11.04
2017

Wegetarianizm – wszystkie odcienie diety bezmięsnej


Do niedawna zwolennicy wegetarianizmu uchodzili za dziwaków, ekscentryków albo nawiedzonych ekologów. Odkąd dieta wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego zyskała aprobatę światowych towarzystw naukowych jako dostosowana do potrzeb żywieniowych osób w każdym wieku i na każdym etapie rozwoju, wegetarianizm przestał być traktowany jak fanaberia.

Wegetarianizm

Odmiany wegetarianizmu

Liczba wegetarian w Polsce nieustająco wzrasta. Powodów do rezygnacji z jedzenia mięsa jest bardzo wiele o czym pisaliśmy niedawno w artykule „Siedem nieoczywistych powodów dla których warto zrezygnować z jedzenia mięsa”. Dla wielu osób rozstanie z kuchnią mięsną to nie tylko zmiana jadłospisu. Często wybór diety związany jest ze światopoglądem albo troską o zdrowie. Kluczowym elementem wegetarianizmu jest wyeliminowanie z diety mięsa. Jego bardziej restrykcyjne wersje zakładają wykluczenie także innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a nawet odrzucenie wszelkich korzyści jakie niesie przedmiotowe traktowanie zwierząt. Jest kilka rodzajów diety wegetariańskiej:

  • Laktoowowegetarianizm – jest najpopularniejszym odłamem diety wegetariańskiej. Wyklucza spożywanie produktów mięsnych w tym ryb i owoców morza, dopuszcza natomiast inne produkty pochodzenia zwierzęcego: nabiał, jajka oraz miód.
  • Weganizm – wyklucza wszystkie rodzaje pokarmów pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jajka, miód oraz żelatynę. Weganie nie akceptują także używania produktów przy produkcji których wykorzystuje się zwierzęta. Są to przede wszystkim futra, odzież i obuwie wykonane z naturalnej skóry, jedwab oraz kosmetyki a nawet leki testowane na zwierzętach.
  • Frutarianizm – jest jedną z najbardziej restrykcyjnych form diety wegetariańskiej. Oprócz ograniczeń jakie właściwych dla weganizmu, frutarianie nie jedzą produktów roślinnych których pozyskanie wymaga unicestwienia całej rośliny (np. marchew czy rzodkiewka). Odżywiają się przede wszystkim owocami, stąd też nazwa tego odłamu diety.
  • Witarianizm – nie musi być, ale zazwyczaj jest dietą wegetariańską. Założeniem entuzjastów tego sposobu odżywiania jest spożywanie wyłącznie surowych pokarmów – nie poddanych obróbce termicznej. Spożywanie produktów w stanie naturalnym ma zapobiec niszczeniu enzymów oraz witamin obecnych w pokarmach a także zapobiegać tworzeniu innych, niekorzystnych dla zdrowia.

IMG_7983

Zdrowo i elastycznie

Do niedawna mówiło się również o diecie semi-wegetariańskiej, która bardzo często pada ofiarą ostrej krytyki ze strony samych wegetarian, gdyż dopuszcza okazjonalne lub wybiórcze spożywanie pokarmów zwierzęcych. Tymczasem odkąd dieta roślinna została okrzyknięta korzystną dla zdrowia powstała nisza w nazewnictwie. Odpowiedzią na potrzebę nazwania nieangażującej ideowo, zdrowej i w dużej mierze roślinnej diety jest fleksitarianizm. Przedrostek „fleksi” oznacza elastyczność. Najwyraźniej lepiej wygląda bycie fleksitarianinem niż mało konsekwentnym wegetarianinem ze słabością do sera czy kotleta, gdyż nowy trend jest krytykowany raczej za bycie przejawem szufladkowania istniejących zjawisk, niż za zwyczaje kulinarne jego zwolenników.

Fleksitarianizm z założenie jest dietą zdrową, ale nie można tego powiedzieć o każdej diecie wegetariańskiej. Rezygnując z jedzenia mięsa czy nabiału nie wolno zapominać o spożywaniu każdego dnia wartościowych i zróżnicowanych produktów roślinnych które pozwolą uniknąć wielu chorób i niedoborów. Latem i jesienią łatwiej o dużą różnorodność posiłków, dzięki różnorodnej ofercie świeżych warzyw i owoców. Kiedy jednak za oknem dopiero stopniał śnieg, a spośród lokalnych, sezonowych warzyw dostępne są głównie ziemniaki i cebula, warto sięgnąć po smaczne sosy i dodatki które urozmaicą monotonny jadłospis. Ketchupy, musztardy i dressingi z dobrym, prostym składem oraz bez składników pochodzenia zwierzęcego znajdziesz w ofercie Develey.

IMG_7982

Zamiast z utęsknieniem wyglądać pierwszych hiszpańskich nowalijek, warto eksperymentować w kuchni. Zaryzykuj odmianę codziennego menu przygotowując sałatki z egzotyczną komosą ryżową czy kaszą bulgur, z dodatkiem dressingu Vinaigrette. Spróbuj pieczonych frytek z kolorowych warzyw korzeniowych: buraka, marchewki, selera czy pasternaku w towarzystwie pysznego ketchupu pikantnego premium. A może masz ochotę na sushi? Daj rybom spokojnie pływać! Ogórek, awokado, a nawet marynowane tofu w towarzystwie ryżu i naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman pozwolą przygotować prawdziwą japońską ucztę. Nie wahaj się sięgać po sprawdzone przepisy znalezione w sieci. Zdrowa, wegetariańska dieta, która pozwoli powitać pierwsze ciepłe dni z entuzjazmem i w pełni sił jest dostępna dla każdego komu chce się spędzić trochę czasu w kuchni.

Patronem cyklu artykułów o diecie wegetariańskiej jest Develey – producent najwyższej jakości sosów i musztard, z którymi każda potrawa nabiera wspaniałego smaku.