10.08
2014

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym


Masz już dość tradycyjnego kalafiora z bułką tartą? Spróbuj wegańskich kotletów w sosie koperkowym!

kotlety kalafiorowe

Kotlety można polać zimnym sosem lub wlać sos do garnka, podgrzać, zanurzyć kotlety i chwilkę razem pogotować.

kotlety2Składniki na kotlety:

– 1 kalafior
– 1 cebula
– bułka tarta
– 2-3 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) lub pszennej
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
– olej

Kalafiora ugotować, odsączyć dokładnie z wody, ostudzić. Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju. Kalafior rozgnieść widelcem, dodać do niego zeszkloną cebulę, przyprawy, mąkę oraz tyle bułki, żeby powstała zwarta masa. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.

Sos koperkowy:

– pół szklanki pestek słonecznika
– woda
– kilka łyżek oleju
– sok z cytryny
– sól, pieprz
– pęczek koperku

Pestki moczyć w gorącej wodzie przez 1h. Odsączyć z wody i wrzucić do blendera, zalać przegotowaną wodą tak, żeby je całkowicie przykryć. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.

kotlety3

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Iwony Szefler Po prostu Weganizm