19.04
2017

Jak przygotować w sposób ekologiczny glebę do zasiewu?


Aby móc cieszyć się uzyskanymi plonami jako końcowym faktem, najpierw nim podejmiemy decyzję o zasiewie należy w odpowiedni sposób przygotować glebę. Gdy ta będzie odpowiednio żyzna i bogata w minerały i składniki odżywcze, będzie stanowiła wówczas dobre podłoże do zasiewu oraz dla późniejszego wzrostu roślin.

W dzisiejszych czasach, gdy na rynku mamy ogromną ilość preparatów ulepszających, które zawierają bardzo wiele szkodliwych substancji, wręcz trujących, uprawy ekologiczne są jeszcze bardziej doceniane, choć jednak trudniejsze w prowadzeniu i bardziej czasochłonne.

gleba

Jak w sposób ekologiczny użyźnić glebę?

Najlepszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem będą nawozy organiczne, a więc przede wszystkim kompost, który to samoczynnie powstał w ogrodzie.

glebęActive Komposter to naturalny nawóz przyspieszający kompostowanie

Należy stosować go jesienią lub wiosną w dawce 3-4 kg/m². Rośliny, które to mają duże wymagania pokarmowe oraz te o długim okresie wzrostu, jak na przykład warzywa kapustne, można nawozić kompostem również w lecie. Robimy to w taki sposób, iż rozkładamy go na zagonach cienką warstwą (0,5-1 kg/ m²) oraz delikatnie mieszamy z glebą. Latem rośliny można też zasilać gnojówką wykonaną z pokrzywy czy też mniszka lekarskiego bądź skrzypu. Są one łatwe w samodzielnym przygotowaniu, należy je zalać wodą (10 l na 1 kg ziela) w emaliowanym albo plastikowym pojemniku nadziemne części roślin i pozostawić na 2-3 tygodnie do fermentacji. Gotową gnojówkę następnie rozcieńczamy wodą w proporcji 1:10 i później tym roztworem podlewamy rośliny.

glebaObornik bydlęcy to skoncentrowany, uniwersalny nawóz

Można też wykorzystać popiół drzewny. Robimy to rozsypując go na zagonach wiosną przed rozpoczęciem wegetacji (2-3 kg/m²) albo dodajemy do kompostowania (3-4 kg/m³). Podobnie sprawa ma się w przypadku wapnia, który odkwasza glebę. Aby uzupełnić brakujące w ziemi składniki stosuje się naturalne nawozy mineralne, są one zmielonymi kopalinami, jak na przykład wapno dolomitowe. Należy też pamiętać o nawozach zielonych np. łubinie, peluszce lub bobiku facelii czy gorczycy. Trzeba je siać wiosną albo jako poplon, po zbiorze warzyw i oraz płytko przekopuje, nim zakwitną.

glebaNawóz ekologiczny do warzyw zapewnia obfite zbiory i poprawia odporność roślin

Dlaczego powinniśmy zacząć od nawozów naturalnych, nie sztucznych?

Jest tak, ponieważ nawozy organiczne, w przeciwieństwie do tych sztucznych, zawierają próchnicę, która z kolei odpowiada za życie biologiczne gleby, a także poprawia jej strukturę i zwiększa możliwość magazynowania wody. Działają one przez długi okres czasu, stopniowo uwalniając zawarte w nich składniki. Zmniejszają tym samym przez to możliwość przenawożenia, szczególnie azotem, który to wykazuje działanie niekorzystne na strukturę gleby i zanieczyszcza wody powierzchniowe oraz gruntowe. Nadmiar azotu wprowadzonego do gleby z dużą dawką sztucznych nawozów azotowych bądź naturalnego obornika kurzego przyczynia się do kumulowania się azotanów w roślinach.

gleba

Ekologiczne przygotowanie gleby nie jest aż tak trudne, za to zdecydowanie bardziej zdrowe, korzystne i zdecydowanie tańsze, dlatego warto przyjrzeć się przedstawionym metodom i wykorzystać je w swoich uprawach.

IMG_7946

Do zakupu ekologicznych nawozów oraz naturalnych środków uprawy roślin zaprasza Sklep dla Ogrodu. Tylko teraz specjalnie dla czytelników Ulicy Ekologicznej z kodem rabatowym JESTEMEKO2017 otrzymasz 5% rabatu na pierwsze zakupy.