśli lubisz jogurty smakowe, dodaj do naturalnego jogurtu świeże lub suszone owoce. Naucz się przyrządzać budynie i musy owocowe, zamiast kupować gotowe produkty.
  • Stawiaj na żywność nisko przetworzoną. Syrop glukozowo-fruktozowy jest sztucznym dodatkiem stosowanym przez producentów żywności. Nigdy nie znajdziesz go w świeżym, surowym jabłku, bananie, pomidorze ani ziemniaku. Im prostsza i bliższa naturze będzie twoja dieta, tym mniejsze szanse na spożycie sztucznych, szkodliwych dodatków.

 

Artykułu powstał we współpracy z Develey – producentem pysznego Tomato Ketchupu w którym znajdziemy mnóstwo pomidorów i ani grama syropu glukozowo-fruktozowego.