15.04
2012

Dzikie rośliny – lekarstwa, kosmetyki i przysmaki z pobliskiej łąki


Nie doceniamy dziko rosnących roślin, które dziś zapomniane, kiedyś nazywano „apteką wychodzącą do ludzi”. Pokrzywa, mniszek lekarski, stokrotka – to tylko część z ogromnego skarbca, który przygotowała dla nas matka natura.

Niedoceniana moc ziół

Ostatnio zapanowała swoista moda na zdrowy tryb życia, którego podstawą jest bogata w produkty naturalne, dobrze zbilansowana dieta. Niestety dla wielu wybór zdrowego jedzenia ogranicza się do kupna produktów z etykietami „naturalne”, „organiczne”, „ekologiczne” czy co gorsza do zażywania suplementów diety. Tymczasem na wyciągnięcie ręki są rośliny, które mogą wesprzeć nasze zdrowie, urodę oraz urozmaicić kuchnię. Dzikie rośliny, które rosną na łące, w lesie, a być może nawet w naszym ogródku, są prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Mogą służyć jako lekarstwo, kosmetyk oraz dodatek do potraw i to w dodatku zupełnie za darmo.

Jak zbierać?

Do zbierania dzikich roślin należy się odpowiednio przygotować. Bez znajomości podstawowych faktów na ich temat można wyrządzić sobie krzywdę. Przede wszystkim warto zdecydować, które rośliny są naszym celem jeszcze przed wyjściem na łąkę, żeby dowiedzieć się, kiedy najlepiej przystąpić do zbiorów, a przede wszystkim czy nie ma przeciwskazań do spożywania ich przez nas. Zioła mogą bowiem pomóc, ale czasem również zaszkodzić.

Podobnie jak w przypadku zwykłych roślin ważne jest miejsce, w którym występują. Powinno znajdować się ono z dala od dróg, samochodów czy zakładów przemysłowych. Wybierajmy rośliny o wyraźnie zielonych łodygach i liściach. Zbyt ciemny kolor może świadczyć o obecnych związkach azotu, z kolei blady lub żółty o chorobie. Rośliny nie powinny być zdeformowane. Uszkodzone tracą swoje właściwości odżywcze, dlatego ważny jest sposób ich przechowywania. Po zerwaniu najlepiej ułożyć je luźno w koszyku.

Pokrzywa

Pokrzywa nie kojarzy się dobrze i prawie każdy padł choć raz w życiu jej ofiarą. Ta roślina przywodzi nam na myśl przede wszystkim pieczenie, swędzenie i bąble. Ma ona jednak również drugą twarz, znacznie bardziej przyjazną. Jej pędy mogą mieć prawdziwie dobroczynne działanie.
Pokrzywa jest rośliną pospolicie występującą. Pędy pokrzywy (ok. 15 cm) zbiera się od kwietnia do maja, później można zrywać już tylko młode liście z wierzchołków pędów. Roślinę przed spożyciem należy poddać obróbce cieplnej.

Pokrzywa wzmacnia organizm i oczyszcza go z toksyn. Poprawia pracę wątroby i zmniejsza potliwość. Posiada silne działanie moczopędne, dlatego stosuje się ją w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej. Pokrzywa pomoże również w walce z anemią. Napar i sok z tej rośliny posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka.

Ta piekąca roślina może wzmocnić też nasze włosy i skórę. Napar stosowany zewnętrznie wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi. Kąpiel z dodatkiem tej rośliny odżywia skórę.

Pokrzywa ma również zastosowanie w kuchni. W internecie znajdziemy mnóstwo inspirujących przepisów na potrawy z tej rośliny. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Z pewnością niewielu z nich piło już zupę z pokrzywy.

Mniszek lekarski

Każdy z nas zna mniszka lekarskiego. Ten żółty kwiatek nazywamy jest mleczem lub dmuchawcem w zależności od postaci, którą akurat przybiera, jednak pewnie niewielu wykorzystywało go inaczej niż do plecenia wianków czy zabawy w dzieciństwie.

Mniszek lekarski

Mlecz jest chwastem rosnącym m.in. na łąkach i w ogrodach. Mniszek lekarski kwitnie od kwietnia do czerwca. Ziele najlepiej zebrać jeszcze przed kwitnieniem rośliny, gdyż później gorzknieje. Korzenie i podziemne pędy mniszka zrywa się albo wczesną wiosną (zanim pojawią się liście), albo jesienią. Najlepiej wyjmować go z ziemi z kawałkiem korzenia.

Kwiaty mniszka lekarskiego posiadają właściwości moczopędne. Roślina oczyszcza drogi moczowe, stosuje się ją również w leczeniu schorzeń wątrobowych. Mlecz wykazuje dużą skuteczność w leczeniu kamicy żółciowej i innych schorzeń dróg żółciowych. Wspomaga trawienie. Podobnie jak pokrzywę można stosować go pomocniczo w leczeniu anemii. Zawarty w roślinie interferon pobudza organizm do walki z wirusami oraz bakteriami. Poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi mniszek jest pomocny w leczeniu cukrzycy, miażdżycy i otyłości. Syrop z mlecza polecany jest przede wszystkim przy kaszlu, zapaleniu gardła a także chrypce.

Mniszek lekarski zyskał w niektórych krajach, m.in. we Francji, ogromną popularność. Jego świeże liście z dodatkiem sosu spożywa się jako sałatkę. W celach kulinarnych nad Sekwaną hoduje się ogrodową odmianę mniszka, łagodniejszą w smaku. W kuchni możemy jednak wykorzystać również dziko rosnącą w Polsce odmianę tej rośliny. Można z niej sporządzić np. wino.

Stokrotka

Stokrotkę zna każdy z nas. W dzieciństwie dziewczynki plotły z niej wianki lub bezlitośnie wyrywały jej płatki, aby dowiedzieć się czy obiekt westchnień odzwierciedla ich uczucia. Właściciele pięknych i zadbanych trawników plewią tę roślinę. Ten niepozorny kwiat ciągle pozostaje niedoceniony.

Stokrotka pospolita rośnie na terenie całego kraju na łąkach, pastwiskach i przy drogach. Kwiaty można zbierać od kwietnia do sierpnia, choć najbardziej wartościowe są te zbierane w maju. Surowcem zielarskim stokrotki jest kwiat. Młode listki są jednak jadalne i można dodawać je do sałatek i zup.

Z suszonych kwiatów stokrotki sporządza się napary, które można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Stosowane wewnętrznie przeciwdziałają gorączce i wzmacniają organizm. Poprawiają także przemianę materii. Mogą służyć jako środek moczopędny oraz wyregulować cykl miesiączkowy. Zewnętrznie napary sprawdzą się natomiast w postaci kąpieli i okładów jako środek przeciwzapalny, przy źle gojących się ranach, krwawych wybroczynach, owrzodzeniu i wykwitach skórnych. Napary od zewnątrz stosuje się do zachowania higieny osobistej, przy egzemach, zranieniach, łojotoku i zapaleniach skóry. Stokrotka przyjmowana zewnętrznie może przynieść ulgę naszym oczom. Warto przepłukać ropiejące oczy herbatą ze stokrotką. Napój można również zastosować w stanach zapalnych spojówek, w przypadku upławów oraz zapalenia brzegów powiek.

Stokrotka znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Maseczki z kwiatów oraz przymoczki z wyciągu olejowego polecane są przy trądziku, egzemach i siniakach. Kąpiele z dodatkiem naparu działają wzmacniająco na skórę, uszczelniają kapilary oraz likwidują obrzęki.

Aromatyczne cuda natury

Trudno uwierzyć, że nie doceniamy potencjału roślin, które są tak blisko nas. Nie tylko wzmocnią nasz organizm, zadbają o naszą urodę i urozmaicą kuchnię, ale wypełnią swoim aromatem nasz dom. Poza tym czy wyprawa na łąkę z bliską osobą nie jest dobrym pomysłem na spędzenie wiosennego weekendu?

Dzikie rośliny – lekarstwa, kosmetyki i przysmaki z pobliskiej łąki, 3.1 out of 5 based on 8 ratings