UlicaEkologiczna.pl
ECO certyfikatyKuchnia

Sukces BioBazaru przerósł oczekiwania organizatorów

Ponad 7 tysięcy osób odwiedziło pierwszy w Polsce BioBazar. Trwają przygotowania do drugiego BioBazaru, planowanego na 4 grudnia.

Organizatorzy zapowiadają jeszcze większą liczbę dostawców i więcej miejsca. Targ odbywa się w godz. 8.00-17.00 co sobotę do świąt Bożego Narodzenia. Po Nowym Roku BioBazar ruszy 8 stycznia.
Zainteresowanie żywnością z certyfikatami rolnictwa ekologicznego okazało się ogromne. Prawdziwymi hitami były: pieczywo, wędliny, drób, sery owcze i kozie, a także świeże owoce i warzywa, które znikały w błyskawicznym tempie, a sprzedawcy musieli dowozić na miejsce dodatkowe zapasy produktów.

Przyglądaliśmy się uważnie, jakie zakupy robili warszawiacy na pierwszym BioBazarze, słuchamy także na bieżąco wszystkich zgłaszanych do nas uwag, z którymi dzwonią do nas klienci

– mówi Barbara Zwolak, odpowiedzialna za kontakty z dostawcami. – Dlatego na drugim BioBazarze będzie większa liczba dostawców z produktami, które znikały najszybciej. 4 grudnia pieczywo będzie dostarczane przez dwie piekarnie, które posiadają certyfikaty, dwóch dostawców ekologicznych wędlin, pojawi się również więcej warzyw i owoców sezonowych: jabłek, ziemniaków, buraków i marchwi.

Zobacz naszą galerię zdjęć z BioBazaru

[nggallery id=22]
Organizatorzy zmodyfikowali też ustawienie stoisk i dostawili jeszcze jeden namiot. Poprawi to przepływ kupujących między stoiskami, a także dostęp do tych najbardziej obleganych. Dostawcy również dążą do ułatwienia zakupów klientom, dlatego też zapowiedzieli zarówno więcej obsługujących, jak i większy asortyment produktów.
4 grudnia, podobnie jak w poprzednią sobotę, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Warszawie rozda choinki z certyfikatem FSC. Pierwsze 150 osób, które przyniosą ze sobą i zostawią na BioBazarze cztery małe elektrośmieci (np. telefon, suszarkę, radio) lub dwa średniej wielkości (np. telewizor, komputer) lub jeden duży (np. lodówkę, pralkę) otrzyma w zamian żywą, pachnącą choinkę w ziemi, z zawiązką korzeniową.
BioBazar jest doskonałą przestrzenią do spotkań wszystkich uczestników rynku ekologicznego, którą organizatorzy pragną na stałe wpisać w życie mieszkańców Warszawy i okolic. W czasie targów konsumenci spotykają dostawców, mogą zapytać o szczegóły uprawy, hodowli czy produkcji, poznać proces certyfikacji i zrozumieć różnicę, która przekłada się na jakość.
W sobotę o godz. 12 dzięki uprzejmości Teatru Scena Prezentacje i Agencji Against Gravity, organizatora festiwalu Planete Doc Review, odbędzie się pokaz filmu dokumentalnego „Nakarmimy świat” w reżyserii Erwina Wagenhofera. Jest to film o drodze, jaką przebywa żywność, o jej marnowaniu i zagadnieniu dystrybucji żywności w dzisiejszym świecie. Wstęp na film jest wolny.
Współorganizatorem BioBazaru jest firma MyEcolife – ekskluzywna marka produktów ekologicznych istniejąca od 2008 roku. W swojej ofercie posiada około 200 produktów z certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego i EcoLabel. Sprzedaż prowadzi głównie poprzez kanał internetowy (www.sklep.myecolife.pl) oraz w sieciach delikatesowych i sklepach specjalistycznych z ekologiczną żywnością. Wspólnie z dietetykami, technologami żywienia i ekologami MyEcolife prowadzi szereg działań edukacyjnych budujących świadomość konsumentów, mówiących, czym jest ekologiczna żywność i zrównoważone podejście do otaczającego nas świata.

0 comments
  1. Kati

    Byłam na tym pierwszym BioBazarze i muszę przyznać, że się mocno zawiodłam. Wybór produktów nie był aż tak duży, a ceny nadal wysokie. Nic dziwnego, że sprzedawcy musieli dowozić produkty, bo było ich niewiele, zwłaszcza owoców i warzyw. Na pytanie o ceryfikaty niektórzy sprzedawcy zmieniali temat lub zaczynali zajmować się kolejnym klientem… (oczywiście nie wszyscy, ale się zdarzyło) Co do tłumów, to owszem, były, ale chyba bardziej z racji niewielkiej powierzchni samego bazaru, poza tym następnym razem organizatorzy mogliby zadbać o lepsze oświetlenie – w półmroku (szczególnie w hali nr 1) niezbyt dobrze robi się zakupy. Osobiście wolę jarmarki produktów regionalnych – tam też można porozmawiać bezpośrednio z producentami żywności, niejednokrotnie właśnie ekologicznej, a ceny są bardziej konkurencyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji