14.03
2017

Kompostownik w domu? Jak zacząć kompostować w mieszkaniu


Jeśli pierwszy raz czytasz o pomyśle kompostowania w mieszkaniu, zapewne zadajesz sobie w związku z tym wiele pytań. Podejrzewasz, że nie znajdziesz na to dość miejsca? Trzymanie w domu dżdżownic wydaje ci się pomysłem dość odrażającym? Zastanawiasz się  czy unosi się wokół niego nieprzyjemny zapach? 

Jeśli będziesz przestrzegać podstawowych zasad kompostowania, przykry zapach najpewniej w ogóle się nie pojawi. Dobrze przygotowany kompost wydziela miłą woń ziemi po deszczu. Kompostownik nie zabiera dużo miejsca a z dżdżownic można zrezygnować, chociaż czytając dalej, może uda ci się do nich przekonać. Oto krótka instrukcja, jak rozpocząć przygodę z domowym kompostowaniem.

kompostowanieResztki warzyw / źródło: realsimple.com

Wybór miejsca

W pierwszej kolejności należy wybrać miejsce w którym zostanie umieszczony kompostownik. Kiedy jest ciepło świetnie nada się do tego celu balkon. Zimą musimy znaleźć mu inne miejsce gdyż temperatura wewnątrz nie powinna spaść poniżej 10 stopni Celsjusza. Poniżej tej wartości procesy rozkładu ustają, nie wspominając o tym, że mrozy mogą uśmiercić dżdżownice (jeśli takowe masz).

Unikaj stanowisk nasłonecznionych aby kompost nadmiernie nie wysychał. Wybierając miejsce warto rozważyć kuchnię, z której pochodzi zazwyczaj większość dorzucanych resztek. Jeśli jednak wizja kilkuset dżdżownic mieszkających w miejscu przygotowywania jedzenia czy też bliskość rozkładających się resztek nie budzi twojego entuzjazmu, dobrą lokalizacją będzie piwnica.

Wybór kompostownika

Drugim krokiem na drodze do domowego kompostowania będzie wybór kompostownika. Na rynku dostępnych jest co najmniej kilka opcji. Żaden z gotowych produktów nie jest tani, więc jeżeli twój budżet jest mocno ograniczony, warto rozważyć stworzenie własnego urządzenia. Tutaj znajdziesz film po polsku z instrukcją jak zrobić domowy kompostownik przepływowy.

Wybór modelu kompostownika wiąże się również z wyborem sposobu kompostowania. Jeśli nie pałasz uczuciem do dżdżownic, które z racji dużej efektywności są często polecane, masz do wyboru również inne opcje np. preparaty z bakteriami probiotycznymi, którymi każdorazowo spryskuje się nową porcję roślinnych resztek.

Zacznij kompostowanie

Jeśli posiadasz już kompostownik, pora zacząć kompostowanie. Metody mogą być różne. W przypadku proponowanego tutaj kompostownika przepływowego, należy zacząć od zgromadzenia pewnej porcji materii początkowej. Może być to mieszanka pociętego papieru (np. wytłoczek po jajkach, kartonów), ziemi ogrodowej, liści oraz pierwsza porcja obierek. Na tak przygotowanym gruncie można umieścić dżdżownice. W zależności od pojemności kompostownika, potrzebne będzie co najmniej 200-300 sztuk. Zalecaną odmianą jest dżdżownica kalifornijska. Z odrobiną szczęścia dostaniesz je w lokalnym sklepie wędkarskim.

KompostowanieWermikompost / źródło: hipparis.com

Co może trafić do kompostownika

  • Obierki, ogryzki oraz inne pozostałości surowych warzyw i owoców
  • Liście i gałązki roślin, również doniczkowych
  • Fusy z kawy oraz herbaty, również te w papierowych torebkach
  • Skorupki jajek
  • Niewielkie ilości niezadrukowanego papieru
  • Siano, ściółka czy trociny używane dla gryzoni, również te zawierające odchody
  • Dobrze jest od czasu do czasu zasilić kompost niedużą porcją ziemi ogrodowej

Co nie powinno trafić do kompostownika

  • Gotowane odpadki kuchenne (zgniją)
  • Słone lub tłuste resztki pokarmów (spowolnią rozkład)
  • Mięso i nabiał (zgniją)
  • Materiały nieorganiczne (szkło, metal, plastik, zadrukowany papier)
  • Odchody większości zwierząt

Zasady kompostowania

  • Przed wrzuceniem do kompostownika, pokrój resztki na drobne kawałki.
  • Odpadków nie wrzucaj na wierzch, lecz pod górną warstwę już obecnego materiału. Oprócz pozytywnego wpływu na proces kompostowania, unikniesz inwazji muszek owocówek.
  • W celu prawidłowego przerobienia dorzucanego materiału, kompostownik musi mieć zapewniony dopływ powietrza. Jego brak może spowodować gnicie i wydzielanie niemiłego zapachu.
  • Unikaj nadmiernej wilgoci, aby nie pojawiła się pleśń. Jeśli twój kompost jest zbyt mokry, osusz go dorzucając suchych liści lub siana.
  • Unikaj przesuszenia. W razie częstego przysychania wierzchniej warstwy kompostu, zabezpiecz ją kładąc na wierzchu zwilżoną gazetę.

Gdy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami przydomowego ogródka, do rozpoczęcia kompostowania wystarczy kilka zbitych desek. W mieszkaniu jest z tym nieco więcej zachodu. Zakup czy nawet samodzielna budowa kompostownika oraz przygotowanie go do działania bywa jednak prostsze niż bariery natury psychicznej jakie przyjdzie ci pokonać. Decydując się na ten sposób zagospodarowywania odpadków zmierzysz się zarówno ze zmianą własnych nawyków, jak i przekonaniem do nich pozostałych domowników.

Kompostowanie to proces powolny. Pełen rozkład odpadków potrwa nawet kilka miesięcy. Gotowy do użytku kompost jest ciemny, gęsty i pachnie świeżą ziemią. Jego pielęgnowanie może stać się wspaniałą przygodą dla całej rodziny. Domowy kompost będzie świetnym nawozem dla roślin doniczkowych. A może na fali entuzjazmu postanowisz założyć na balkonie ogródek warzywny?


Redaktor naczelna Ulicy Ekologicznej. Miłośniczka slow life, kuchni roślinnej, biegania oraz edukacji leśnej. Mama trójki bosych dzieci.