28.11
2013

Grzyby na kawie, czyli zestaw Eko-Miro


Jakiś czasu temu zamieściliśmy artykuł o opłacalnym recyklingu fusów od kawy. Pomysł hodowli grzybów na kawowym nawozie podchwycił także polski producent, czego efektem jest mini zestaw do domowej uprawy boczniaka Eko-Miro.

– Jako pierwsi w Polsce zbieramy i wykorzystujemy fusy z kawy. Na ich bazie produkujemy grzybnię boczniaka (to takie bardzo smaczne, jadalne grzyby), sprzedajemy ją jako mini zestaw do domowej uprawy. Po zużyciu grzybnia jest wykorzystywana jako nawóz wzbogacający glebę w ważne składniki odżywcze. – opowiada pan Mirosław Cierpich, założyciel firmy.

Kilka faktów
Każdego dnia na całym świecie wypija się około 1,6 miliarda filiżanek kawy. Niestety produkt uboczny całego procesu, czyli fusy, rzadko trafiają na kompost, a najczęściej na wysypisko.
Tymczasem jest to cenny składnik naturalnego nawozu, idealny do uprawy grzybów. Te z kolei rozkładają martwe tkanki roślinne i zwierzęce, są zatem kluczowe dla naszego ekosystemu. Wiele gatunków grzybów jest jadalnych dla człowieka i może stanowić urozmaicenie diety.

Jak działa zestaw Eko-Miro
W pudełku znajduje się substrat z grzybnią, który trzeba namoczyć w chłodnej wodzie, a potem przełożyć do dołączonego pudełka z wyciętym otworem. W odpowiednich warunkach i temperaturze (czyli w miejscu ciemnym i chłodnym) po kilkunastu dniach w otworze pudełku powinny pojawić się grzyby. Po ich zerwaniu cały proces można powtórzyć 3 razy, a potem grzybnia wraz z kawowym nawozem powinna trafić na kompost.

Czy ten ciekawy pomysł na biodegradalny i smaczny recykling fusów znajdzie nabywców? W redakcji właśnie trwają testy, efektami podzielimy się z Wami za 2 tygodnie…

Więcej informacji: Eko-Miro.pl

Grzyby na kawie, czyli zestaw Eko-Miro, 5.0 out of 5 based on 1 rating