14.04
2013

Kuchenny recykling – rzodkiewka


Rzodkiewka to chyba najczęściej okaleczane warzywo w naszych kuchniach. Bezlitośnie ukręcamy jej łodyżki, wyrywamy liście i obcinamy korzonki. A zamiast na śmietniku zielone rzodkiewkowe liście mogłyby wylądować w dziesiątkach wiosennych potraw.

Liście rzodkiewki, tak samo jak jej czerwone bulwy, są jadalne i bardzo zdrowe. Najprościej można je wykorzystać do produkcji domowego pesto. Wystarczy oczyszczone liście utrzeć z oliwą, czosnkiem i ulubionymi pestkami a następnie przełożyć do czystego słoiczka. Pesto świetnie się mrozi, więc w sezonie rzodkiewkowym można przygotować dużo pojemniczków z pesto a potem wyjadać je przez długie zimowe miesiące. Można doprawić je do smaku skórką z cytryny, dosypać garstkę płatków drożdżowych albo pieczonym czosnkiem, każda porcja może być zupełnie inna. Kiedy znudzi się nam pesto można dodać liście do zupy krem ze szpinaku, do barszczu ukraińskiego a nawet do indyjskiego dahlu z soczewicą. Równie dobrze smakują zblanszowane z czosnkiem i podane jako zielony dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnego szpinaku lub marchewki z groszkiem. Zblanszowane i przestudzone liście można też wykorzystać jako nadzienie do wytrawnych gryczanych naleśników albo farsz do drożdżowych rolad. A amatorom kuchni francuskiej szczególnie polecam ciasto francuskie z liśćmi rzodkiewki pod beszamelem, bon appetit!

Więcej porad i przepisów znajdziecie na www.jadlonomia.com

Kuchenny recykling - rzodkiewka, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Marta Dymek: od trzech lat prowadzi bloga Jadłonomia.com, regularnie współpracuje z nowojorskim magazynem Chickpea Magazine, a jej przepisy publikowano między innymi w magazynie kulturalnym "Rita Baum", "Świecie Win" oraz w książce "Blogerzy na Zdrowe Święta".