10.06
2014

Pomidor i młoda kapusta


Wiosna, prawie lato…Nie da się obojętnie przejść obok prostych, pożywnych potraw. Młode ziemniaki, młoda kapusta, pomidory świeże, a do tego odrobina ziół z balkonowego ogrodu.

W tym roku postanowiłam bowiem zamiast kwiatów w doniczkach posiać zioła, a właściwie włożyć te, które kupiłam w sklepie ogrodniczym. Dla mnie wyhodowanie ziół z nasionek graniczy z cudem, dlatego w tym roku obkupiłam się w sadzonki i wszystko ładnie się przyjęło w balkonowym ogrodzie zielnym.

Póki co zupę mamy prostą z niecodzienną zasmażką wegańską.

kapuśniakSkładniki na zupę:
pół główki młodej kapusty
4 pomidory
2 marchewki
natka pietruszki
ćwiartka selera
4 pomidory
kilka liści laurowych
owoców jałowca szczypta
pieprz
sól

Składniki na zasmażkę:
Cebula
olej ryżowy
migdały pocięte w paski
asafetyda

Wykonanie:
Wlać 1,5 litra wody , zagotować -O
Dodać liście laurowe i owoc jałowca – O
Wrzucić warzywa pokrojone w kostkę bez kapusty – Z
Dorzucić kapustę pokrojoną w drobne paseczki – M
Posolić szczyptę i pogotować -W
Przed dodaniem przecieru pomidorowego doprawić pieprzem i solą znów, do smaku po 15 minutach od zagotowania warzyw.
W międzyczasie sparzyć pomidory , obrać ze skórki i zmiksować blenderem na przecier.
Dodać pomidory – D
Szczyptę kurkumy – O
Szczypta ksylitolu – Z
Zasmażka na wierzch. Obowiązkowo dekorujcie zwłaszcza wiosną zielonymi częściami warzyw.

A na zasmażkę:
Pokroić cebulę, wsypać na patelnię, dodać migdały, olej, poddusić chwilkę, dodać asafetydę.

Pychotka, smacznego!


Nauczyciel ashtanga yogi, refleksolog, dietetyk TMC, homeopata kliniczny. Zakochana w Indiach i w medycynie wschodu, weganka z wyboru. Pasjonuje się zdrowym odżywianiem, ekologią, naturalnością w życiu i w relacjach z ludźmi. Prowadzi bloga: jogoholiczka.blogspot.com