30.09
2013

Jaglanka – jak ugotować kaszę jaglaną?


Kasza. Same złe skojarzenia. Z magicznej czwórki dodatków – ziemniaki, ryż, makaron, kasza – ta ostatnia jakoś zawsze na samym końcu. Trauma przedszkolaka. Jedz na zdrowie, co z tego, że paskudne. Sucha z kleksem podejrzanego sosu albo przeciwnie, rozgotowana na szarą, bezsmakową pacię, która rośnie w ustach. Większość ludzi krzywi się na samo słowo. Kasza.

Kasza jaglana - JaglankaKrólowa kasz

A jednak nie można zaprzeczyć, że kasza to samo dobro. Chleb czy ziemniaki przegrywają z nią na każdym polu. Kasza z dodatkiem sezonowych warzyw, strączków, pestek i orzechów to właściwie dieta idealna. A królową kasz jest kasza jaglana. Ma najwięcej żelaza ze wszystkich kasz (więcej niż mięso, chociaż słabiej przyswajalne), dużo magnezu, cynku, witamin z grupy B, wartościowego białka bogatego w tryptofan, krzemionki, lecytyny, antyoksydantów. Tuż za nią w rankingu zdrowotności jest kasza gryczana (dużo więcej magnezu i trochę więcej cynku niż jaglanka, za to mniej żelaza), oczywiście niepalona (tzw. kasza krakowska – trudniej ją kupić), potem orkiszowa, jęczmienna, potem długo, długo nic i dopiero na końcu manna ze śladowymi ilościami witamin i minerałów, w zasadzie sama skrobia i gluten. Nic ciekawego.

Kaszę jaglaną wychwala pod niebiosa medycyna chińska, zaczyna ją doceniać medycyna i dietetyka europejska. Ma mieć działanie zasadotwórcze i osuszające. Właściwie trudno znaleźć choroby czy dolegliwości, przy których nie miałaby mieć niemal magicznie dobroczynnego działania. Na pierwszym miejscu wymienia się zapobieganie i leczenie chorób górnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Czyli – na katar, kaszel, zatoki, żołądek, jelita i zaparcia. W sam raz na jesień.

Gotowanie jaglanki

Tylko jak to draństwo polubić? Ja polubiłam i w chłodnych porach roku jem kilka razy w tygodniu na śniadanie, a czasem i na kolację. Gotowanie jaglanki wcale nie jest długie, ani skomplikowane.

Jaglanka - jak ugotować kaszę jaglaną - infografika

To przepis podstawowy, można go modyfikować, można przyrządzić potem jaglankę na słodko, na słono, z dowolnymi dodatkami. Jeśli mamy mało czasu rano, można kaszę ugotować wieczorem i rano tylko odgrzać z dodatkami. Ja gotuję cały garnek raz na 2 dni i korzystam w miarę potrzeb.

Na koniec wrzucam dwa przepisy dla osób, które chcą się przekonać, oparte na kaszy już wcześniej ugotowanej, do szybkiego zrobienia na patelni.

Jaglanka szybka słodka (na śniadanie)

1-2 szklanki ugotowanej jaglanki
garść rodzynek
1-2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
opcjonalne dodatki: jabłka, gruszki, śliwki, banany, posiekane orzechy, pestki dyni lub słonecznika, łyżka ulubionego dżemu, suszone owoce…

Olej kokosowy stopić na patelni, dodać rodzynki, jaglankę, cukier, cynamon, ewentualnie inne dodatki. Wymieszać, podgrzewać chwilę, aż zacznie się rumienić od spodu.

Jaglanka szybka po włosku (na kolację)

1-2 szklanki ugotowanej jaglanki
1-2 dojrzałe pomidory
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
bazylia, sól, pieprz
opcjonalnie: starty ser żółty, świeża bazylia

Oliwę rozgrzać na patelni, czosnek posiekać, zrumienić, dodać pomidory, smażyć przez chwilę. Dodać kaszę, przyprawić, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Posypać startym serem lub/i świeżą bazylią.

A jakie są Wasze ulubione sposoby na jaglankę?

Jaglanka - jak ugotować kaszę jaglaną?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Marta Jermaczek-Sitak - ekolożka, botanik, autorka bloga kurazdoktoratem.blogspot.com. Działa w Klubie Przyrodników, mieszka na wsi, gdzie hoduje kury, kozę i uprawia ogród. Mama dwóch synów.